用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小六呈分試分享區
樓主: aeiou_drm
go

小六呈分試分享區   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-08-14+發表

原帖由 aeiou_drm 於 15-08-15 發表
你囝囝好乖,好合作。

我囝英文較弱,所以同佢備下本英文書第一二課。又有叫佢睇下本常識書咁咋。
我地嘅小朋友開始進入青春期,會有自己嘅性格同脾氣,所以若想佢地受教同聽話,就要同佢地多溝通及技巧啲,切忌以命令方式去對待,要互相溝通和專重,給與孩子空間等佢地自行決定如何去做,小朋友就容易服你,易教好多。
好似今次我叫仔仔寫生字,我係將我想法講佢知,亦引導佢自己諗番有d字佢真係已經唔記得左,我希望佢唔識嘅自己寫多幾次,可以日日寫幾個或一次寫好多個由佢自己決定,我唔要快亦唔須要佢同我交差,只係希望佢記得以及對佢有幫助,仔仔明白了就回答我都啱嘅   我見佢唔係日日做,但真係隔幾日寫好多個,上學期課本字詞佢已經寫晒啦!

回覆:小六呈分試分享區

暑假咁快就過,好唔捨得。

我同呀仔講黎緊就係最後一年小學生涯,叫佢好好享受同老師,同學的美好時光。

引用:暑假咁快就過,好唔捨得。 我同呀仔講黎緊

原帖由 aeiou_drm 於 15-08-31 發表
暑假咁快就過,好唔捨得。

我同呀仔講黎緊就係最後一年小學生涯,叫佢好好享受同老師,同學的美好時光。
我地都係,我都有同仔仔講佢係最後一年小學生活,早兩年實在太忙太辛苦,今年要好好感受下,小息佢會去下小食部買下野食,玩下,去下圖書館.... 留番啲美好回憶

今日派了校曆表,11月頭考呈二,仲有兩個月

aeiou_drm 發表於 15-9-1 17:32

呢半年会忙死~~要參加学界泳賽(可能教練仲報分齡賽)、四个朗誦節項目(即平曰要操要練)、考呈分、直資面試,唔知辯論隊有無乜搞作㖭?好彩小四、五時已去过幾间中学简介会,今年去多两间就掂~

引用:今日派了校曆表,11月頭考呈二,仲有兩個月

原帖由 aeiou_drm 於 15-09-01 發表
咁快,我地12月先考,但10月就測驗

醒目開學勳章

引用:今日派了校曆表,11月頭考呈二,仲有兩個月

原帖由 aeiou_drm 於 15-09-01 發表
我仔11月19日考,希望快快趣考完可以鬆一口氣!

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-9-1+21:30+編

原帖由 Yanamami 於 15-09-01 發表
六年級真係好忙,我仔就差唔多日日都要留校到5:00,好彩我住的近學校!

引用:Quote:原帖由+aeiou_drm+於+15-09-01+發表

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-09-01 發表
咁快,我地12月先考,但10月就測驗
我地11月第一個禮拜就考,原本果次日期是測驗,小六就安排為呈分試 ; 下次小一至小五考試果期,小六就安排為測驗。

我同呀仔講呢兩個月要 keep 住每日温下書,考好呈二去。

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-09-01+發表本

原帖由 kittylam 於 15-09-01 發表
六年級真係好忙,我仔就差唔多日日都要留校到5:00,好彩我住的近學校!

...
我仔學校都有安排一些拔尖補底課程比小六學生,仲有課後㓉動,所以佢地都忙架。

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-09-01+發表

原帖由 aeiou_drm 於 15-09-02 發表
我地11月第一個禮拜就考,原本果次日期是測驗,小六就安排為呈分試 ; 下次小一至小五考試果期,小六就安排 ...
下,我覺得咁反而唔係幾好,我地同你調轉,測驗先,多少有啲啟示知考咩,再正式呈分,調轉左,測驗義意已不大。

引用:Quote:原帖由+aeiou_drm+於+15-09-02+發表

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-09-02 發表
下,我覺得咁反而唔係幾好,我地同你調轉,測驗先,多少有啲啟示知考咩,再正式呈分,調轉左,測驗義意已不 ...
早晨呀,洋葱頭媽咪。
係呀,相信測驗大家會放軟手脚。

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-9-1+21:30+編

原帖由 Yanamami 於 15-09-01 發表
你囡囡好叻呀,咁媽咪同囡囡都要有好好嘅 Time management 至得。

Yanamami  所以我有开学恐懼症  發表於 15-9-2 12:24

想請教一下今年升中個時間表

10-11 月報直資
11月 呈二
11-12 月官津校開放日,直资面試
1月 報自行兩間中學

咁面試是否在 2, 3月?

