用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 香港培正小學幼稚園結果
樓主: Yipapa
go

香港培正小學幼稚園結果   [複製鏈接]

晤明點解有老師可以俾家長陪同小朋友入課室面試仲收到offer,學校一直都係講家長不得陪同面試的,晤好誤會我唔係講收到offer嘅家長同小朋友唔啱,唔關佢地事,亦晤係因為無收到offer而甘講,只係覺得學校收生有晤公平之處。

回復 Wisdomsfamily 的帖子

其實自己入課室可能只是其中一個point,根本無人講過喊收或喊唔收。亦無人講過點樣先收,點樣先唔收呢!邊間學校收定唔收,都好講「運」。

BBG1, 當然我好明白面試呢啲嘢係好講運氣同'緣', 自己覺得in得好又未必收,自己in得唔好又反而收左,就係甘奇怪!只係覺得學校嘅收生標準同要求有啲問題! 不過都恭喜哂收到offer嘅家長同小朋友!

好唔高興啊!打了好多字,竟然無曬啊!又要打過:
當年我認為我小朋友in得好好的學校也沒有收,我覺得in得麻麻的卻收了,所以我好化。
in pc時,我只知小朋友無喊咁入去課室及無喊咁出課室,佢在課室內表現如何?我一概唔知。
點解揀pc?
當年:1)pc近屋企 2) 喜歡pc品德教學 3)幼小學生活潑、有禮 4)中學生純品、校風好、成績好 ,英文成績也很不錯5)一條龍,進可攻,退可守 6) 好多人唔喜歡pc母語教學,但母語教學正是pc自豪之處。我覺得中文難學過英文,身為中國人我亦唔想小朋友中文差過英文和睇唔起中文。語文要浸,不可只靠學校。
現在:1)小朋友讀得開心 2)品德、自理等很好 3)老師好了解我的小朋友 4)家長好踏實(我自己讚自己) 5)學校士氣好、凝聚力強 6)同學仔的英文也不差,我也要努力呢!
但願我的小朋友們,能開心的繼續在pc直至中學畢業呢!

Wisdomsfamily    發表於 12-2-5 19:37

攪到我都緊張埋, 我都想快D知, 祝大家都真係心想事成啦!

kit_hangwong  我都未收到信  發表於 12-2-6 00:15

回覆:香港培正小學幼稚園結果

我個細仔都係reject呀!弓起晒各位收左嘅!

bmuimami 發表於 12-2-4 23:10
六千幾人apply,五千幾人interview,得嘅,恭喜你地!唔得嘅,隨緣啦,有好多因數嘅,未必同小朋友表現直接 ...

請唔好唔會。我為已被取錄的小朋友及他們的家長開心啦!在幾千人中能得一位實在唔容易。真是講緣份。The competition was very tough.  

小山竹 發表於 12-2-4 13:28
仲有無收到WAITING...上來報告的只有我一個WAITING?
咁少WAITING...唔知最後會唔會WAIT到

my boy is waiting too....有位7月先通知

同預期一樣, 唔收! 了左件心事, 唔駛再煩等消息~

想問今日收到信嘅家長, 你哋住邊區呢?

彧之前收到嘅家長, 你哋又住邊區呢?

睇到有家長陪考都收,真係覺得有d唔公平!當然從來學校收生標準冇人知,但係我覺得概然學校set咗d規舉出黎。咁喺唔係應該喺合乎規則中選學生呢?我相信咁樣做唔難掛,咁多人考,做到嘅起碼過半數啦!
其實我阿b都考唔倒架,不過我都預咗!只係見到有人陪考都得,覺得學校做法有d問題,有感而發!

Wisdomsfamily  Agreed !   發表於 12-2-6 13:34

引用:+本帖最後由+Lalelia+於+12-2-6+00:48+編輯

原帖由 Lalelia 於 12-02-06 發表
誤會?沒有啦!我並不是考生家長呀

引用:睇到有家長陪考都收,真係覺得有d唔公平!

原帖由 hokk 於 12-02-06 發表
睇到有家長陪考都收,真係覺得有d唔公平!當然從來學校收生標準冇人知,但係我覺得概然學校set咗d規舉出黎 ...
呢個世界沒有絕對公平,好多因素會影響結果,我舉例(唔係特別指培正),如果孩子本身不特別差,去考學校,而學校需要資金,如果家長表示可捐款幾十萬比學校,你估學校會拒絕?又例如,可能有校長,校監有關聯人士去考,但小朋友喊,你估老師唔會比機會?或者,一個住公共屋村,一個住高尚地址,你又估學校收邊個?嗱,講明,唔淨係講pc,以上例子全部係我過去十年八年經歷過而有感而發的。絕對公平?沒可能吧!考學校如是,見工如是!

我唔相信有家長陪考會有offer ,除非佢有好雄厚的背景,一定唔單至校友和有哥姐係PC讀咁簡單。

davywm  其實o係EK嘅留言根本無得考究, 未必句句真話  發表於 12-2-6 15:13
Wisdomsfamily  事實依家就係有陪考都有offer甘先令人覺得唔公平!除左對考唔到嘅人晤公平,特別係對有,朋友喊到連入課室面試都無機會嘅最晤公平!  發表於 12-2-6 13:40

我都收到reject信呀, 冇太大失望. 了咗件心事.  叠埋心水讀樓下果間幼稚園, 又近又係我心儀學校, 只係不是一條龍, 過兩三年又要煩小學.

我們不取錄了~~

回復 豬仔媽媽 的帖子

好似早幾年都有陪考和喊的學生也會有offer呢!我覺得單獨入去只是其中一個point,如果小朋友入到去表現好好又係其他point呢!
我見陪考而收的是有兄/姐在pc讀的,可能有point加呢!一切也是我在估呢!無答案。

在我相識的家長中曾經陪考和大喊大叫無一個能有offer,佢地都係無背景人士,就算係校友,哥姐係PC讀,遇上以上情況都係waiting, 所以我係絶對相信PC係公平

我覺得考PC好似過3關,先pass咗面試個關,再過其他關。面試得5分鐘都無,小朋友入唔入到真係要講緣分,平常心吧。
‹ 上一主題|下一主題