用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 睡王子
go

...   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

版主按:請勿張貼facebook或其他宣傳群組連結,多謝合作

引用:都係果句,容許自願參與咪得囉。難為仲有咁

原帖由 ronniedad 於 15-11-03 發表
都係果句,容許自願參與咪得囉。難為仲有咁多人幫教局講好說話,呢堆人有無睇過教局個宣傳片架?而家有退休 ...
乜辦教育就唔可以承受壓力?學校向教育局攞資源,如果教育成果低於預期,俾壓力要學校改善都好正常,如果你俾錢其他人去做野,佢做唔預期效果,你會由得佢?生活喺呢個世界,受得人地資源點會冇壓力?呢個道理同警察打人有乜關係?如果警察犯法,理應面對法律審判,如果搞政治嘅人犯法都要同様看代。

siden    發表於 15-11-3 20:17

引用:都係果句,容許自願參與咪得囉。難為仲有咁

都係果句,容許自願參與咪得囉。難為仲有咁多人幫教局講好說話,呢堆人有無睇過教局個宣傳片架?而家有退休 ...
見有 d 歪理講到咁大聲, 仲重複又重複, 我都無咩氣回.

btw 如果好似你咁講家長可以自願參與或不參與, 唔知 e+ 講緊 TSA 超有價值一定要保留果 d 家長會唔會反而係第一個閃先唔考呢?

講咩都係假, 用腳投票最實際.

XDDD

回覆:救恩學校宣佈不再參與TSA,因機械化評核,對學生無裨益

香港的悲哀:單向思維,受人二分四就可被人加壓。教育不是商業活動。建議可看看Michael sandel 的錢買不到的東西

引用:Quote:原帖由+ronniedad+於+15-11-03+發表

原帖由 Soundervolt 於 15-11-03 發表
乜辦教育就唔可以承受壓力?學校向教育局攞資源,如果教育成果低於預期,俾壓力要學校改善都好正常,如果你 ...
教育局資源由邊到黎?

回覆:救恩學校宣佈不再參與TSA,因機械化評核,對學生無裨益

唔怪得香港搞成咁啦,原來烏托邦式思維....所以Michael Sandel嘅思想只係生存係理論哲學當中。

Sondervolt 發表於 15-11-… 20:05
乜辦教育就唔可以承受壓力?學校向教育局攞資源,如果教育成果低於預期,俾壓力要學校改善i好正常,如果你 ...

嘩,如果TsA咁正,間間學校業績(成績)不断提高,啲傳統名校真係冇定企,唔怪得知TsA份卷要越出越深,閱讀理解愈嚟愈長囉,我地啲小三學生肯定叻過六年級啲小朋友啦!
宜家我地個focus 是小朋友的壓力同苦況。

網友仲提議relied on 家長俾壓力pta, 淨係同呢啲唔對題的家長討論,都冇氣啦!

引用:+本帖最後由+Doray+於+15-11-3+21:05+編輯+

原帖由 Doray 於 15-11-03 發表
仲有未達標的band 2同band 3的學校,殺校p 吧。因為比咗錢又無達標

引用:+本帖最後由+Doray+於+15-11-3+21:05+編輯+

原帖由 Doray 於 15-11-03 發表
我從來都冇講過TSA好或唔好,TSA只係評核學校嘅手法,深淺程度係應定係全港學生嘅中位綫先至有效,而唔係愈深或愈淺愈好。究竟份卷深定淺,係需要專業人仕去定。我重申我反對學校要求學生做針對TSA嘅操練。

引用:Quote:原帖由+ronniedad+於+15-11-03+發表

乜辦教育就唔可以承受壓力?學校向教育局攞資源,如果教育成果低於預期,俾壓力要學校改善都好正常,如果你 ...
完全認同你所講的,但請細心諗清楚,政府所有嘅所謂資源及權力是由誰給予的?你先攪清楚政府做一切嘅野最終係需要面向及向市民群眾做交待架,係要為當地市民爭取最大嘅得益。點解我用黑警做例,就係同樣道理,權力就係佢地手,但唔係隨便就可以不合法合理地打人,但仲有一班人可以去撐呢d知法犯法嘅人。

