用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華今年收表會否破記錄呢?
樓主: ppmmbb
go

英華今年收表會否破記錄呢?   [複製鏈接]

輕鬆D去睇呢件事.能夠引黎幾位DIE HARD批評者,我諗係EK其他小學討論區係唔會發生的.是十詭異的.

一間狀元唔多,DSE成績又唔突出既學校,其實點解會有DIE HARD批評者呢?按道理,如非YW家長,根本連提都費事提. 但佢地又獻出寶貴時間,不斷狙擊. 我想講, 多謝你地曲線宣傳YW. 令到一群家長將佢地囝囝就讀情況及事實講出黎. 我諗其他小學既討論都無咁高透明度.

如果沒有DIE HARD批評者,YWPS既POST唔會長期咁HOT的,

ST PAUL CO-ED同DBS都係直資,中學大部份都係小學直升,只有小部份學位留給校外生投考.

如果有一間小學,一年裏面可以有十幾名考到以上兩間萬人迷的直資中學.你會對呢間小學有咩感覺呢?
批評者當然會問,點解會有批叻叻仔出走YW呢, 面對現實,書院目前係調整期,辦得唔好,咪留唔住班叻叻仔囉.所以書院要加油努力. 英小可以十年間辦得有聲有色, 相信書院要回復牛津道時期的英華光輝,不是不可能的. 加油吧!!!

看一些實質客觀數據來measure success is not unreasonable,不過我覺得yw還是在成長期,過多幾年才compare 會make sense些

引用:+本帖最後由+siden+於+15-6-16+07:58+編輯+

原帖由 siden 於 15-06-16 發表
同意。開口埋口用狀元數目去質一間復校十年的小學,唔知咩心態!

回覆:英華今年收表會否破記錄呢?

其實家長可以選擇到一間適合自己的孩子和家長理念的學校,便足夠了!真是不用比來比去!
這裡當然是一個公開的自由討論的教育平台,但真不願看到些不懂尊重別人和教育者的評論!

大家真是須要多些正能量的互相支持和分享!加油!培養好我們的下一代!

引用:看完這麼多評論,真的很心寒,原來這麼人是

原帖由 Mario1234 於 15-06-16 發表
看完這麼多評論,真的很心寒,原來這麼人是用12年後的DSE成績去為小一所選的學校評分,甚至口出狂言,將成 ...
會不會當年英華書院仔唔佢!

(講下笑,大家唔好咁!)

引用:輕鬆D去睇呢件事.能夠引黎幾位DIE+HARD批評

原帖由 ckcleung 於 15-06-16 發表
輕鬆D去睇呢件事.能夠引黎幾位DIE HARD批評者,我諗係EK其他小學討論區係唔會發生的.是十詭異的.

一間狀元 ...
意外收穫!

ppmmbb 發表於 15-6-16 09:08
意外收穫!
係架. 所有 "HIT" 既 YWPS POST,絶大部份因為DIE HARD 批評者出現. 過去幾個月, YWPS POST都好靜,不能成為HIT POST的. 所以多謝佢地既參與. 佢地既評論是否高低,看官自己評分了.

Silverhawk 發表於 15-6-15 19:06
真的嗎? 但朋友兒子數學7x 分, 其他科8x 分, 操行B都被勸退。
如果真係如你朋友咁講,無可能喎.上年要退學既只有2-3位...佢地平均分真係只差小小.....學校的確無情講....

ckcleung 發表於 15-6-16 08:21
ST PAUL CO-ED同DBS都係直資,中學大部份都係小學直升,只有小部份學位留給校外生投考.

如果有一間小學,一年 ...
咪就係lor.其實呢個topic只係講英華小學收生...但奈何某d人一聽到英華收生會唔會破記錄,就好似觸動到佢條神經咁...不斷要唱衰英華...其實唔鐘意呢間學校唔緊要,咪唔好走入黎留言lor..或者可以有品d,講說話中肯d,唔好比人感覺你係吃不到的葡萄......
老實講,我係英華用家.我仔係首屆直資生,你問我英小係咪一間好小學,我的確覺得絕對係,但如果有人覺得唔係..我亦唔會同人去爭拗,可能大家睇法唔同.
而且我眼見成班英小學生讀完6年後出黎既成績的確唔錯,叻既可以考到出面幾間神級名校,就算有同學唔達標入唔番書院..佢出到去出面既band 1中學,成績亦唔錯..

