用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正in完
樓主: NICOLE123
go

培正in完   [複製鏈接]

回覆:NICOLE123 的帖子

Thx ^^

幾千份問卷, 會睇?
是否收大b 多呢? 見係大B, 正正常常既就收?

引用:幾千份問卷,+會睇?+是否收大b+多呢? 見係

原帖由 babycute2009 於 14-11-15 發表
幾千份問卷, 會睇?
是否收大b 多呢? 見係大B, 正正常常既就收? ...
我都好想知

回覆:培正in完

有無父母學歷唔高? 小朋友都收左??
其實我覺得睇父母學歷好難介定囉..
屋企以前環境唔許可繼續升學都無計架...
但唔代表我呢一刻個仔無能力...個個都想個小朋友好架啦

我成日都唔明點解小一要用父母畢業做計分果part???
呀哥家姐讀緊就話姐

我覺得甘呃殺左d 小朋友發展機會..

引用:有無父母學歷唔高?+小朋友都收左?? 其實我

原帖由 soso3509 於 14-11-15 發表
屋企以前環境唔許可繼續升學都無計架 ...
我知有人mami只是中学畢業都OK喎

朋友仔仔現在培正k3,佢話學校比較鍾意full time mama+屋企無工人姐姐。

引用:朋友仔仔現在培正k3,佢話學校比較鍾意full

原帖由 Momopig 於 14-11-15 發表
朋友仔仔現在培正k3,佢話學校比較鍾意full time mama+屋企無工人姐姐。
實情培正係有ftm+工人姐姐,但要番工的mama 比較多,ftm冇工人(我)比較少,因為係超辛苦

引用:幾千份問卷,+會睇?+是否收大b+多呢? 見係

原帖由 babycute2009 於 14-11-15 發表
幾千份問卷, 會睇?
是否收大b 多呢? 見係大B, 正正常常既就收? ...
真係好想知問卷同面試表現係咪佔一半分?大B又係咪真係容易D?

引用:Quote:原帖由+babycute2009+於+14-11-15+發

原帖由 Littlecarrie 於 14-11-15 發表
真係好想知問卷同面試表現係咪佔一半分?大B又係咪真係容易D?
我覺得是先過面试,過關後再睇問卷決定。當年負責in妺妺的老師最後都吾知妺妺有冇offer,之後見到我問我先知。

引用:朋友仔仔現在培正k3,佢話學校比較鍾意full

原帖由 Momopig 於 14-11-15 發表
但係家長無得入去in,問卷又無問屋企有冇工人姐姐

引用:囝囝in完話,佢同一個男仔坐係老師對面,老

原帖由 bb和碳碳 於 13-12-02 發表
囝囝in完話,佢同一個男仔坐係老師對面,老師有問叫乜名,幾歲?還有叫佢指出有幾粒黃色、紅色、綠色,仲有 ...
如果阿仔識答英文唔答中文,唔知會點呢。。

多謝資料

引用:Quote:原帖由+Momopig+於+14-11-15+發表朋

原帖由 NICOLE123 於 14-11-15 發表
實情培正係有ftm+工人姐姐,但要番工的mama 比較多,ftm冇工人(我)比較少,因為係超辛苦

...
我仔宜家k2,班上大概得4~5個ftm,而且大部份人都有姐姐,這是香港生態呀!

引用:有無父母學歷唔高?+小朋友都收左?? 其實我

原帖由 soso3509 於 14-11-15 發表
屋企以前環境唔許可繼續升學都無計架 ...
我認識有個家長都係中五左右,做零售的.....

其他家長,一般斯斯文文咁,無乜b6

引用:Quote:原帖由+soso3509+於+14-11-15+發表有

原帖由 ferferfer 於 14-11-16 發表
我認識有個家長都係中五左右,做零售的.....

其他家長,一般斯斯文文咁,無乜b6
其實我成日覺得d家長小朋友入唔到,就賴自己學歷問題,唔同信仰問題,無走後門......仲聽過話學校鍾意收公務員....租樓咩

如果唔睇,點解要填父母學歷呢?應該都會睇,不過先後次序,interview 表現過關,先再睇,好似問卷咁。我估計,不是肯定。

我估問卷係重要,我見有offer既,都會覺得自己用心填。如手寫,一定字體要端正。

:wave:

另其實都好多在職媽媽。
至於學歷又唔知真係重唔重要。
不過培幼非學卷,又唔俾抽獎,入培幼都預備俾埋6年既小學學費,所以可能中產申請既家長多d,口甘又可能中產家長普遍學歷又高一點吧。

:wave:

引用:Quote:原帖由+ferferfer+於+14-11-16+發表

原帖由 ferferfer 於 14-11-16 發表
其實我成日覺得d家長小朋友入唔到,就賴自己學歷問題,唔同信仰問題,無走後門......仲聽過話學校鍾意收公 ...
大家都知收生標準只有學校知..而學校又要交呢d 資料..好難怪家長唔甘諗..甘賴自己都好過賴自己小朋友丫..

引用:我估問卷係重要,我見有offer既,都會覺得

原帖由 happyapple 於 14-11-16 發表
我估問卷係重要,我見有offer既,都會覺得自己用心填。如手寫,一定字體要端正。

...
其實,我又覺得係重內容質素多些。我屋企人都係用電腦打份問卷,結果一樣有offer。所以,大家無謂咁多揣測,反正都係得校長老師知。

‹ 上一主題|下一主題