同埋而家家長們主要係要求取消小三嘅TSA, 係唔希望小朋友一上小學,就要面對呢d無謂嘅催谷。

bee918  agreed  發表於 15-11-4 09:11

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-11-03+發

完全認同你所講的,但請細心諗清楚,政府所有嘅所謂資源及權力是由誰給予的?你先攪清楚政府做一切嘅野最終 ...
所以香港缺乏好多持平客觀嘅人囉。就算當權者同反對人仕都係,做埋好多不切實際嘅事,相方都有好多嘢為反而反。傷害咗好多無辜嘅人。

siden  正是  發表於 15-11-3 21:48

引用:Quote:原帖由+Doray+於+15-11-03+發表本帖

我從來都冇講過TSA好或唔好,TSA只係評核學校嘅手法,深淺程度係應定係全港學生嘅中位綫先至有效,而唔係愈 ...
只要有把尺係到就有人追。而教育局話唔會比壓力,只是自己講一套做一套(由兩位前校長已証實咗。)。

Doray 發表於 15-11-3 21:04
嘩,如果TsA咁正,間間學校業績(成績)不断提高,啲傳統名校真係冇定企,唔怪得知TsA份卷要越出越深,閱讀 ...
越出越深?你有冇認真睇過d pass paper嫁?

siden  我唔覺得佢有囉  發表於 15-11-3 21:50

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-11-03+發

原帖由 lightingchung 於 15-11-03 發表
只要有把尺係到就有人追。而教育局話唔會比壓力,只是自己講一套做一套(由兩位前校長已証實咗。)。

...
TSA本身係無問題,就係因為呢把尺,令其完全變質。

原帖由 lightingchung 於 15-11-03 發表

...
TSA實行咁多年,有冇見過學校因為TSA唔達標就會殺校?只有收生不足先至會殺校,殺校跟TSA有乜關係呢?

Ryan_baba 發表於 15-11-3 21:37
越出越深?你有冇認真睇過d pass paper嫁?
梁又指,TSA的試卷越來越長,以小三TSA英文閱讀為例,2006年的卷有16頁,2011年已增至19頁;2006年的字數有750字,2014年已增至1,270字。梁批評TSA已經異化,題目已脫離基本能力、越來越深,學生參與猶如舉重,「今年舉10公斤,下年咪舉10.5公斤囉!」他認為教育局不信任個別學校的教學方法,才以此方式施壓。

Doray 發表於 15-11-3 21:50
梁又指,TSA的試卷越來越長,以小三TSA英文閱讀為例,2006年的卷有16頁,2011年已增至19頁;2006年的字數有 ...

量多唔等如深,自己睇下d卷先啦。

siden  人講乜佢就信  發表於 15-11-3 21:55
siden  佢根本冇睇過份卷。  發表於 15-11-3 21:54

每個人對教育目標的看法可能不同。再想想為什麼要下一代接受好的教育,千方百計要你的小朋友入好的學校?想你的小朋友單向思維,只想著每天為錢,想著有錢駛得鬼推磨?用個心去想,不是用個腦去辨搏。

Soundervolt  資源要用得其所,老師校長唔使出糧先至講偉論  發表於 15-11-3 23:44

Soundervolt 發表於 15-11-3 21:35
所以香港缺乏好多持平客觀嘅人囉。就算當權者同反對人仕都係,做埋好多不切實際嘅事,相方都有好多嘢為反而 ...
Soundervolt 發表於 15-11-3 21:35:  如果要操TSA根本係學校基本學術程度低,如果學術程度係適中嘅學生,根本就對TSA冇難道。太多人見任何「考試」兩個字就腳軟。如果救恩覺得TSA要額外去操,只證明咗佢地嘅學術水準同乜野心態。

If this is called持平客觀, we got plenty.
‹ 上一主題|下一主題