用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 玫瑰崗PN
樓主: iceming
go

玫瑰崗PN   [複製鏈接]

回覆:玫瑰崗PN

deleted deleted

請問3/10 in 完幾時知道結果?

回復 bobo101^*^ 的帖子

你會否心你小朋友升昇小學呀?

poodlema 發表於 12-11-8 16:05
回復 bobo101^*^ 的帖子

你會否心你小朋友升昇小學呀?

poodlema mama, 要考小學條路太長遠啦! 仲有3年多的時間可以觀察及找資料。
我幾喜愛英文小學, 但是英文小學的選擇根本不多, 剛巧玫小是英小, 所以我對它都會特別留意!

我個女現在讀緊RHS PN, 阿女日日番學都好開心,十分鍾意搭校車,而且仲話好鍾意王校長tim !(可能因為校長有份帶早會唱歌)!依家阿女病唔比佢番學佢就喊到鬼噤慘!我個人覺得呢間學校很有heart!
撐bobo101 ! 請不喜歡RHS的樓主不要再中傷RHS ,有心讀RHS 啲家長請自行了解學校本身的教學理念才入讀!

見到其他RHS既媽咪對RHS PN 課程有甘多認識, 我真係好羞愧。自己對RHS 既認識都末有咁深入。 可以同大家分享下我上年點解選RHS PN 同米到現在so far 都好滿意RHS PN.

上年幫自己小朋友報PN 主要分兩類。 近屋企同米so-called 出名。 前後10 間; in 左5 間。 (因為第二個就㴝生得所以當收到RHS AM offer 后, 我就無再in la)

第一年做媽媽, 帶小朋友去interview. overall feeling RHS 無論地方, 先生, interview 安排 都好好。甘心想才PN, 可以一試。

由開學到現在2個月。 小朋友係有好明顯既進步, 返到屋企自己唱英文歌, 國語歌, 廣東話歌。 我唔知道過程但係我睇到结果及成果。 無念過自己個仔返左一個月后就主動左, 講多左嘢。 我用英文問佢答我英文, 我用廣東話問佢答我廣東話。 每天都好鐘意返學, 在屋企又成曰講D先生個名差不多成7—8個。 問親都語鐘意。

我覺得RHS 有優勢在於無租金.  所以收你既學費30幾%係教師人工; 40-50%係教師training 同教材。 甘所以米大家交差不多學費但係RHS resources 多D。 校長反而要念下點樣去retained d 好老師!

第二關於每天有50% 由班主任帶領下用廣東話教學,我自己認為係好事及有需要。 一係因為係母語, 其二第時interview 小學多數全廣東話。 所以二文三語来說; 50%廣東話係有用。 最重要係學校係米可以引導小朋友講好eng n pht D發音。

so far 覺得無甘好係d NET全都係鬼佬,我個人較鐘意鬼婆多d. 好在小朋友都好鐘意mr.paul. 個樣似justin timber 既鬼”仔”.

少少background. 我係ftwm. 所以好like RHS. every friday i know what i should.do with my kids. i also dont hv to bother any school material as i will hv a set to review with them. so save me quite a lot of time.

hope that also help some other parents.

p.s.發帖要用好多時間打。 thx for the other mom's sharing!

我想問下玫幼PN 有無課外活動或興趣班? 咁校車會點安排?

bobo101^*^  PN沒有課外活動同興趣班的。要K1以上先有。  發表於 12-11-14 13:25
‹ 上一主題|下一主題