用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新華德...升九龍城中學
樓主: chair
go

新華德...升九龍城中學   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 18-7-17 08:59
因為該JM學校級6X-7X乙一入到, 但4X乙一入唔到, 所以應該全部係B2生。話多, 其實都係幾個例子啫, 10個都仲 ...

evacalbee 發表於 18-7-17 09:31
我覺得似b1邊沿人多d,b1生一般都會放銀响水泡位,銀先得83個位,九龍城1700個b1生好難揀唔哂,好難有咁多 ...

如果級6X-7X係邊緣人, 4X果個一定係B1生, 咁佢一定入到, 佢唔入, 人哋入, 即係6X-7X無可能係邊緣人, 唯一既解釋係4X-7X都係B2生。除非佢所講既級名次係校內名次, 唔係呈分名次, 因為B1-B2邊緣人, 校內名次同呈分名次可以有好大跳躍。佢無講, 我哋只能理解為呈分名次。

BTW, B1生唔係放銀禧做水泡位, 係放丘中, 女仔可能放埋九真, 男仔就陳喇。銀禧仲未去到水泡既位置。而且, 君不見不少學校, 老師嚇一嚇, B1生乙三都已經要填保險線了。我哋學校仲強, 話俾你知級16唔包你係B1生, 即係邊緣人, 咁嚇一嚇, 家長夠唔夠膽博盡去填B1校呢? 最強係, 聽返師姐講, 我哋聯中係B2, 但舊年8個入7個係B1生。計計埋埋, 都唔少B1生就咁無辜流失咗。大家D雞就係咁執返嚟。

little_yolky 發表於 18-7-17 10:02
如果級6X-7X係邊緣人, 4X果個一定係B1生, 咁佢一定入到, 佢唔入, 人哋入, 即係6X-7X無可能係邊緣人, 唯一 ...

evacalbee 發表於 18-7-17 10:11
4x or 6x去到乙部所有b1都係抽,邊有話4x一定入㗎

因為你之前話入既可能係邊緣人, 我只係解釋唔應該係邊緣人, 邊有2X-30個邊緣位咁多, 所以4X-6X都係B2生, 都係一齊抽, 唔係話4X-6X都係邊緣人。如果按你所講, 6X係邊緣人, 4X就一定係B1生了, 除非佢哋70名之內都係B1生, 不過, 聽JM所講佢哋學校就唔會有咁多B1生。九龍城區名校太多, 分薄晒D B1生, 一般學校, 有四成B1生已經係一線了, 無去到六七成咁多的。

evacalbee 發表於 18-7-16 19:37
我覺得銀禧响九龍城無可能咁多執雞位,該jm話同學係b2生應該係b1生啦。揀得銀禧乙一都當自己係邊緣人,乙 ...

呢位JM間學校就仲清楚講明, 因為呢位JM學校2X既同學乙一銀禧, 乙二陳喇, 乙三五旬節, 如果係B1生, 乙二一定入陳喇唔會入五旬節, 但4X同學乙一入到銀禧, 就一定係2X-4X都係B2生, 只係4X同學好彩。2X既B2生就一定係以邊緣人方法選校, 不過佢估錯咗, 實質係B2生, 入到五旬節都唔算好差, 當然可以更好。銀禧成績咁好, 4X既同學入咗, 都要好努力去學習至得。不過in this moment, 佢係幸運既。

其實依家睇落暫時只有幾個執雞, 都唔算太多啫。

little_yolky 發表於 18-7-17 10:19
因為你之前話入既可能係邊緣人, 我只係解釋唔應該係邊緣人, 邊有2X-30個邊緣位咁多, 所以4X-6X都係B2生,  ...

evacalbee 發表於 18-7-17 10:35
都可能,九龍城强校多,佔咗唔少b1位,二線校要有50% b1唔容易。

只係覺得銀禧舊年DSE好好,無咩理由b2生 ...

