用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 1A向日葵班 ﹣﹣家長交流區
樓主: kenichi
go

1A向日葵班 ﹣﹣家長交流區 [複製鏈接]

原帖由 kenichi 於 08-9-24 21:20 發表
Tszlok22,

我都問咗一仔呀,佢話佢地做咗朋友喇,所以大家分享小食囉。做小朋友幾好,就係簡簡單單。

應該要喎,我問咗1B班D家長都話要帶,其實應該上星期五要交,不過一仔唔記得講比我知。

...

請問知唔知要幾多條雪條棒?我屋企個大帝真係問極都問唔出d咩!  

一仔話幾多都得喎,帶多咗可以比其他同學仔用。

各位,今日終於派咗默書範圍喇,大家可以放心,知道要溫D乜。

9月30日(TUE)課程簡介晚會 同埋10月4日(SAT)家長茶聚,你地諗唔諗住去呢?但係通告寫明切勿帶小朋友出席,咁樣安排真係有D難。

我一早都想問, 個課程簡介會係幾點開始?  其實我覺得我地去聽下都好, 起碼知多o的佢地平時學乜冬冬..

咁家長茶聚又係幾點呀.???  有乜做o架... 星期六要同阿仔去學野喎...

原帖由 kenichi 於 08-9-25 16:45 發表
各位,今日終於派咗默書範圍喇,大家可以放心,知道要溫D乜。

9月30日(TUE)課程簡介晚會 同埋10月4日(SAT)家長茶聚,你地諗唔諗住去呢?但係通告寫明切勿帶小朋友出席,咁樣安排真係有D難。
...

課程簡介會係晚上7:00﹣9:00

老師茶聚就係上午11:00﹣12:00,同D老師見吓面傾吓計

kenichi,

咁你會唔會去呀?

仲有邊個家長會去呀?

係呀, 我想問, 今日手冊寫o既係咩意思?, 我問阿仔, 佢又話唔係功課, 都唔知乜黎, 我個仔真係唔用心去堂架...:-
  • 背默單韻母五次
  • 加聲調四次

原帖由 kenichi 於 08-9-25 17:36 發表
課程簡介會係晚上7:00﹣9:00

老師茶聚就係上午11:00﹣12:00,同D老師見吓面傾吓計

HI, goodbaby,

座談會及茶聚我都會去呀!

關於今日功課, 我都有D唔明,  今日張拼工寫5次單韻母, 後面阿仔分左1~4項, 第一項寫左 a o既4聲調, 跟住第二~四項都無寫, 係咪寫 o, e, i o既4聲調呢? 每項寫2行呢? 我問阿仔, 佢都唔知, 如果係咁, u,u: 都無寫喎! 有無人知呢??

另外, 今日阿仔話老師講每日都帶dsw card番學, 唔知你小朋友有無講呢?!

原帖由 goodbaby 於 08-9-25 17:47 發表
kenichi,

咁你會唔會去呀?

仲有邊個家長會去呀?

係呀, 我想問, 今日手冊寫o既係咩意思?, 我問阿仔, 佢又話唔係功課, 都唔知乜黎, 我個仔真係唔用心去堂架...:-

背默單韻母五次加聲調四次
...

原帖由 HappyMatthew 於 08-9-25 20:18 發表
HI, goodbaby,

座談會及茶聚我都會去呀!

關於今日功課, 我都有D唔明,  今日張拼工寫5次單韻母, 後面阿仔分左1~4項, 第一項寫左 a o既4聲調, 跟住第二~四項都無寫, 係咪寫 o, e, i o既4聲調呢? 每項寫2行呢? 我問 ...

DSW 卡我阿陽話日日都要帶。

至於今日嘅拼工,我真係唔係幾明。

各位,一仔都係話由明天開始要帶DSW CARD返學,大家都係咁講就應該無錯喇。

今日D中文功課我都唔係好明點做,前面就知道點做,後面嗰4個就唔知點寫,我叫一仔寫咗a,o,e.i就算,問極佢都話唔知,無辦法啦。

今日課外活動收到通知,OK咗喇,小型網球,明天交錢,但係小小童軍就未有消息,唔知係唔收還是未通知呢?

簡介會同茶聚我都報咗名會去,各位媽咪到時有機會見吓面喇!

hello kenchi:

亞仔有得學小網,佢好開心!呀!原來日日都要帶DSW,亞仔有講,但我話唔好帶!(唉!我真抵打! )

講座和茶會都會去,到時見!

今次我個仔都有同我講要帶dsw卡啦...

至於中文功課, 我個仔第一partok, 但第二part, 佢只係做a 做咗幾行... 佢話老師係咁話, 但我唔信囉..

