用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園是否一定有2nd in 先有offer?
樓主: liubabyliu
go

學之園是否一定有2nd in 先有offer?   [複製鏈接]

DengCK 發表於 17-11-20 09:09

其實你幫唔幫到手,解答某人有關操練行為舉止的指控呀:joyo ...

唔知你係讚定又曲線話我,又唔需要刻意追住人回應什麼操練行為舉止。以我理解,LH只有印製有關禮貎書籍派回家供家長和小朋友看,校內較少時間教導(因為時間大部分放在認知上)。學校要求學生去洗手間雙手放後面,坐下時雙手放雙腿,說話時要望住人。好多happy school唔會要求雙手放後面,因為小朋友肯排隊已經很好,同有學者話小朋友太細,雙手放後面對手腳未協調/大肌肉發展未很好小朋友容易失平衡,而且跌到亦令雙手未即時放在前面保護自己。說話望住人我覺得要,係禮貌,但亦認同面試時唔應該咁高要求,送禮時,雙眼望禮物正常,講到thank you 已經好叻,嚴肅地即時要求望住講,的確有點harsh....校長陌生又嚴肅,小朋友唔敢望亦正常。

Sumika_san 發表於 17-11-20 09:09
又咁講,我識讀英普班的並唔係以英普為母語,應該大部分都係咁。我反而識2個為咗小朋友明白/順利由PN上英 ...

騎呢的教育制度,有d父母係有分做成的。

我覺得應該去搵啱小朋友模式的學校,而唔係將個小朋友砌到入到學校個模度。

咁當然去補下普通話去配合又好少事,不過我唔會囉。

PN每星期只有兩堂普通話,我個仔又真係以為我唔識,佢學完會番黎拋下我,番學開心就好

Sumika_san 發表於 17-11-20 09:29
唔知你係讚定又曲線話我,又唔需要刻意追住人回應什麼操練行為舉止。以我理解,LH只有印製有關禮貎書籍派 ...

每個人都應該要為自己講過既野負責,既然佢有個咁既負評,提供具體原因都係理所當然。否則對學校好唔公平,唔知你同唔同意呢

我地要提供資訊去rebut佢的負評,先至係理性討論啊有d人對人要求咁高,咁對自己呢

希望你全面得黎再全面d否則人地都會認為你double standard對LH用家同負評者。

我係度都睇過個post,話某名幼會鎖唔聽話的學生去黑房添啦,呢間名幼咪個個仆住去。想帶出一點,百貨應百客,你地覺得嚴,fine,但請提供真實具體原因去support自己的負評,俾其他人睇清楚,覺得中我所需咪go ahead,唔適合自己咪唔好考。而唔係留個負評就拍拍屁股走人,被負評者唔提供資訊rebut就躺著中槍。提供資訊又可能係die hard喇唔俾人話喇。咁樣公平咩

我見你都仲有少少理性,我先至同你長篇大論

DengCK 發表於 17-11-20 08:43
//這就是理性討論,只要用家提供客觀資訊,就可以繼續討論。這個次數來說我覺得密集,因為有普通話有英文。 ...
我覺得自己好似有d儍豬豬,不過算啦,佢已經得到佢最想要的答案了 :)
我都想知點解佢咁想知LH個運作,唔通係 spy ??

ylylylyl 發表於 17-11-20 01:52
K3 show n tell 每月一次的話,那K1呢?幾耐一次,次數有多少?英普班小朋友用什麼語言進行?問左冇人答。 ...
其實你d 字眼可以多少少禮貌,反覆睇咗幾次都覺得你似質問多於發問用家.....

jenurbabe 發表於 17-11-20 09:41
我覺得自己好似有d儍豬豬,不過算啦,佢已經得到佢最想要的答案了 :)
我都想知點解佢咁想知LH個運作,唔通 ...

我懷疑係曲線想人知道LH更多賣點,內裡可能係die hard fans, 不過鍾意用曲線同激將法

(ps擺明吹水)

jenurbabe 發表於 17-11-20 09:49
其實你d 字眼可以多少少禮貌,反覆睇咗幾次都覺得你似質問多於發問用家..... ...

律己以嚴,待人以寬。佢完美演譯了相反的情況

我都係第一次見人插人時,要對方提供原因去證明自己唔應俾人插,否則就唔係理性討論。真係無咩人可以如此「理性」。

好彩法庭唔係咁,唔係排期都排到去2046

jenurbabe    發表於 17-11-20 11:08

jenurbabe 發表於 17-11-20 09:41
我都想知點解佢咁想知LH個運作,唔通 ...

我都係咁諗,要知得咁detail
我就只會想知我仔女將入讀個學校嘅details only

Sumika_san 發表於 17-11-20 09:29
唔知你係讚定又曲線話我,又唔需要刻意追住人回應什麼操練行為舉止。以我理解,LH只有印製有關禮貎書籍派 ...

