用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 2009-2010 K2M
樓主: keroro_him
go

2009-2010 K2M [複製鏈接]

Cruxcat,
老師有適當要求都係好, 希望D小朋友知道會慢慢進步.
晉晉都好似有提起有個同學入左醫院, 又係跌親. 不過佢唔知人地叫咩名!

原帖由 Cruxcat 於 09-9-24 11:04 發表
Stliu,

老師都好有心機,用藍筆highligth注意部份. 寫中文除睇筆順,更要留意連筆(即埋口)同線長要合符比例.

噚晚睇番阿女寫的'大'字有2個俾老師改過,但我覺得問題不大.老師對學生有要求,相信更會逐步提昇 ...

All,

傳聞的星簿終於出現了!真係聞名不如見面啦! 後面D句子真係嚇親我呀!
照咁睇, 係下星期默書了, 係嘛?

Stliu,

可能已有足夠的心理準備,所以見到星簿的出現,有如釋重負的感覺. 阿女仲有興奮咁介紹本簿,又話讀句子俾我聽.....哈,佢都唔知呢本簿的威力,日後就知味道啦!

原帖由 stliu 於 09-9-25 09:28 發表
All,

傳聞的星簿終於出現了!真係聞名不如見面啦! 後面D句子真係嚇親我呀!
照咁睇, 係下星期默書了, 係嘛?

Cruxcat,

我鍾意"如釋重負"呢個形容!不過, 我自己就仲有種大難臨頭的感覺!
逸喬好叻喎, 仲讀D句子俾你聽. 晉晉淨係好緊張咁話, 果本簿唔可以劃花... 咁我話好, 跟住又順手攞包書膠包埋囉.

原帖由 Cruxcat 於 09-9-25 09:54 發表
Stliu,

可能已有足夠的心理準備,所以見到星簿的出現,有如釋重負的感覺. 阿女仲有興奮咁介紹本簿,又話讀句子俾我聽.....哈,佢都唔知呢本簿的威力,日後就知味道啦!

...

'大難臨頭' - 我都有呢種感覺呀! 我一諗到升小問題就頭暈
阿女邊有咁叻識讀句子俾我聽 認叻咋.最後一句都冇讀過. 我都冇叫佢讀已識的字,費時加重我倆的壓力.

噚晚佢嘅功課做得很好,都唔使點修正(之前個G字令我震怒,我知唔容易寫,但睇得出佢馬虎了事,要作口頭警告),希望真係漸入佳境.

原帖由 stliu 於 09-9-25 10:57 發表
Cruxcat,

我鍾意"如釋重負"呢個形容!不過, 我自己就仲有種大難臨頭的感覺!
逸喬好叻喎, 仲讀D句子俾你聽. 晉晉淨係好緊張咁話, 果本簿唔可以劃花... 咁我話好, 跟住又順手攞包書膠包埋囉.

...

Cruxcat,

哈哈, 個"G"字, 我望多兩望, 直頭諗緊究竟係咩來, 因為真係唔似個"G"字.

原帖由 Cruxcat 於 09-9-25 11:42 發表
'大難臨頭' - 我都有呢種感覺呀! 我一諗到升小問題就頭暈
阿女邊有咁叻識讀句子俾我聽 認叻咋.最後一句都冇讀過. 我都冇叫佢讀已識的字,費時加重我倆的壓力.

噚晚佢嘅功課做得很好,都唔使點修正(之前 ...

All,

尋日晉晉收倒做show & tell的通告, 主題係"認識自己", 下星期要做了.

另外, 原來上星期五派左張紙要整風箏, 我尋日在佢堆亂書中見倒果張貼左佢名同K2M的紙, 再摷下又見倒D彩紙, 問佢, 佢又好似唔係好記得, 結果要打電話問朋友仔!
估計佢係禮拜五放學後, 自己響個美勞袋攞晒D野出來, 亂放一通, 跟住又唔記得左要做囉...

Stliu,

今年show & tell唔係跟學號排,咁我可以hea多陣......

我喺隔離thread知道風箏事件,俾我都會好火. 不過,晉晉經過今次,之後就會緊記老師的吩咐. 我想學校都係要訓練小朋友自己帶信息俾家長,所以今次親子勞作無出通告.

我個晚打開美勞袋都嚇一跳,問阿女點解有空白風箏,佢先話要同家長一齊做,用顏色紙做,唔夠可以自己加. 我好迷惘,星期六又冇太多家長提及做風箏,所以為了交差,星期日勉勉強強整咗佢.

仲有一項親子功課-有關小朋友自理能力,要家長貼貼紙評分,我傻傻吓一直無理,等到星期日晚臨訓檢查書包,再問阿女確實要做,先急急忙忙完成 .為咗佢啲功課,都死唔少細胞. 睇唻我都要 你交換最新行情.

