用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 無言
樓主: Wts504
go

無言   [複製鏈接]

引用:Quote:siden+發表於+16-9-18+20:46+最弊就

原帖由 ok3 於 16-09-19 發表
通常喺ek見呢D "自命清高" 嘅家長, 都係以唔操練小朋友學術為榮(實際有冇操練只有佢自己先知!?). 但就好洋 ...

有D仲聲稱就讀真正活動教學,正享受愉快學習中。係屋企7日跟功課+教導,平時加D練習弓弓,考試要早早溫書,教淺可考深既愉快學習模式,反對傳統教學既家長

醒目開學勳章 王國長老

200904 發表於 16-9-19 15:18
回覆 cocokan2004 的帖子

我覺得當然關中學事。中學,是小朋友接觸社會的一個媒介,6-7年生活,如果中學不 ...

中學時期就係俾佢地摸著石頭過河嘅階段。唔似做份project做得衰就低分。攪活動撻Q可以遺臭萬年。到時交唔到貨係超無面仲會俾人鬧。真係要由細訓練同試下撞板。否則出黎做事就弊。

cocokan2004 發表於 16-9-18 01:26
回覆 Charlotte_mom 的帖子

玩唔夠人玩,攪活動零經驗.  呢D都關中學老師事??
其實好睇學校,有啲學校係用師兄帶師弟既形式搞活動,多數都係中一做普通會員;中二、中三做ExCo,學攪活動,累積經驗;中四(甚至可能中三已經係)做學會主席同其他職位。中五只做顧問(需要專心準備自己既考試)。

200904 發表於 16-9-19 15:18
回覆 cocokan2004 的帖子

我覺得當然關中學事。中學,是小朋友接觸社會的一個媒介,6-7年生活,如果中學不 ...

講得啱,學校內組織活動,做得唔好,最多都係俾師兄師姐鬧,小朋友可以喺破壞最少既環境下實踐。好過出來做野先闖禍。

Charlotte_mom 發表於 16-9-17 14:48
我就係hea校嘅犧牲品。到今日我都好憎自己間中學。老師d notes老過我,用返幾十年前嘅歷史文物黎教書,考 ...
"所以我絕對唔buy「有心讀邊間都一樣」"

認同以上果句...

你講既中學, 係咪所謂有教無類, 果種學校?

王家爸爸  起碼要係同一BANDING  發表於 16-9-20 13:42

Charlotte_mom 發表於 16-9-14 11:41
講開呢樣,其實我都好無言(唔敢在小一版講,費事俾人打)
除非對學校無要求嘅啫,否則一係考、一係面試、 ...

幾時咩野為榮, 都係唔對譜... 最緊要知做緊物為左物...

你講既識唔識MARKING SCHEME, 識唔識攪活動, 攪COMMITTEE, 甚至事業方向, 係圈子問題, 眼界問題... 確係不同學校有不同視野同經歷... 呢D 傳統名校確係跟死爭成績既地區名校有距離, 有D 名校甚至有"師友計劃", 中3 4 已經認識不同事業路向....

但昇學, 職業資料呢D, 最好都係細路自己主動去搵... 主動性呢D 當然係從小培養, 唔係大個仔大個女, 都要父母出手直接擺入佢地個腦度.

而家唔少小學已經講緊LEARN TO LEARN

醒目開學勳章 王國長老

retriever 發表於 16-9-20 12:28
"所以我絕對唔buy「有心讀邊間都一樣」"

認同以上果句...

唔係啦!想當年仲係傳統教會地區b1女校,有佢講無你講,軍訓式管治。老師以為自己讀多幾年書好巴閉,一味靠惡果種。你明知佢錯你都唔敢出聲。
童年陰影,我為小朋友選校,一於out晒呢d(間學校而家都無人揀囉,算做b3中仲叫校風ok架咋)

王家爸爸  傳統教會女校同傳統教會男校係兩個完全唔同既世界。  發表於 16-9-20 15:58

Charlotte_mom 發表於 16-9-20 15:53
唔係啦!想當年仲係傳統教會地區b1女校,有佢講無你講,軍訓式管治。老師以為自己讀多幾年書好巴閉,一味 ...
童年陰影好勁, 咁多年都好火...