最後我都幾同意,校長叫小朋友要望住佢果下都有啲嚴肅同惡,interview嘅時候小朋友怕陌生同望禮物真係好正常,雖然禮儀呢啲屋企都有責任教,但已經教晒好似當兵咁乖乖地,令你滿意,我仲駛咩反學俾錢你教!?我唔覺得返學淨係學學術架喎

企鵝丫丫 發表於 17-11-20 10:00
我都係咁諗,要知得咁detail
我就只會想知我仔女將入讀個學校嘅details only
...

喂!人地話只係想verify自己的認知咋!唔係向你地拎料

不過我又好想知佢的認知係點得返黎,又既然咁唔鍾意LH,又好似對人咁撩如指掌,真係非常特別(中性詞黎架!)。

DengCK 發表於 17-11-20 09:34

每個人都應該要為自己講過既野負責,既然佢有個咁既負評, ...

其實點解負評要提供証據,感覺係咁就係咁架bor

開不了口 發表於 17-11-20 10:03
最後我都幾同意,校長叫小朋友要望住佢果下都有啲嚴肅同惡,interview嘅時候小朋友怕陌生同望禮物真係好正 ...

我小朋友面試時都有俾校長叫望住佢,結果正取

開不了口 發表於 17-11-20 10:05
其實點解負評要提供証據,感覺係咁就係咁架bor

我話你犀利見解獨到,我都係覺得咁就咁

你去openrice俾喊喊時,記住咩都唔好寫,剩係寫我覺得係喊喊就喊喊。

DengCK 發表於 17-11-20 08:37

佢應該覺得,未讀過作出評價係比讀過作出評價係正常 ...

其實你去一間食肆係包含好多個步驟,包括行埋去,問攞位,等位,被帶位,叫餐,等餐....之後先食,每個步驟都會有一個感覺,我企係門口想攞位,但好耐無人應,或者啲員工無禮貌,我決定唔食走人,就唔可以負評?一定要入去食埋落肚先可以?食客係裡面食完讚好一件事,未食嘅亦可以話感覺唔良好而負評,如果係一間好嘅餐廳,應該檢討一下點解唔可以令客人由一開始等位已經有良好嘅感覺?口碑唔係一定係食過嘅人先可以講,我行過一間時裝店,見店員黑面而唔入去,咁未買過佢嘅衫就唔可以負評佢?

無意針對係度讀緊嘅用家,亦無話唔同意佢地嘅正評,只係針對你話無食過無用過就唔可以負評呢個point討論姐

DengCK 發表於 17-11-20 10:07

你真係幾霸道,而家好多jm 有寫原因點解覺得感覺唔好,人地係有寫原因,唔係淨係寫“唔好,唔鍾意”囉

開不了口 發表於 17-11-20 10:03
最後我都幾同意,校長叫小朋友要望住佢果下都有啲嚴肅同惡,interview嘅時候小朋友怕陌生同望禮物真係好正 ...

In PN見好多小朋友都唔得,我個人反而覺得係做比父母睇:「學校係會重視禮儀」

開不了口 發表於 17-11-20 10:19

你真係幾霸道,而家好多jm 有寫原因點解覺得感覺唔好,人 ...

有寫原因。我睇到都覺得肚痛,應該係食物不潔,所以俾喊喊。呢個的確係原因黎

s字頭果位有打左長篇解釋喎,okay架,我都話無問題,百貨應百客,人地睇到詳細資料,如有真實的話咪自行決定。

插完人要人俾原因rebut,否則唔係理性討論。唔知邊個霸道d

其實你去一間食肆係包含好多個步驟,包括行埋去,問攞位,等位,被帶位,叫餐,等餐....之後先食,每個步 ...

啱,冇食都可以負評無人招呼,冇讀都可以負評開放日冇人理

但就唔會冇食話人唔好食,冇讀話人好密集催谷。

(打個比喻)

其實你去一間食肆係包含好多個步驟,包括行埋去,問攞位,等位,被帶位,叫餐,等餐....之後先食,每個步 ...

你好似唔係好明我講咩。

你當然可以負評。你可以話門面唔靚、侍應唔熱情、野食望落唔好味,但唔會未食就留「d野食唔好味!」,又或者見都未見過個廚房就話「個廚房唔乾淨!」

koollee 發表於 17-11-20 10:25
啱,冇食都可以負評無人招呼,冇讀都可以負評開放日冇人理

但就唔會冇食話人唔好食,冇讀話人好密集催谷 ...

話人唔好食果個唔係我,我一直係講緊感覺唔良好係基於開放日同面試日,不過雖然有啲人可能未食過話人唔好食,但jm openrice呢個比喻又有啲夾硬黎囉
‹ 上一主題|下一主題