用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 P1B parents
樓主: charlie2002
go

P1B parents [複製鏈接]

bbdou,

唔係, 我係連吉椅都數埋.佢叫issac
返到去叫佢認下d同學仔先

bbdou,
咁你又吾好咁話你個仔,我覺得佢真係好乖!原來有d國際幼稚園係一個星期返兩日?咁又幾好喎..成三個鐘tim!咁亞仔當時係邊間讀架?

你唔知架啦,佢認字真係唔係好掂,認左過幾日再問佢又話唔識,所以我對高效識字法抱有好大期望架!

佢返嗰間唔係真係正式的幼稚園,有少少似playgroup咁樣,不過d鬼仔學生好多讀完都升國際小學。上晝班一定要返足五日,下晝班可以揀返一、三、五或者二、四。我pm佢間學校的link俾你。

原帖由 kongsou 於 08-9-10 12:46 發表
bbdou,
咁你又吾好咁話你個仔,我覺得佢真係好乖!原來有d國際幼稚園係一個星期返兩日?咁又幾好喎..成三個鐘tim!咁亞仔當時係邊間讀架?

bbdou,

你個仔點會係文盲啫, 入得EC既都係叻仔叻女 , 何況, 你仔仔咁自覺, 要背普通話tim, 真係乖仔.

原來有得咁柬國際班架, 真係幾好噃.咁學費係咪會平好多?

學費的確唔貴,我仔返時一節三個鐘$170,不過好似今年加左少少價。

原帖由 yinbb 於 08-9-10 13:03 發表
bbdou,

你個仔點會係文盲啫, 入得EC既都係叻仔叻女 , 何況, 你仔仔咁自覺, 要背普通話tim, 真係乖仔.

原來有得咁柬國際班架, 真係幾好噃.咁學費係咪會平好多? ...

各位媽咪,
又有相睇啊!每班都有tim啊!
http://www.evangel.edu.hk/g2/main.php?g2_itemId=52006

bbdou,
收到,吾該曬!你知啦,小朋友不嬲都好善忘啦!除左佢哋鐘意既野!

今日家課:
中文-筆順(2)
英文-Penm (1) Cc, a candy, a chicken
數學 - TB P.10
吾知有冇漏呢?

阿仔都係寫左呢三樣,應該冇漏。

我係家課冊寫請老師俾返張工作紙同埋文學賞析俾阿仔,等佢可以補做,點知老師都係冇俾(都唔知佢有冇睇到我寫ge野),咁係唔係唔駛阿仔補做,連首詩都唔駛佢背呢?

原帖由 kongsou 於 08-9-10 21:26 發表
今日家課:
中文-筆順(2)
英文-Penm (1) Cc, a candy, a chicken
數學 - TB P.10
吾知有冇漏呢?

bbdou,
你係咪寫係student handbook到?我寫左問老師既問題,佢有答!

原帖由 bbdou 於 08-9-10 21:48 發表
阿仔都係寫左呢三樣,應該冇漏。

我係家課冊寫請老師俾返張工作紙同埋文學賞析俾阿仔,等佢可以補做,點知老師都係冇俾(都唔知佢有冇睇到我寫ge野),咁係唔係唔駛阿仔補做,連首詩都唔駛佢背呢?

...

我寫左係家課冊度呀,好,等我再寫多次係student handbook度先得。唔該晒!

你的MMR問題解決左未呀?

原帖由 kongsou 於 08-9-10 22:10 發表
bbdou,
你係咪寫係student handbook到?我寫左問老師既問題,佢有答!

bbdou,
終於解決到!鬆曬!:)

原帖由 bbdou 於 08-9-10 22:23 發表
我寫左係家課冊度呀,好,等我再寫多次係student handbook度先得。唔該晒!

你的MMR問題解決左未呀?

係呀!得三樣功課.

今日V.A 同 G.S 既功課又冇收到. 都唔知應該既時交先啱? 我問阿仔係咪一上課室就要交, 佢話唔係, 係每堂既老師叫交先攞出黎.
都唔明點解要咁安排?

今日大家都好順利噃, 唔使為功課錯漏而煩惱, 終於可以安安樂樂早d訓覺

yinbb,
我吾理佢幾時交日日放係書包到,冇走雞吖!不過,其實我都想知,係咪應該下次再上個堂先交!咁又吾洗日日攞住咁重!
原帖由 yinbb 於 08-9-10 22:37 發表
係呀!得三樣功課.

今日V.A 同 G.S 既功課又冇收到. 都唔知應該既時交先啱? 我問阿仔係咪一上課室就要交, 佢話唔係, 係每堂既老師叫交先攞出黎.
都唔明點解要咁安排? ...

kongsou,

係囉, 日日咁袋响書包, 真係重c佢地, 唔好要佢地咁辛苦啦.但係又唔想樣樣野都幫個仔去問老師, 始終佢巳經係小學生, 希望佢可以靠自己去解決問題. 我會叫佢問老師, 然後返理話比我聽.

各位,真唔好意思,又要麻煩你地。由於老師仲未派返本文學賞析俾阿仔,我只好上網搵李白首古朗月行的詩句,但搵到兩個版本,分別在於最後一句:

一個版本係

飛在

另一個版本係:

飛在雲端

邊個至啱呢?

飛在碧雲端

bbdou,
飛在碧雲端!

原帖由 bbdou 於 08-9-10 22:51 發表
各位,真唔好意思,又要麻煩你地。由於老師仲未派返本文學賞析俾阿仔,我只好上網搵李白首古朗月行的詩句,但搵到兩個版本,分別在於最後一句:

一個版本係

飛在碧雲端

另一個版本係:

飛在青雲端

邊個至啱呢? ...

唔該晒,兩位!

原帖由 kongsou 於 08-9-10 22:54 發表
bbdou,
飛在碧雲端!
‹ 上一主題|下一主題