用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 東方不敗- 女拔萃
樓主: Gaehwiler
go

東方不敗- 女拔萃   [複製鏈接]

dereklg 發表於 17-7-27 16:29
咩界都冇所謂,如果純以收入論成就,梗係做老細叻過打工啦。

讀書叻只係同老闆打工,做老闆就大把專業人仕 ...

道行高,佩服佩服

Monstereasy 發表於 17-7-26 21:21
點會唔留意,做阿媽既見到乖巧trainee會立刻八下佢邊間中小,偷下師點教仔。
...

我們公司請intern, 都係客觀睇面試表現而唔係邊間中學, 因入得嚟科都係好成績DSE滿天星. 今年計, 地區名校學生 的表現優於 傳統名校學生, SPXX 和 DGX 的candidate沒有取錄.

跟我的intern 係新界區地區名校, DSE 成績很好, so far 都虚心受教和積極, 同肯耐心“聆聽”和勤力.

近十年請的同事, 有d好做得, 我會問下邊間中學了解下, 有些講個中學名, 我呢d師奶都未聽過, 但佢地成績都係尖子之列, 所以都係睇個人質素和努力, 尤其 其實近十幾年地區名校和傳統名校已拉近.

hkpapa852 發表於 17-7-27 16:54
做老細一定叻過打工? I don't think so..... 做老細又幾難? 去攞張BR咪得囉!

只有做一個賺到錢既老細先可 ...

上左軌道既老細,係必定叻過上左軌道既打工仔既,你試下就會知啦。

而比較是需要同級才能相比,你係要搵個叻叻地既打工仔同個岩岩拿BR既生意人相比,其實唔知有咩好比。

當然,做生意相對起落會很大,而打工仔也有被DQ之險。

生意佬 VS打工仔,打工仔一般叻晒有幾千萬身家,都算係咁,生意佬叻起上來,先不計富豪級人馬,幾千萬係濕濕碎,億億聲其實也周圍都係。

mytambb 發表於 17-7-27 17:18
其實我自己覺得學習唔係純為賺錢。當然有很多家長覺得要諗下成本效益。但我反而會注意一些非功能性回報的 ...
入間好學校,只是一個視野較佳的位置,之後無限努力+無限際遇,才成就得了一個人。

你說得對的,心智訓練往往比知識訓練更重要,反正不是每個孩子也要做專業人士,但每個人也要在社會落實干活,學習是應該更在地的。

Gaehwiler 發表於 17-7-27 18:45
道行高,佩服佩服

又不是什麼高不高,只是一些很個人的睇法而已。別人笑我太瘋癲,就由得我瘋癲好了。

回歸番個題目,有個實例,就係果個10優港姐,DG出身,名牌大學,又點呢 ? 所謂人生勝利組,只是相對概念,讀飽書走入公仔箱,講靚又唔夠好多姐仔靚,又唔識唱又唔識跳,係唔係想博入豪門呢? 問題係佢又唔夠蠢。你個女第日咁你係唔係真係好滿意呢? 反正正反雙方有會有支持者,有人愛貼近收娛樂圈,有人亦說她不務正業,冇好好行好律師條路。BUT , anyway, 麥小姐距離什麼東方不敗的水平還是差太遠吧!

也不是刻意批評某人,只是想指出,入DG ----> 代表有幾厲害/代表什麼什麼成就,這一羅輯根本很間接,成世人一入某小學就定了結果? 那有這種怪事!

讀DG又好,讀其他神校又好,讀唔出名既學校都一樣,條路咁長,十幾萬個因素天天影響著,還有每個人不同的命運,..........,每個人能做的就只有不斷努力上進,盡了自己的能力就是了。

利申 : 我不會認為穿了碧咸同型號球鞋,就會有碧咸的足球水平

dereklg 發表於 17-7-28 13:50
又不是什麼高不高,只是一些很個人的睇法而已。別人笑我太瘋癲,就由得我瘋癲好了。

回歸番個題目,有個 ...
因为穿了碧咸同型號球鞋,不会让你有技术的指导,高水平队友的互动影响,甚至是前辈经验的分享。
但如果入读碧咸的足球学校或球队呢?当然也不一定可以踢得像碧咸,但却一定有得着。

