用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有SFCS的家長,進來吧!
樓主: mrs.correia
go

有沒有SFCS的家長,進來吧! [複製鏈接]

Re: 有沒有SFCS的家長,進來吧!

HI , 各位:
終於搞掂個test啦!緊張嘅心情終於放低,可能初嚟玩比賽test心情簡直呯呯聲,現在暢通了,但Mr correia又很快提起exam,唉!為有勤力D,執個女吾好咁快鬆解,今早大家都睡到11 :00衹起身,一於放鬆一天咁多,你又和個女点輕鬆呀?你凑3個小朋友,妳好勁呀!細個2個仍然讀緊幼稚園要照顧,我想妳很繁忙生活,是嗎?

好靜呀!真係沒人上來傾傾,咁就證明本校學生和家長真係好勤力呀!除左我咁曳,其實都是12点幾只温完書,剛剛做完家務,現在休息玩玩電腦,祝各位同學努力讀書.
Bye Bye...............................

donnacrystal,

pls, check pm.

Hi!喵喵.
請 cheak PM 啦
Bye Bye!

各位學姐和同學們:
今天已考完中文和英文啦,覺得如何呀!明天還有常識和math,我哋繼續努力,衝,衝,衝,多謝各位!............................

一於o甘話!!!

聽說灣仔海天很出名, 完全是小SFCS.  但我未去過!
donnacrystal 寫道:
HI mrs.correia,
唔該解答了本人的問題.最近忙於幫小女溫習test,所以都不能時常在電腦上玩樂,妳呢!是否忙於大女温習嗎?等候校車時都聽見一些大姐姐說:很多嘢温呀!係咪真的很多嘢讀呢!還常常聽到需要落灣仔輔習,是否真的需要呢!如果要幾時開始呢!
     多謝指教.      thankyou!

終於test完,但亦是準備另一exam的開始.

請問你們學校有什麼科目是用英文授課的?

我們衹是英文是英文授課,但母語教學幾好架,小朋友由k3上來,容易識認.

數學科是否英文教授?

數學科都是中文授課

Hi!Mrs,correia.
終於攪掂test啦!心情己平伏晒啦,可能重未玩過test這個遊戲,心情呯呯聲跳,現在可以鬆解下來,但妳提到Exam,唉!放鬆一天咁多!又回歸嚴緊狀態,妳好勁,3個小朋友,而且有2個應該讀緊幼稚圜,我相信生活非常繁忙,是嗎?

係呀!要因材施教, 我細女剛K1, 我感覺她可能比較適合活動教學,可能不能讀SFCS, 真難攪! 原以為可放心全入SFCS,但可能要找另一小學.
donnacrystal 寫道:
Hi!Mrs,correia.
終於攪掂test啦!心情己平伏晒啦,可能重未玩過test這個遊戲,心情呯呯聲跳,現在可以鬆解下來,但妳提到Exam,唉!放鬆一天咁多!又回歸嚴緊狀態,妳好勁,3個小朋友,而且有2個應該讀緊幼稚圜,我相信生活非常繁忙,是嗎?

但Secondary是英中,我們小學的英文不可以差.

Hi,Mrs,correia.
我都認同妳講法,細女如何呀!咁快發現入回本校不適合嗱,你暫時有否心水學校嗎?test卷我估不到咁怏派回,我以為起碼都要一至二星期,先生效率多麽快,勤力,都好祇少放下我的憂慮,吾駛望到頸都長,好彩每科我都ok,衹求合格就算啦,妳又点呢?還有妳說得對,雖然本校是母語授課,但基礎打得好,上到任開一間英中都能擋得住,係咪.

大女無得玩Halloween party, 但今天去了參觀香港歷史博物館,明天參觀科學館.

真擔心, 大女fever了2日, 上學期已有2次中默缺席,真怕考試分會被拉低 :cry:  :cry:

放4日長假,唔洗太辛苦

各位SFCS的家長:

女兒只得首名5分,但居然在1st round 抽到,明天去註冊。        以後請各位多多指教   
mielmiel 寫道:

我係過路人,我個女都係讀玫瑰崗喎,9月升k3要揀小一,我都心儀SFCS,但冇宗教分,希望好彩派到啦!你有幾多分入?
‹ 上一主題|下一主題