用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 re: DGS Application
樓主: iamjoy
go

re: DGS Application [複製鏈接]

原帖由 hahe 於 11-3-14 16:40 發表
要等到幾時先知呢?得定唔得都想快啲知。website又無提到, 剩係話3月就知,會唔會等到月尾先知。我想4月頭去MACAC玩,不過想等埋RESULT先至CONFIRM個PACKAGE。 ...

唔會咁遲啩, SPCC這周末要註冊了!!

回覆 1# JJmail 的文章

咁我星期六去唔去spcc 註冊呢? 因為我星期六係唔係都會去 briefing.  但係我又真係想我DGS result.

恭喜你哋!如果到時DGS都仲未收到, 咁最好都去註冊SECURE個位先啦,最多咪預無咗個DEPOSIT。呢啲嘢真係你想SAVE都無得SAVE架,最緊要係俾得開心MA..

原帖由 specialapple 於 11-3-15 09:13 發表
咁我星期六去唔去spcc 註冊呢? 因為我星期六係唔係都會去 briefing.  但係我又真係想我DGS result.

回覆 2# hahe 的文章

記得好多年前亞女考幼稚園同小學, 我都俾咗好多留位費幾間學校, 我最怕係攞返張p6 form 有困費, 好似德望咁, 有人要用一星期先攞得返, 佢話 misplace 咗.  最怕兩頭唔到岸.

ha. they cannot register without P6 form and tell them that they are waiting from EDB?
原帖由 specialapple 於 11-3-15 11:16 發表
記得好多年前亞女考幼稚園同小學, 我都俾咗好多留位費幾間學校, 我最怕係攞返張p6 form 有困費, 好似德望咁, 有人要用一星期先攞得返, 佢話 misplace 咗.  最怕兩頭唔到岸. ...

原帖由 specialapple 於 11-3-15 11:16 發表
記得好多年前亞女考幼稚園同小學, 我都俾咗好多留位費幾間學校, 我最怕係攞返張p6 form 有困費, 好似德望咁, 有人要用一星期先攞得返, 佢話 misplace 咗.  最怕兩頭唔到岸. ...

哦, 原來張 p6form 交咗都可以攞番, 那就無問題啦!

meimeimama1,
未有信呀! 等吓一天又一天, 之前都有啲怕人地有信自己無, 但日子有功, 已經開始等到痳目了 !

你地就好啦 , 手握SPCC入場劵 , 等都無咁迷茫啦 , 我早前放棄了GH , SPCC又衰左 , 而家真係騰騰震 , 日日睇信箱 , 無信又慘 , 有信又驚REJECT , 真係............. :(

meimeimama1,
未有信呀! 等吓一天又一天, 之前都有啲怕人地有信自己無, 但日子有功, 已經開始等到痳目了 !
... [/quote]

原帖由 katielui 於 11-3-16 00:05 發表
你地就好啦 , 手握SPCC入場劵 , 等都無咁迷茫啦 , 我早前放棄了GH , SPCC又衰左 , 而家真係騰騰震 , 日日睇信箱 , 無信又慘 , 有信又驚REJECT , 真係............. :(

Katielui,

放棄得GH,你應該對女兒好有信心.  攞番信心出來, 唔駛震, 一齊第.  等多幾日會有消息了吧 !

我就係比SPCC REJECT左 , 所以信心全失 ! :(
不過好多謝你的鼓勵 , 仲有兩三日就知了 ! 況且就算REJECT都唔係世界末日呢 ! :)

原帖由 JJmail 於 11-3-16 12:07 發表

Katielui,

放棄得GH,你應該對女兒好有信心.  攞番信心出來, 唔駛震, 一齊第.  等多幾日會會有消息了吧 !

回覆 192# katielui 的文章

多謝大家鼓勵 , 希望在明天 :) !

原帖由 meimeimama1 於 11-3-16 13:17 發表
我覺得DGS既要求同SPCC未必一樣
所以唔好灰心
而且你放棄GH
你自行都應該考好好既學校
要對自己囡囡有信心

回覆 1# katielui 的文章

Any news today.  Did anyone recieve a letter?

Still no letter:;pppp:

原帖由 709394 於 11-3-14 17:44 發表
總之: 今日還未能寄出!!!!!!!!!!!!!!!!!
今個星期都未必有着落

我想這是真的內幕消息.  可能今個星期都不會有信.  

那就放開懷抱等下周吧! 並在周六開開心心去SPCC家長會, 客觀地去想想學校的優勝之處.

Why not call DGS, tell them your dilemma(already accepted by SPCC but still want to enter DGS).  See if they could give you an answer...

原帖由 meimeimama1 於 11-3-16 16:28 發表
但上年不是這樣的
上年是一兩天後就有結果
為什麼今年這樣令人"羅羅戀"呢?

你們星期六會註冊SPCC嗎?
還是等到星期二呢?
我會星期六註冊

End of march
‹ 上一主題|下一主題