最近有個節目佢有提過點解入公仔箱,我又欣賞佢喎。律師幾時做都得,好似盧敏儀,翁靜瞐,調轉就好難。至於入過公仔箱既經驗係幫佢定害佢,就要睇佢曰後點把握。

haihaimom 發表於 17-7-28 16:54
最近有個節目佢有提過點解入公仔箱,我又欣賞佢喎。律師幾時做都得,好似盧敏儀,翁靜瞐,調轉就好難。至 ...
其实真的不用想得那么狭窄,今时今日不一定是名校毕业,之后进到top firm, 然后做partner才叫成功。
她已经搏得高知名度,又有强劲学历傍身,以后真的有无限可能性, provided that 她不搞出什么negative破坏形象的事情,要加入豪门也好(要知道强劲富二代就是要这种女孩子做老婆,威水有面子),要搞生意也好,都可以有光环在头上。我反而觉得她走这条先得名,后的利的路,是smart girl一名。

DD仔 發表於 17-7-28 17:10
其实真的不用想得那么狭窄,今时今日不一定是名校毕业,之后进到top firm, 然后做partner才叫成功。
她已经 ...

exactly....可能她的广告收入好过好多律師。

3hearts 發表於 17-7-29 00:33
exactly....可能她的广告收入好过好多律師。

週刊話她一年廣告加活動收入 2百萬,賺幾年$再做其他工作都得

poonseelai 發表於 17-7-29 09:57
週刊話她一年廣告加活動收入 2百萬,賺幾年$再做其他工作都得

八卦週刋都好信? 我認識嘅大律師一堂堂費收近三十萬。我相信佢入娛樂圈志不在呢尐錢。

Soundervolt 發表於 17-7-29 11:03
八卦週刋都好信? 我認識嘅大律師一堂堂費收近三十萬。我相信佢入娛樂圈志不在呢尐錢。
...

有客,又揾你打官司就係

...

要做幾耐才可一堂三十萬收入?我亦認識律師話風光日子不再。今時今日並不只有傳統三師四師才有機会,看看100毛申請主版上市,後生一代機會可能比我們想像多

做人最緊要有选擇權,可以做律師但揀入娛樂界,有何不妥?
讀女拔提供小朋友更多更多出路,年少無知,大过左突然發現自己的興趣。 例如,如想讀一科,但要3粒五星星先入到嘅,大个左先知自己間學校五十年來只得一个人考到,你叫佢点算?
要求再低,讀一科三个五星就可以,原本全校考前五个先得,会否更大壓力?

gwenstephen 發表於 17-7-29 13:57

做人最緊要有选擇權,可以做律師但揀入娛樂界,有何不 ...

我都同意。
楊宝玲都係DGS学生,港姐冠軍。郭藹明、莫文蔚、宣萱学历亦高,都係做演員~~佢地既个人選擇,-d问題都無。

其实做父母,都係係能力範圍內提供佢地認為(係,佢地認為)最好既俾仔女。好自然既事~無人可以寫包单个細路將來條路会係点,同一间学校年年禁多人畢業,人人济遇不-样。但呢-刻,父母能夠做既都会為仔女盡做,將來,睇佢造化~

我識2個DG,1個大學畢業後一個寧願搵少d,是但做份大學文職,為左可以準時放工, 縛住個老公同湊仔

另1個,又係是旦做份工,正職係搵男人,結完一次又一次婚

其實,讀乜學校都好,之後條路點行,睇個人本身係點

我亦識一個st paul co-ed, 讀完大學,又係做d無無謂謂工,轉頭大肚嫁,拿拿聲結婚做ftm

以上3個女人,讀名校,1個中大,2個美國讀大學, 咪又係咁囉

...

30萬ㄧ堂, 正

babytt2 發表於 17-7-29 12:17
有客,又揾你打官司就係

呢尐當然,唔係有專業牌就有保証,做專業工作同做生意一樣要儲客,又要networking,唔係淨係自己有料便可以。

poonseelai 發表於 17-7-29 13:50
要做幾耐才可一堂三十萬收入?我亦認識律師話風光日子不再。今時今日並不只有傳統三師四師才有機会,看看1 ...

一百毛上市文件條數水份嚴重,保薦人係行內矣眾所週知係乜野背境。佢地上市又係另一個米蘭站翻版,幫佢上市班人就揾到錢,一百毛老闆可以袋嘅錢唔會好多。如果您了解金融界運作您就會明白。

poonseelai 發表於 17-7-29 13:50
要做幾耐才可一堂三十萬收入?我亦認識律師話風光日子不再。今時今日並不只有傳統三師四師才有機会,看看1 ...

唔可以用錢去衡量專業人士本身嘅能力同成就 ,我都識唔少專業人士尤其是醫生,當中有尐醫術麻麻,但係因為識做生意又識包裝又識networking所以賺到錢,高峰期可以做星球人“ 一星期搵一球”,反而有啲醫術高明又好有heart嘅公立醫院顧問級醫生做到退休,最多只係賺20萬一個月, 所以唔可以完全用金錢去衡量一個人本身嘅能力。
‹ 上一主題|下一主題