我都報咗o個兩個聚會呀... 到時見啦..

aiya, 我琴日冇收到課外活動通知, 咁我個仔咪即係冇行囉...
\
原帖由 kenichi 於 08-9-25 21:58 發表
各位,一仔都係話由明天開始要帶DSW CARD返學,大家都係咁講就應該無錯喇。

今日D中文功課我都唔係好明點做,前面就知道點做,後面嗰4個就唔知點寫,我叫一仔寫咗a,o,e.i就算,問極佢都話唔知,無辦法啦。
mouth:" />

今日課外活動收到通知,OK ...

aiya, 係呀, 佢地話唔比小朋友去join聚會, 但sat我同我老公都想去, 咁點呀?  可唔可以一齊去呀?  你地會唔會帶小朋友去呀?

係呢,你地D囝囡有無同你地講過學校D午餐如何呀?我次次問親一仔佢都話好難食,其實佢食飯都無乜要求,連佢都叫好難食,都可想而知,有幾次佢話D餸太難食所以淨係食白飯,好慘啊!聽佢講完都好想送飯比佢,但係一要送飯的話,我D時間就會好緊張,一個早上又要買餸煮飯又要送飯又要接囡放學,諗起都

goodbaby,
你可以請婆婆睇住佢先,我都係搵人睇住佢地,星期二晚就搵到人幫忙湊住,但係星期六就未安排到,帶住佢始終唔方便,學校通告都寫明切勿帶小朋友出席,唯有自己盡量安排啦。

頭先有令一位家長同我講, 佢話佢上年都有帶小朋友去, o的小朋友可以o係操場玩o架... 咁我唔怕啦... 星期二我阿媽都會睇住, 但星期六佢就唔得閒啦... 我唔理啦.. 帶埋佢去啦, 我地兩個都好想知我阿仔o係學校o的衰野...

原帖由 kenichi 於 08-9-26 13:08 發表
goodbaby,
你可以請婆婆睇住佢先,我都係搵人睇住佢地,星期二晚就搵到人幫忙湊住,但係星期六就未安排到,帶住佢始終唔方便,學校通告都寫明切勿帶小朋友出席,唯有自己盡量安排啦。 ...

我都問過我個仔喎, 佢話冇乜野喎... 都係咁食... 噚晚同佢睇餐單都不知睇到幾開心, 但最後佢有冇食就佢自己先知.. 因為佢有時講o的野都唔知邊句真..

原帖由 kenichi 於 08-9-26 12:59 發表
係呢,你地D囝囡有無同你地講過學校D午餐如何呀?我次次問親一仔佢都話好難食,其實佢食飯都無乜要求,連佢都叫好難食,都可想而知,有幾次佢話D餸太難食所以淨係食白飯,好慘啊!聽佢講完都好想送飯比佢,但係一要送飯的話,我D時間就 ...

我仔仔平時食野都沒咩要求, 頭果一星期, 話d午餐好好食(可能我平時煮果d仲難食)  但後尾就開始話麻麻地但都算ok啦! 不過, 其中有一次話超難食, 話d汁好臭(沙嗲內絲炒麵), 我今次都會同佢定飯, 多數同佢選扒類飯盒同炒麵, 因為佢話好食, 就肯定唔會再選沙嗲味既野食啦!   

原帖由 kenichi 於 08-9-26 12:59 發表
係呢,你地D囝囡有無同你地講過學校D午餐如何呀?我次次問親一仔佢都話好難食,其實佢食飯都無乜要求,連佢都叫好難食,都可想而知,有幾次佢話D餸太難食所以淨係食白飯,好慘啊!聽佢講完都好想送飯比佢,但係一要送飯的話,我D時間就 ...

各位家長,
請問中文筆記本今日寫左d咩野呢?? 因為阿仔果本原本寫左野, 後尾全部擦哂! 佢話寫錯左, 但又唔夠時間寫番, 請問有無好心媽媽提供資料. 謝謝!

原帖由 HappyMatthew 於 08-9-26 18:29 發表
各位家長,
請問中文筆記本今日寫左d咩野呢?? 因為阿仔果本原本寫左野, 後尾全部擦哂! 佢話寫錯左, 但又唔夠時間寫番, 請問有無好心媽媽提供資料. 謝謝! ...

HappyMatthew,

我想問吓乜野係中文筆記本,我唔覺一仔有筆記喎。

kenichi ,

係一本粉紅色應該用來寫拼音o既筆記簿 (subject寫住筆記本) , 9月25日 寫左6個單韻母 a o e i u u:, 聲調 a u e i, 9月26日 就唔知應該要寫d咩啦! 一仔沒有嗎??  

原帖由 kenichi 於 08-9-26 20:32 發表

HappyMatthew,

我想問吓乜野係中文筆記本,我唔覺一仔有筆記喎。
‹ 上一主題|下一主題