原帖由 stliu 於 09-9-29 13:35 發表
All,

尋日晉晉收倒做show & tell的通告, 主題係"認識自己", 下星期要做了.

另外, 原來上星期五派左張紙要整風箏, 我尋日在佢堆亂書中見倒果張貼左佢名同K2M的紙, 再摷下又見倒D彩紙, 問佢, 佢又好似唔係好記得, 結 ...

Cruxcat,

哈哈, 而家我呢個躁狂mami出晒名添!

係囉, 其實KV一向都唔會提家長小朋友D功課,係靠佢地... 我火係因為晉晉自己摷晒D野出來, 如果佢係記得做又何妨? 最弊係佢唔記得, 仲週圍擺嘛(我係響堆書中間見倒條絲帶咋)!
你講果張咭, 我都冇理到, 我尋日朝擺左出來, 好似係佢倆仔爺尋日朝早草草完成的! 我老公又係, 明明佢果日早過我返家, 應該更清楚個仔書包 / 美勞袋有D乜,但佢就同個仔一樣, 一頭霧水.

歡迎你隨時打電話俾我, 我地交流功課啦. 話唔定係你提我添呀!
我呢, weekend屋企好似冇電腦咁架, 因為真係冇時間上網!

原帖由 Cruxcat 於 09-9-29 14:46 發表
Stliu,

今年show & tell唔係跟學號排,咁我可以hea多陣......

我喺隔離thread知道風箏事件,俾我都會好火. 不過,晉晉經過今次,之後就會緊記老師的吩咐. 我想學校都係要訓練小朋友自己帶信息俾家長,所以今次親子勞作 ...

Stliu,

都話揍仔忙過返工啦!而你仲有個細蘇呢!你好  

阿女返學啲嘢一直都係由我跟, 安心啲嘛!

Cruxcat,

而家細蘇仲可以"任人魚肉", 因為仲細, 再大D, 又學行, 又講野時, 我真係唔知點C呀!

平時都係我睇晉晉D野, 但有時去左街, 爸爸掂過都要跟手尾...

原帖由 Cruxcat 於 09-9-29 15:45 發表
Stliu,

都話揍仔忙過返工啦!而你仲有個細蘇呢!你好  

阿女返學啲嘢一直都係由我跟, 安心啲嘛!

爸爸掂過都要跟手尾... --->有同感.不過阿女爸爸會入唻睇,所以我 .

原帖由 stliu 於 09-9-29 15:59 發表
Cruxcat,

而家細蘇仲可以"任人魚肉", 因為仲細, 再大D, 又學行, 又講野時, 我真係唔知點C呀!

平時都係我睇晉晉D野, 但有時去左街, 爸爸掂過都要跟手尾...

...

哈哈, 我果個唔得閒, 君不見我成日都 佢咩?
嘻嘻.

原帖由 Cruxcat 於 09-9-29 17:03 發表
爸爸掂過都要跟手尾... --->有同感.不過阿女爸爸會入唻睇,所以我 .

All,

晉晉尋日終於完成左"show & tell", 不過唔知做成點...

祝各位大人小朋友聖誕快樂!

uncle Sam,

咁都俾你摷返個 post!

我祝大家新年快樂! 健健康康!

原帖由 keroro_him 於 09-12-24 12:57 發表

各位
有比小朋友帶頸巾返學校嗎?亞仔話長頸巾不能帶,老師不準:玩滑梯會容易夾著。

亞仔話要用街薄寫one, two, three,寫完Ms Siu會比貼紙。

Crystal

Crystalso,

我個女都講過唔可以用長頸巾, 要用蝴蝶果種wor~
你阿仔好叻呀, 識講要寫one two three, 我今晚返屋企叫個女寫先~

thx

原帖由 CrystalSo 於 10-1-8 12:09 發表
各位
有比小朋友帶頸巾返學校嗎?亞仔話長頸巾不能帶,老師不準:玩滑梯會容易夾著。

亞仔話要用街薄寫one, two, three,寫完Ms Siu會比貼紙。

Crystal

CrystalSo,

多謝報料.

我記得天氣剛轉涼時, 有日放學, 晉晉話老師話要戴蝴蝶頸巾. 我好奇怪, 因為那天晉晉已經是戴蝴蝶巾, 查證之下, 先知道傻人,戴了蝴蝶巾, 又將長頸巾戴在外, 變成戴了2條頸巾在身!

原帖由 CrystalSo 於 10-1-8 12:09 發表
各位

Crystal

Siusiuso
有問恬生街薄要交嗎?亞仔帶再都唔見有印??但佢唔會無端端會寫生字??

Stilu
帶得兩條巾都是姐姐的忙中有亂,有次姐姐送佢搭車先知著錯鞋,急急忙忙上去換番。
‹ 上一主題|下一主題