用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求指教48網排位
樓主: iris712712
go

求指教48網排位   [複製鏈接]

我覺得OK呀 ....   祝各位好運..... GOOD LUCK TO ME & U

明天就交FORM了, 大家選定未呀 ??

zanezane  群組傳緊  發表於 4 分鐘前

zanezane  EK好有影響力, 個排名真係在好多   發表於 4 分鐘前

乜野排名?可以PM我知嗎?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

咪段估無辛苦lor....
睇完大家也好沉默, 有d left 埋group唔洗再傾la....

hkpapa852  ...EK係咪真係咁有影響力囉!   發表於 2 分鐘前

hkpapa852  6月之後咪知...  發表於 3 分鐘前

你應該都知我仔前年乙七中銀禧,在EK講過之後,我都好想知上年KL5仲有
無呢枝歌仔唱。

SSPA個玩法我仲要keep住多好多年update。

醒目開學勳章

zanezane 發表於 15-1-30 12:27
咪段估無辛苦lor....
睇完大家也好沉默, 有d left 埋group唔洗再傾la....

係呀,我都有幾個group傳緊果個post

醒目開學勳章

奥脫福 發表於 15-1-30 12:33
hkpapa852  ...EK係咪真係咁有影響力囉!   發表於 2 分鐘前

hkpapa852  6月之後咪知...  發表於 3 分 ...

請問銀禧=??乜學校

奥脫福  何明華會督銀禧中學  發表於 15-1-30 12:44

我是48新手, 呢個區好大, 什麼人也有, 的確有好多因素影響排位.
我嘗試靠楂車遊48學校去了解, 感受好深.

有人讀得近, 慳接送時間或錢就覺好好. 因要返工搵錢糊口.
有人唔每日十樣分樣功課, 自己攪掂功課就係好.

啟發到我再積極d定清自己的位置.... 思考什麼是我眼中的好.

阿囡看上去, 每間也是好.
每間也話好鍾意, 原來佢最怕無書讀....
咁我更放心, 無論佢去哪裡, 只要我唔表態話間學校唔好, 佢就會好happy.

希望大家也找到出路, 小朋友開開心心返學la....

醒目開學勳章

zanezane 發表於 15-1-30 12:41
我是48新手, 呢個區好大, 什麼人也有, 的確有好多因素影響排位.
我嘗試靠楂車遊48學校去了解, 感受好深.

希望你都派到心儀學校啦

醒目開學勳章

hkpapa852  6月之後咪知...  發表於 3 分 ...

我個姪子都係誇區去咗呢間,佢而家讀緊中四,其實我都好想問下佢對面間小學基華好唔好呢?我個囝已經註冊,想叩下佢

hkpapa852  個間熱門嚟嫁  發表於 15-1-30 12:58

回覆 奥脫福 的帖子

我覺得EK BK影響力好勁.... 某區有一年就係太吹某幾間乙二易中, 點知果年乙二選果d就唔知派左去邊....

的確要防次熱爆煲

升中版個邊D人無升小一呢面咁認真討論呢D野
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

zanezane 發表於 15-1-30 12:47
回覆 奥脫福 的帖子

我覺得EK BK影響力好勁.... 某區有一年就係太吹某幾間乙二易中, 點知果年乙二選果d就 ...
所有有時要用逆向思維, 個個都話A校易入, 咁你仲去爭A校, 好易出事!

不過, 點用法, 幾時用得其所, 真係好難講.

最緊要自己度好個排位, 派到心水三甲之一都唔後悔就好了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

係la..... 派成點自己受, 自己要清楚風險, 同埋諗下係咪承受到, 咁就無悔la

明天要交表了. 希望大家都入到心儀的學校.

要排呢30個志願其實好難, 又要心儀, 又要考慮其他人點排位. 怕入唔到好學校. 又驚最後去左3寶. 未開始已經要諗點叩門.  

回覆:beast 的帖子

beast 發表於 15-1-30 15:46

要排呢30個志願其實好難, 又要心儀, 又要考慮其他人點排位. 怕入唔到好學校. 又驚最後去左3寶. 未開始已經 ...

三寶加埋兩間短命種,五寶臨門喇!三十四選三十,任你幾唔情願都要
五間選一間填上去!  

要排呢30個志願其實好難, 又要心儀, 又要考慮其他人點排位. 怕入唔到好學校. 又驚最後去左3寶. 未開始已經 ...
講真,唔駛填晒喎,填完乙3/4/5收工,同填晒30個真係無分別,反正派到乙3以後都係做同一件事-----叩門嫁啦!
除非你同我講,入到乙17都好開心囉!

係呀...
真係好難諗..

我由.. 自行開始已經諗定叩門野..

我覺得我應該派唔到心儀...

所以.. 就留假去叩門..

真係難攪...

‹ 上一主題|下一主題