九龍城區做 band1生真正不易, 感覺上 比起 其他區 如沙田 油尖旺 等, 辛苦很多。

都可能,九龍城强校多,佔咗唔少b1位,二線校要有50% b1唔容易。

B1生有喎

得幾個執雞算好了, 丘中仲多, 丘中成績都唔錯架。
二線學校有1/3 B1生算偷笑了, 莫講話50%。

lovebb2 發表於 18-7-17 11:00
九龍城區做 band1生真正不易, 感覺上 比起 其他區 如沙田 油尖旺 等, 辛苦很多。
...
大家努力囉。

little_yolky 發表於 18-7-17 11:08
大家努力囉。

唉 要有排戰鬥
大家加油   

little_yolky    發表於 18-7-17 11:19

little_yolky 發表於 18-7-17 10:02
如果級6X-7X係邊緣人, 4X果個一定係B1生, 咁佢一定入到, 佢唔入, 人哋入, 即係6X-7X無可能係邊緣人, 唯一 ...

唔洗估,我來答,自行時學校叫選band 1校,不用選band 2校。呈三後的總模擬排名無跌過仍是40頭,校內年終排名是是20頭,乙一派唔到。但呈分排名6x 以外而乙一選相同的學校的都派到。學校從來唔講你係咩banding, 要靠自己估。
如果呈分40頭仍是band 1, 無理由乙一派唔到,除非派位程序出錯!

ck1666 發表於 18-7-17 11:14
唔洗估,我來答,自行時學校叫選band 1校,不用選band 2校。呈三後的總模擬排名無跌過仍是40頭,校內年終 ...
呈分6x是否自行搞掂(或者有特異功能自行入)?

cloudcloudrobot 發表於 18-7-17 11:19
銀禧無可能自行時主動選B2的, 佢哋又唔係D運動、音樂強校, 無去爭排名, 同校自行一定有人一齊去in, 中學無理由唔知6X果位係B2生。佢哋自行時要全收B1生應該無乜難度, 畢竟只收咁少人。不過, 今年既信息俾我好大鼓舞, 阿女應該穩陣。

cloudcloudrobot 發表於 18-7-17 11:19

我校成績是拉curve的,如果呈分排名去到6x, 相信成績表唔會好靚仔,至於特異功能,除非收埋唔俾人知,否則唔覺有特異。

ck1666 發表於 18-7-17 11:48
我校成績是拉curve的,如果呈分排名去到6x, 相信成績表唔會好靚仔,至於特異功能,除非收埋唔俾人知,否則 ...
銀禧好少收特異, 自行面試題目聽聞仲幾深, 擺明要收B1生。

回覆 little_yolky 的帖子

無錯舊年舊華德有考20頭派胡兆熾,考20尾個個中陳瑞琪,所以都真係講彩數,好同意二線小學九龍城有30%b1已好好架喇,我覺得升中策略真係好重要,好多人會將全級人數除三黎做指標,咁樣其實真係好危險,唔知講得岩唔岩,不喜勿插

Christyleungcm 發表於 18-7-17 12:36
回覆 little_yolky 的帖子

無錯舊年舊華德有考20頭派胡兆熾,考20尾個個中陳瑞琪,所以都真係講彩數,好同 ...
講得好啱。不過舊華德派位好好多喎, 咁慘? 係咪2頭果位太早放B2, 2尾果位乙一陳喇? 我諗2頭果位叩陳喇都有好大機叩到入喎, 甚至丘中都可能有機。

little_yolky 發表於 18-7-17 12:45
講得好啱。不過舊華德派位好好多喎, 咁慘? 係咪2頭果位太早放B2, 2尾果位乙一陳喇? 我諗2頭果位叩陳喇都有 ...

係B1位充足既校網,派位好唔好係好取決於流年運程既~~~

例如,兩軒每年都有唔少入QC,聯繫位又唔多,令坊間深信兩軒實力強橫,傲視同區。但這亦可能反映本區根本唔多非直聯小學B1生,才令兩軒年年穩穩陣陣係大抽獎佔經常好彩位置~~~

mcl203 發表於 18-7-17 12:55
係B1位充足既校網,派位好唔好係好取決於流年運程既~~~

例如,兩軒每年都有唔少入QC,聯繫位又唔多, ...
你唔好笑我, 今年阿大犯太歲, 避免影響運程, 我幫佢攝咗太歲同埋買咗個升學運錢幣俾佢。

舊年去日本旅行, 佢哋三個去寺度求籤, 阿大係大吉, 阿細係末吉...................
‹ 上一主題|下一主題