ckcleung  呵呵, BEST OF THE BEST.喇喇隊咩  發表於 15-6-16 10:34
Yanamami  佢唔係酸葡萄,係唯我独尊,佢果係先係best of the best。  發表於 15-6-16 10:29

引用:Quote:Silverhawk+發表於+15-6-15+19:06+真

原帖由 林嗅四 於 15-06-16 發表
如果真係如你朋友咁講,無可能喎.上年要退學既只有2-3位...佢地平均分真係只差小小.....學校的確無情講.... ...
是否YWPS(主要科合格)學生就可以全部可以升上書院?如果係咁喺小學階段勸退成績遲遲未能達標嘅學生可能會發生。阿仔讀緊嗰間學校只可大約升70%同學上中學部,而成績唔理想嗰30%同學喺升中時會自動消失,所以就算成績十分唔理想,況且係津貼學校,更加唔會勸退學生。

Silverhawk 發表於 15-6-15 19:06
真的嗎? 但朋友兒子數學7x 分, 其他科8x 分, 操行B都被勸退。
未聽有此事......

引用:Quote:ckcleung+發表於+15-6-16+08:21+ST+P

原帖由 林嗅四 於 15-06-16 發表
咪就係lor.其實呢個topic只係講英華小學收生...但奈何某d人一聽到英華收生會唔會破記錄,就好似觸動到佢條神 ...
英華名氣與現時DSE成績相比,名過於大係事實。

不過都唔使踩人地學校踩得咁盡。

轉直資後收生咁嚴,in 足3round, 再加家長發功,我就唔信呢批升上去的DSE成績比依家會冇進步。

中學我唔知,英華小學在全人發展真做得不錯。

呢刻我有個仔,YW又肯收,我都唔會俾佢讀SJ LS。六年之後再撕殺過?咪攪。唔係SJ LS 唔好,佢地的確成績好又免費。問題係,成績未及頭七成升中要自動消失,另外,除非自行已中,否則大抽獎一定抽得入嗎?Net 12 唔中SJ / Net 41 唔中LS 會去邊?

其實十年前YW搞一條龍, 接收左一批YWPS前身的未達水平學生升上中學,今天DSE成績已經反影左個影響.但外人只會睇結果,不會問因由

無論如何, 加油吧!

siden 發表於 15-6-16 10:45
英華名氣與現時DSE成績相比,名過於大係事實。

不過都唔使踩人地學校踩得咁盡。
記得 BK 有人講過, 依家成績唔理想唔緊要, 相信十二年後一定唔會差得去邊. 原因係依家大把學生比佢揀, 父母亦願意去配合學校. 成績應該唔會差得去邊. 雖然未必達到最高神校級別, 但要做 BAND 1 學校, 基本上應該無問題.
反而 LS 點樣可以繼續 KEEP 住神校位置依個先難. 學生水平不一, 除非不停踢人走, 收勁人, 唔係好難 KEEP 得住.

利申, 今年準備考小一家長.

ckcleung 發表於 15-6-16 11:03
其實十年前YW搞一條龍, 接收左一批YWPS前身的未達水平學生升上中學,今天DSE成績已經反影左個影響.但外人只 ...
當年英華書院不斷向小學部咋型,所以英小先決定轉直資.而呢幾年,書院係會睇住英小既各科成績,不斷要求小學部加深課程,特別係中文科,之前我仔未升書院,小五小六已不斷要操文言文.而英小既老師,亦會定期去書院睇學生上堂,佢地係互相配合緊,所以我相信黎近呢班直資生考dse,係絕對會有一番好成績出黎

回覆 林嗅四 的帖子

睇中學學界比賽. 見到英小D家長帶埋囝囝去睇書院比賽.好鬼活潑好投入,我指D家長. 唔只班小朋友中毒,我諗YWPS班家長都中毒,病情不淺呀

林嗅四 發表於 15-6-16 11:24
當年英華書院不斷向小學部咋型,所以英小先決定轉直資.而呢幾年,書院係會睇住英小既各科成績,不斷要求小學部 ...

點解要求小學不斷加深課程?因為以前太淺還是其他原因

積奇百事 發表於 15-6-16 11:22
記得 BK 有人講過, 依家成績唔理想唔緊要, 相信十二年後一定唔會差得去邊. 原因係依家大把學生比佢揀, 父母 ...
咁....多年來已係咁....咪有事實咪你睇到囉
事實....又唔只 LS 一間做到相同俾家長參考 ~~~

‹ 上一主題|下一主題