用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 Super 教育乜都 talk!!
樓主: +MaMiAKiRA+
go

Super 教育乜都 talk!! [複製鏈接]

Re: 好開心!! 比BB睇o左Phonics kids咁耐.... 真係無白費~~

twokidsmum

我覺得會呀...因為如果你個仔4.5歲..佢番學都開始教架啦...唔洗買...不如買d story 比佢睇...我買果個language machine 入面仲有好多野...有唐詩...story....music....句子..grammer....串字等等...可以用到十幾歲都得...有小學既程度......

該用戶已被刪除

Re: 好開心!! 比BB睇o左Phonics kids咁耐.... 真係無白費~~

我係有GC嘅honics Kids,但係我只係當俾佢哋聽歌仔嘅心態等佢哋初步認識/加深印象,沒有依靠它作教材架!我以往經常播這隻VCD/CD係因為我個細仔一聽到D chant就立刻進入興奮狀態,係咁“印”,好得意!我個女見到個細佬咁興奮又“印”埋一份,笑死我!我總覺得用玩嘅心態學嘢會吸收D。而我自己嘅經驗話俾我知,佢現在未識唔緊要,但到佢哋ready或者正式學嘅時候就會學得好快!

嗰套VCD/CD嘅內容唔係好深,若果再學深D嘅嘢,就要自己教或在外面學嘞!如果咁容易就識晒,D phonics class早就“執笠”嘞! 另外,我總覺得佢哋嘅發音經過電視/錄音機播出來有少許偏差,所以我有再幫佢哋執口型和發音。如果學校已經開始教就由老師執囉。其實所有教材都只係一種工具,家長參與好重要架!

只是小小分享,希望各家長別笑我班門弄斧!謝謝!

Shirley,

唔係掛,如果你話gc的服務唔好,我真係唔係幾相信啦,會唔會係送貨個個落隔呀,查清楚未架,如過有問題pm我,我幫你搞呀,依D案件濕濕碎!因我總共訂過4次野,同我有好多朋友都買o左,依到有幾個媽咪都用我個藍卡名去買過,所以得翻一張coupon啦 :cry:  :cry:  :cry: ,個個都讚不絕口,我建議你直接搵鄭太幫你處理啦,佢咁專業一定幫到你。不過唔好好似我個仔癩尿都搵佢播,嘻嘻!唔係佢就唔得閒應酬我啦!哈哈!

heiB,
phonics kids 其實由細個d開始當然較理想,但若果從來未學過就可以不妨試o下o既,包無悶場播,不過第一隻alphabet可能就掉得啦,哈哈! sorry,送比人都得,唔好咁浪費,嘻嘻,記著取筆順海報,唔好執舒呀!因第一隻兩歲睇就好d,26個字母大細階同筆順再加生字,4.5yrs.就真係淺o左d啦。

+MaMiAKiRA+, J&Amom,Annie&啟源,
你地班supermom全部返o左來,真係好高興,我又有地方去啦,晚晚咁多靚媽媽同我傾計,真係艷福不淺....不過唔知會唔會比老婆蚊耳仔呢!

該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

Annie&啟園,

可否分享下英文工廠係咩黎架?

Hi Annie&啟園,danniewo:
我想問你們用了"Lets' find out"的效果如何?我個囡21個月,是否合用?因為我在荒間都見過這類的教材,示範時都比個囡玩過,不過佢好似不是太懂得控制支筆.

各位我都買了幾套gc的書,現在囡囡已識了大部份的consonants及a,e,i,o,u幾個vowels了.現在好似有d停滯.

哈哈,我都話我最闊佬,我老婆仲話我孤鬼寒,(因我買個手寫版買o左半年,比佢哦足半年)

我買o左真係好多o架,
1.Easy to read level 1(早期買落仲未用)
2.Phonics kids
3.first step to reading
4.Picture reader
5.inquizitive 小科學
6.大科學
7.wee sing
8.Let's find out level 1 , level 2 訂o左
    但要下個月尾至有貨
9.Madeline 舊版
10.全家說英文
11.跟小小孩說英文
12. 跟學生說英文

嘩,係咪買o左咁多呀,嘩,Annie&啟源,你唔問我,我都唔覺買o左咁多,破產啦,    唔得要搵搵鄭太傾傾,應該比張終身半價卡我先o岩,Annie&啟源,你一定要幫下口,假假地我都係你o既唔收佣o既sale呀,係咪要幫補o下拖呢,嘻嘻!最多第日請你飲茶,嘻嘻!

wwc,

我就真係幫唔到你phonics,因我都係外行,但我打算買GC個套learning phonics,太長唔係幾記得個名,我諗住自己學o下再教個仔,我個仔下個月就兩歲,所以我都要準備多D,upgrade o下自己先。

至於let's find out就過癮啦,我講我同我老婆,兩個爭住玩,所以個仔緊係爭埋一份啦,我個仔成日大o艾係到錄音,真係比佢笑死,我話比你聽其實個dvd好鬼好睇,好搞 o野,個甩牙family真係好搞笑,仲有書內的chant2最好聽,因用phonics方法教,我個仔識晒D chant2, 真最易學,不過全句仲未得,佢成日玩個let's play部份,因做到會話佢excellent, 佢成日自己講,BB excellent, 真係好笑連依句都學埋,不過我個仔都係用o左一個月到,要用耐D先咁分享多D,D cd-rom就未用,我諗等佢大D先比佢。其實你都係會員,帶埋個女上去試下先,最緊要佢鍾意嗎?

How much is "let's find out"?

hi mr. & mrs. danniewo,

你o地個仔真係幸福ar!! 你o地買o左咁多set比佢~~
wow~~~~~  

我都想平平o地買住"全家說英文". 唔知哩set好唔好o架呢??

[img align=left]http://www.iuploads.com/free_image_hosting/images/CHO/statue04.jpg[/img]
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

Annie&啟園,

真係好羨慕你ar~~~~~~~      
[img align=left]http://www.iuploads.com/free_image_hosting/images/CHO/statue04.jpg[/img]

Annie&啟源,

你真係好好媽媽同好老婆,老婆,睇唔睇到呀連facial都唔做呀!哈哈!其實我老婆唔做facial都好靚o架(睇怕都可以鏗翻d啦掛!哈哈!)其實依家D父母真係折衣縮食都比個仔女,不過我覺得係好底架,因我仲有第二名嗎!哈哈!

+MaMiAKiRA+

老友記,全家說英文真係超抵播,因有VCD同CD,內容好實用架,不過唔知點解個網仲未有DEMO。
該用戶已被刪除

Annie&啟園,

Danniewo o既第二名小寶貝仲未出世o架~~

其實都好慨嘆...依家做人父母真係甚艱難~~ 以前o的細
路生o左出o黎.... "友"得佢玩, 到咁上下就番學~~
但今時今日..............出o左世無耐.....就要花咁多精神,
心思去教育佢~~~ 真係忙碌!!!  
不過見有少少成果... 都覺得值得o既~~  

係呢, 你o地知唔知要買幾多錢先有免費送貨呢??
我蝦子餅間公司o岩o岩比 IBX 收購, 都唔知前路係點....
所以唔敢駛咁多錢, 淨係買"全家說英文先lu!!
唔知二百幾蚊... 有無免費送貨呢??  
‹ 上一主題|下一主題