咁咩咩教既學校出名又嚴又谷架啦...

段估你係咪意大利教會?!

王家爸爸  傳統教會女校同傳統教會男校係兩個完全唔同既世界。  發表於 23 分鐘前

MSS D媽咪級舊生話咁多年都係咁輕鬆喎....又另一世界

王家爸爸  Maryknoll 同 Marymount 比較特別。  發表於 16-9-20 17:09

mcl203 發表於 16-9-20 16:24
王家爸爸  傳統教會女校同傳統教會男校係兩個完全唔同既世界。  發表於 23 分鐘前

******************** ...

睇教會, 紅磚女校都自由D 啦...

一般意大利教會嚴D...古板D

retriever 發表於 16-9-20 16:35

Marymount Secondary School

In October 1957, the school moved to its present location on the wooded slopes near the top of Blue Pool Road, overlooking Happy Valley. At the same time, it was renamed Maryknoll Sisters’ School.

In September 1983, the name of the school was changed to Marymount.

https://en.wikipedia.org/wiki/Marymount_Secondary_School

retriever  yes. once upon a time ppl called them hk maryknoll  發表於 16-9-20 16:58

retriever 發表於 16-9-20 16:35

SHCC?

引用:Quote:retriever+發表於+16-9-20+16:35+睇

原帖由 王家爸爸 於 16-09-20 發表
SHCC?
mcs ~~~

mcl203 發表於 16-9-20 17:32
mcs ~~~
我係話好嚴既意大利教會學校係唔係SHCC。

Charlotte_mom 發表於 16-9-20 15:53
唔係啦!想當年仲係傳統教會地區b1女校,有佢講無你講,軍訓式管治。老師以為自己讀多幾年書好巴閉,一味 ...

我同你的情況很相似。當初以為教會學校比較有愛心有學術氣氛,便選擇了一間「假名校」的男校。裡面情況同你所講嘅一模一樣。老師得兩種:一係好惡(明明學生無犯錯,屈學生上堂傾計,然後罰完再罰,擺明係主動挑釁學生。校長可以打藤罰學生),一係唔理學生(你同佢行禮叫早晨,佢當你透明),搞到學校成間男童院咁。

UTB 發表於 16-9-20 17:46
我同你的情況很相似。當初以為教會學校比較有愛心有學術氣氛,便選擇了一間「假名校」的男校。裡面情況同 ...

男童院,呵呵。幾低死形容詞。

可否暗示下邊間假名校?

UTB  該校曾經出事上過報紙,被稱呼為「傳統名校」。但係一般人都知佢好唔係好學校。學校前幾年收生下跌出現縮班   發表於 16-9-21 13:38

王家爸爸 發表於 16-9-20 17:37
我係話好嚴既意大利教會學校係唔係SHCC。

唔係話學校,係教會。

嘉記應該係相對保守d.

Charlotte_mom 發表於 16-9-14 11:41
講開呢樣,其實我都好無言(唔敢在小一版講,費事俾人打)
除非對學校無要求嘅啫,否則一係考、一係面試、 ...
我女間學校為升中準備充足,小四暑假已有面試班,有次有朋友問起時我照直講,比我朋友話我間學校黐缐,我無言

Yanamami  KTS都係四升五个暑假开始上補課~  發表於 16-9-21 07:18

引用:Quote:retriever+發表於+16-9-20+12:28+ "

原帖由 Charlotte_mom 於 16-09-20 發表
我咪傳統天主教女校畢業囉,老師D嘴臉我一世都記得,所以我盡量盡量唔安排我女去讀,除非阿女强烈要求。 好彩阿女聽我支笛。

Yanamami  上智MCS同Marymount等非常开放~  發表於 16-9-21 08:20
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆:Eat_Sleep_Play 的帖子

好多間私校都是準備充足

‹ 上一主題|下一主題