用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08/09 K1D AM (Kent Road) Classmates
樓主: chuchumug
go

08/09 K1D AM (Kent Road) Classmates [複製鏈接]

阿仔話今天有4個同學帶樹葉返學,但又說不出名字。

今天ching ching有帶樹葉返學,跟住放學就帶了個哈哈笑陀螺回來,我問她,她說是miss mi送給她.我諗是獎勵品.

原帖由 chuchumug 於 08-10-15 21:06 發表
阿仔話今天有4個同學帶樹葉返學,但又說不出名字。

Benben,
Thx.

Karen 話Eric, Martha and Chingching有帶樹葉,o個駝螺係ms mi獎勵佢.

立翹都話昨日有幾個同學有帶樹葉, 仲話 不如帶完再帶 , 我當然無 so 佢啦. . . .唔通日日帶咩!!

chuchumug
立翹(Martin)話佢自己係橙組wow!!

原帖由 chuchumug 於 08-10-14 21:35 發表
亞仔話今天只有1個同學帶樹葉回校,是男仔,蘋果組,但說不出名字。我想是Martin.
Marton好叻叻!

阿仔昨天第一次要我陪他看學校課本, 很難得. 雖然不知道教到哪一頁, 但是已把全部貼紙貼在書上!

尋日問女女係咪要執樹葉,她說我都無同佢出去見到,我想是出街啦,晚上跟她出街提她執樹葉,她說要執D掉下的樹葉,今天martha帶樹葉返學,放學都有帶個哈哈笑陀螺回來
前晚在家唱歌大約是:
秋天到,天氣涼
早晚加衣裳.......sorry 唔記得左

Martin 真係好叻, 懂得傳遞Miss Mi 的訊識.
我看完你們的info立刻問Tristan, 他說是跟住話要帶膠袋放樹葉. 不过問要拾多少他只說好多…..

我叫唱D歌仔比我聽, 但唔多願意law!
希望星期六見完Miss Mi後会了解多D的學習情況啦!

arm arm lunch hour, Martin called me, Ms Mi 話要做聯線 wow!! 我問佢你想等mami番來同你一齊做, 定自己做, 佢話我自己做得架啦, 我e+做啦!! 唉...都唔知做成點!!

btw, 你地小朋友認唔認得 d 字架. . . .e+ 學下學下都幾多個wow!!

eybaby
thanks ar!! 佢都唔係咩都講架!!!  

係lei 度share info , 一人聽 d, 幾好丫.

yammielau

等我又引下佢唱 "秋天song" 先!!!

原帖由 yammielau 於 08-10-16 14:11 發表
尋日問女女係咪要執樹葉,她說我都無同佢出去見到,我想是出街啦,晚上跟她出街提她執樹葉,她說要執D掉下的樹葉,今天martha帶樹葉返學,放學都有帶個哈哈笑陀螺回來
前晚在家唱歌大約是:
秋天到,天氣涼
早晚加衣裳...... ...

Karen話今日玩接力,一人走一圈,之後回來手掌打另一個同學的手掌一下,之後下一個走...佢話人地打佢手掌好大力,好痛,MS MI叫人地唔好咁大力o番!!!

秋風起,天氣涼,早晚加衣不着涼...

秋風起,天氣涼,早晚加衣不着涼...

yes. . . . Martin also sang this songs last nite.

re : 人地打佢手掌好大力
d小朋友玩起上來, 控制唔到, 可能越打越大力!!

原帖由 idadmum 於 08-10-16 23:35 發表
Karen話今日玩接力,一人走一圈,之後回來手掌打另一個同學的手掌一下,之後下一個走...佢話人地打佢手掌好大力,好痛,MS MI叫人地唔好咁大力o番!!!

秋風起,天氣涼,早晚加衣不着涼... ...

秋天到, 黃葉落, 天氣涼, 早晚加衣不著涼.

Miss Mi話曾叫每個小朋友帶樹葉回校, 但阿仔話沒有. Anyway, 假期都陪他到公園拾樹葉, 讓他今天帶些落葉回校.

家長日Miss Mi說了1分鍾便說完, 所以主要都是我問問題...

chuchumug

just 1 min?
= your son everything OKAY lar!! right?

my boy. . . .asked me to invite his KV classmate to have gathering/meeting/dinner/lunch/tea ar!! :loveliness:

回覆 # 的文章

Miss mi都無咩同我講,只係我成日同佢話個女粗魯,又啜手指,叫佢幫忙話下佢,

yammie

still love sucking fingers? very baby!!!

原帖由 yammielau 於 08-10-20 12:22 發表
Miss mi都無咩同我講,只係我成日同佢話個女粗魯,又啜手指,叫佢幫忙話下佢,

Miss M commented my boy speaking speed . . . too quick!!

ok lar. 沒什麼大問題.  他在學校的表現跟在家的表現是不一樣的.

你囝囝有這個想法好成熟噃!

原帖由 benben 於 08-10-20 11:53 發表
chuchumug

just 1 min?
= your son everything OKAY lar!! right?

my boy. . . .asked me to invite his KV classmate to have gathering/meeting/dinner/lunch/tea ar!! :loveliness:

hi all,
18/11 見完miss mi,她說ching ching開頭比較慢熱.現在就會主動發問和幫手執玩具.但手仔寫字就不夠力,要在家練習多些,怕第時寫字可能會比較辛苦和倦.
今天她說有個同學撞倒她跌倒,跟住我問她同學叫乜名,她說xx林,但我都不知叫什麼,跟住我問她有冇說給miss mi聽,她說有.然後又說有張note,看完要交給她帶回miss mi.我想問你們會不會打流感針.我有問過朋友,但有些話打,而有些不打.真是都不知打好或不打.你們呢

你可買本畫簿及顏色筆放在囡囡隨便可取的地方,她自會practice.

今年己幫阿仔打了流感針,小朋友一起玩好易互相傳染。預防勝於治療嗎!

原帖由 HM3898 於 08-10-20 21:54 發表
hi all,
18/11 見完miss mi,她說ching ching開頭比較慢熱.現在就會主動發問和幫手執玩具.但手仔寫字就不夠力,要在家練習多些,怕第時寫字可能會比較辛苦和倦.
今天她說有個同學撞倒她跌倒,跟住我問她同學叫乜名,她說x ...

回覆 # 的文章

hello 各位ma ma:
    好耐無上o黎啦,因為好忙。
    星期六見miss mi 佢話亞囝ok,但係手仔唔夠力,所以我依家叫亞囝多啲用「嘭嘭槍」手勢揸筆(miss mi 教)。
    我唔打流感針la,因為年年啲菌都唔同,惟有叫亞囝食多啲菜同水果。

Marcus的問題好像就多了一點,MISS MI說他的手較沒力,所以應該給他粗的蠟筆畫畫訓練手力,然後又因為語言方面的問題,所以他學東西的時候慢過其他同學一點,例如認字方面也都差一些,不過都比剛進去的時候好,我們再加油囉!我都想帶他去打流感疫苗,想說預防勝於治療...

我唔打流感針lu. 試過有一年打左, 都係病都 7 彩 ; 又試過有一年我同兩個小朋友無打, 但係老公打左, 反而佢又中招 wo!! 加上我個女好好好好好怕打針, 都係唔打了!!!

re : 粗蠟筆畫畫訓練手力
Ms M also said to me!! advised me to do that!!

‹ 上一主題|下一主題