3月 呈三
4月 報大抽獎學校
5/7 月 出結果
12/7 月 pre S1

有錯請指正,謝謝!

Yanamami  4月直資出offer?  發表於 15-9-8 13:56
Yanamami  津中面試在3月~呈三在3月,应該仲有音樂節?  發表於 15-9-8 13:55

引用:想請教一下今年升中個時間表 10-11+月報直

原帖由 aeiou_drm 於 15-09-07 發表
想請教一下今年升中個時間表

10-11 月報直資
我知好似10-12月報直資,大約1-2月考,升中開放日就好多係11-1月,津校自行就復活前後多,所以復活唔好去旅行,呈分試間間有小小唔同,我地呈二 12月先考.

aeiou_drm  Thx!  發表於 15-10-3 11:49

雖然小女今年唔係小六呈分試, 只係小五呈分試啫, 我都疊單繼續係度分享準備小女呈分試事宜:

今個星期先至開始返全日及正式開始教書, 我好記得舊年小四時英文一教書就派水蛇春百幾二百字英文默書紙,  中文課文內容啲字多咗及深咗好多, 呢兩科已當堂嚇驚我女及我呀陰公! 因為小三升小四暑假時無諗過要預先溫定小四野, 故暑假完全無預先溫定小四嘅中文及英文, 以致小四小女適應高小課程, 無論情緒及學術都遇好大困難.

今年小五開學比小四順利及適應好多喇. 尋晚阿女學校派咗上學期中文會教及測考嗰8 課的中文課文工作補充, 暑假時大包圍已溫了 3 課 (因為我唔知學校會教邊幾課, 預先溫定8課, 貼中 3課) (11月測驗考), 有 6課 (1月考試考的) 未睇及溫過, 由於12月24-28日我同阿女一齊會去大陸孤兒院短宣探訪, 無咗黃金假期溫書以準備1月6-11日考試, 所以尋晚開始每晚要預先慢慢溫定1月要考嗰6課中文課文了, 因為小四時得到沉重教訓係我及阿女唔知會考課文短問題 (小一至小三係無咁樣考嘅), 呢部份阿女全部 0 分 (好似都有十幾分架, 咁就無晒喇!!), 以致阿女小四中文成績大跌 (由 A頭跌到B尾, 扣多一兩分變 C喇, 嚇得我呀!!!) 今年小五, 我第一次咁樣預先溫書, 希望呢個溫書策略令阿女多啲時間溫熟課文內容及裏面啲字, 成績升返高啦

aeiou_drm  加油!  發表於 15-10-3 11:48

另外, 為保阿女身體健康, 係 EK 網友學到 "燉瘦肉汁"之前停咗一排, 呢排秋風起, 我要勤力啲燉返俾阿女飲喇!

aeiou_drm    發表於 15-10-3 11:48

開了學一個月了, 大家小朋友回魂未啊? 我仔回了7,8 成。

仲有唔夠一個月我仔就考呈二,成日有家長討論報邊間中學,我又開始緊張啦!

引用:開了學一個月了,+大家小朋友回魂未啊?+我

原帖由 aeiou_drm 於 15-10-03 發表
開了學一個月了, 大家小朋友回魂未啊? 我仔回了7,8 成。

仲有唔夠一個月我仔就考呈二,成日有家長討論 ...
你地唔夠一個月就考,溫緊書未?不過開學冇耐應該考嘅課文小啲,咪可以讀小啲囉   
我仔12月先考,兩星期後測驗都完全未溫書,不過佢狀態已回,我只係叫係平常心,盡力做就○K啦!

我仔呢個月尾呈二, 咪話吾緊張(佢梗話無壓力>n

‹ 上一主題|下一主題