用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好想發洩一下
樓主: sandychan0707
go

好想發洩一下 [複製鏈接]

只可以講句:機會總是留給有準備的人

回覆 lazywife 的帖子

守得雲開見月明,聽左你咁講都好認同,要有平和的心,多謝你咁正面的面對,我都要學下

回覆 samhongkong 的帖子

你小朋友英文同數學已經去到小三, 真係好厲害!!!!
你們一定好努力! 而且教得小朋友好好, 我想信一定要教到小朋友要有好強學習動機先可以做到.
而且你話小朋友好懂事, 是否好性格比較sensitive的呢? 是不是資優呢?
我的小朋友想信冇可能做到....

保持正面思想, 唔會隨波逐流!

回覆 sonanna 的帖子

有沒111? 或派到呢間佢都讀得開心呢

回覆 santakit 的帖子

最近少上網,所以遲左回覆,sorry .
我們的確用好多時間同金錢去教育小朋友,但是過程是開心同輕鬆的。
她不是特別sensitive , 只是比同齡的早熟點,以及我們遇到好老師。雖然老師有話佢語言資優,不過很多女孩子都有語言天份,比她叻的大有人在。
她的數學沒有天份,只是我講解完概念,再每天出十題數學題給她做。小學的數好淺的,絕對能工多藝熟。

回覆:好想發洩一下

我覺得可能大家催谷過度了,小朋友內心有反抗,只系不敢表達

回覆:isa_ty 的帖子

依句說話真好

引用:媽媽唔好咁,雖然我不用叩門,但我心目中嘅

原帖由 isa_ty 於 16-06-22 發表
媽媽唔好咁,雖然我不用叩門,但我心目中嘅劉華連比我見一眼嘅機會都冇。

我老公呢方面比我正面,佢成日話 ...
依句說話真好

小朋友表現比平時差,可能因為緊張,如果父母緊張(小朋友實感覺得到),小朋友就更加緊張,即使不被取錄,可能是學校覺得學校不合適該小朋友,並不一定是覺得小朋友差,如果小朋友是叻的,只是學校走寶,用平常心面對就好。
反而最討厭的就是一些有些名氣而又大支嘢的學校,面試時基本上都知他們是找什麼類型的小朋友,大家心中有數。

引用:小朋友表現比平時差,可能因為緊張,如果父

原帖由 daileung 於 16-07-02 發表
小朋友表現比平時差,可能因為緊張,如果父母緊張(小朋友實感覺得到),小朋友就更加緊張,即使不被取錄,可 ...
始終係小朋友,表現失準都好平常!
一年以來的面試遊戲,就快結束了,真係好疲累吖!這些都會成為過去,是我同女兒共同經歷,大家共同成長,可以做的都已經盡全力了!無論叩到門與否,都聽天由命啦!
宜家睇下暑假同阿女玩咩先!

引用:你唔係好慘啫,我們比你犧牲更大。我太太早

原帖由 samhongkong 於 16-06-25 發表
你唔係好慘啫,我們比你犧牲更大。
我太太早幾年已全職湊細路,我自己每天回家教她數學,還有跟外國人學英 ...
咁超班, tsl有無考過?

你真是好勤力的家長!!

終於比我等到了!
今日真係好開心,由上年五月開考小一,在出生率奇高的這幾年,其實阿女學術👌🏻,但因為年紀上的差離,再加上她生性活潑,坐唔定!考到七間都只係後備,有2nd in又有事去唔到!到後有offer的,我又不太中意,到抽獎後二缐學校,再叩門,難度更高!
昨天學校睇咗我兩星期前再寄的求位信和portfolio,說因為上次有事未能出席2nd in,但見到阿女在朗誦和音樂方面很出色,希望可以再比機會面試!今日阿女終於有一間直資龍校收咗,媽咪我終於放下心頭大石了!
今晚放工返到屋企,阿女又送上自己制作的感謝卡給我,我真係好感動上天賜我一個咁好的女兒!

ok3    發表於 16-7-27 10:59
hppa  congrats  發表於 16-7-27 09:13
hppa    發表於 16-7-27 09:13

多謝咁多位在這裏支持過我的家長!原來機會真係留比有準備的人!各位未有offer嘅小朋友唔好灰心,繼續努力!

引用:+本帖最後由+sandychan0707+於+16-7-27+00:

原帖由 sandychan0707 於 16-07-27 發表

終於比我等到了!

引用:多謝咁多位在這裏支持過我的家長!原來機會

原帖由 sandychan0707 於 16-07-27 發表
多謝咁多位在這裏支持過我的家長!原來機會真係留比有準備的人!各位未有offer嘅小朋友唔好灰心,繼續努力 ...
恭喜你!

恭喜曬! 希望其它媽咪陸績收到好消息.

引用:想當年我地同一日上午in+劉華下午in+城城,

原帖由 Ocean419 於 16-06-22 發表
想當年我地同一日上午in 劉華下午in 城城,點知阿仔病到5顏6色連門口都出唔到,結果去左人人都話唔夠靚仔嘅 ...
你個比喻好正,好啱年代!哈哈

‹ 上一主題|下一主題