用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家長稱周末郊遊 孩子表現驚訝 英華小學:面試說謊一眼識 ...
樓主: elbar
go

家長稱周末郊遊 孩子表現驚訝 英華小學:面試說謊一眼識穿   [複製鏈接]

ppmmbb 發表於 17-7-28 19:53
邊句說話講收那位小朋友?
雖然冇講明但比左假希望個细路,吾通开左学個细路着其他校服來YW介绍髮型師比佢。正如你同孩子话我们明天可能去迪迪尼,孩子思想简单就会當成一定会去。

回覆樓主:

Kkhon, 呢個被「呃」的細路會不會就是你的⋯,所以就⋯⋯網絡上真的各有各吹⋯

芝士BB 發表於 17-7-28 20:07
Kkhon, 呢個被「呃」的細路會不會就是你的⋯,所以就⋯⋯網絡上真的各有各吹⋯

...
哈哈!你覺得係你会好过d咪係law.不过係近2年的事,我仔已升中。

回覆 kkhon 的帖子

純粹討論吓:我估校長係想睇小朋友既反應,如果小朋友即時表現出好有興趣交流,仲說明剪髮詳情,或者結果不同。
利申:估吓咋,因為啲面試tips 成日教人要主動溝通。

kkhon 發表於 17-7-28 19:08
叫你朋友的囝仔吾好信snoopy ,我朋友的仔見校長時,校長讚他髮型剪得好靚,叫佢開左學介紹她去剪,點知冇 ...

好搞笑
可能林校長見到之後嘅小朋友髮型更加靚仔,所以揀咗佢哋介紹嘅髮型師
:wave:

kkhon 發表於 17-7-28 20:18
哈哈!你覺得係你会好过d咪係law.不过係近2年的事,我仔已升中。

咁得意!  你一個朋友不愉快經歷的轉述,你就百份百認定校長有問題。真真正正用家們講,你就聽不入耳。我都估緊你仔當年是否曾被校長拒愛。

happyapple 發表於 17-7-28 20:30
好搞笑
可能林校長見到之後嘅小朋友髮型更加靚仔,所以揀咗佢哋介紹嘅髮型師
...

唔通校長希望細路同佢客套幾個回合先收?呢d天才去到邊都得啦

ppmmbb 發表於 17-7-28 20:52
咁得意!  你一個朋友不愉快經歷的轉述,你就百份百認定校長有問題。真真正正用家們講,你就聽不入耳。我都 ...

她是我best friend 冇必要呃我。我仔當年有報,到見校長在校長室门口5人排排坐等入時呕吐,書记仲叫我入去校長室对面似医疗室度幫仔清洁,所以冇缘見校長,林校長的愛我仔受吾起。

kkhon 發表於 17-7-28 19:08
叫你朋友的囝仔吾好信snoopy ,我朋友的仔見校長時,校長讚他髮型剪得好靚,叫佢開左學介紹她去剪,點知冇 ...

讚佢髮型代表會收咁攪笑嘅諗法都有嘅!會唔會家長自己諗多左呀!

回覆樓主:

其實我有問題唔係好明,林校長成日俾人話佢愛出風頭(當然我都覺得有),不斷有人評論佢,但係旺角山上神校之前個校長咪仲多出風頭,到而家好多報章都見到佢㗎,點解又冇人評論哪個人呢?其實所有學校都要靠方法嚟宣傳同收生,如果冇人講冇人識嘅學校有冇人嚟報吖,你話講一套做一套大把學校都係咁㗎啦!有人話官校,津校有教無類喎,如果係神津咪諗方法令你自己退學囉,或者直頭當你透明,所以校長嘅手法係令人會唔喜歡佢,但係佢唔錯得曬,佢都係想學校好,至於上面有人不斷話佢朋友如何如何話學校點點點,咁當年你又去考咁奇怪嘅會唔會係當年考唔到現在食葡萄呀!

大多數家長都愛戴學校同校長,甚至學習校長 - 口不對心呢一套。
今年聽聞有1x個英華小一學生去LS考插班,好似有2個成功插入小二。
估唔到家長愛戴學校愛到要插班走。

kkhon    發表於 17-7-28 22:08
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-7-28 21:40
大多數家長都愛戴學校同校長,甚至學習校長 - 口不對心呢一套。
今年聽聞有1x個英華小一學生去LS考插班,好 ...

英華去LS,長期都有,也不是新聞

hkpapa852 發表於 17-7-28 21:40
今年聽聞有1x個英華小一學生去LS考插班,好 ...

學校倾向收信徒,但信徒都係傾向信自己~~~

回覆樓主

出去考插班既又未必係護主既家長;就算係護主既家長又唔代表佢地唔變心喎。網絡世界講咩都得,有正有反,咁先變hit post
:wave:

好多人去考学校未必一定要喜欢间学校先去考,去攞经验及渔翁撒網乜理由都有。依家有人考20间都有,難道20间都咁钟情?我一直都覺得YW係好学校咁去考有乜奇?有d学校我仔都考吾入,我真系好多葡萄喇吾想再講了,總之我对snoopy校長的觀感由始至终都係

回覆樓主

成日俾D「三姑六婆」以沒有理據的個人觀感指手畫腳,我覺得英華D家長已經好克制和斯文了⋯⋯我成日會浦EK, 有時D comments 真的好攪笑,明明自己又不是用家,又沒有考過呢間學校,又同呢間學校沒有任何關係,但偏偏又可以吹到好了解咁⋯⋯EK有時真的是一個可以濫用言論自由,吹水唔抺咀的好地方!

芝士BB 發表於 17-7-28 22:32
成日俾D「三姑六婆」以沒有理據的個人觀感指手畫腳,我覺得英華D家長已經好克制和斯文了⋯⋯我成日會浦EK,  ...

咁樣 EK 先夠精彩,我當食花生只不過有時會睇唔過眼先會插咀

芝士BB 發表於 17-7-28 22:32
成日俾D「三姑六婆」以沒有理據的個人觀感指手畫腳,我覺得英華D家長已經好克制和斯文了⋯⋯我成日會浦EK,  ...

你講得好啱,真係講多都嘥氣。我係英華家長,之前我都好樂意分享,但依家太多無理取鬧嘅人。

有人考LS亦是事實,不過家長們各有喜好,亦好正常。學校好多嘢玩,有家長只想專心讀書,百貨百客,所以唔可以話走嘅家長唔鐘意林校長,唔鐘意學校,太野蠻。

我仔仔5年級,我完全感受到老師們同校長盡心盡力,呀仔亦讀得超開心,俾咗好多機會呀仔去接觸課堂以外嘅嘢,唔鐘意學校無所謂,但講嘢可以好聽啲!

kkhon 發表於 17-7-28 21:11
她是我best friend 冇必要呃我。我仔當年有報,到見校長在校長室门口5人排排坐等入時呕吐,書记仲叫我入去 ...

2nd In 家長係唔會見校長的!
‹ 上一主題|下一主題