用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (1) 05/05-26/11/2008
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (1) 05/05-26/11/2008 [複製鏈接]

kookoo,

唔駛問啦, 我朋友同我講個係金綸買的, 金綸好出名的係太子,我以前學校的校服都係那裡買。我估其實兩間公司都差不多掛?          Charlotte_mom 你又答下我們啦, 我們真係好多問題。

iwff

原文章由 KooKoo 於 08-6-27 10:52 發表

iwff, oic, 可唔可以幫我再問下你朋友, 佢同邊間校服公司買校服呀? 佢買個間d質料如何? 港同有兩間校服公司代理 -> 金綸和金達, 唔知邊間便d同埋質料好d? thank you ...

原文章由 iwff 於 08-6-27 11:13 發表
kookoo,

唔駛問啦, 我朋友同我講個係金綸買的, 金綸好出名的係太子,我以前學校的校服都係那裡買。我估其實兩間公司都差不多掛?          Charlotte_mom 你又答下我們啦, 我們真係好多問題。

iwff

...

iwff, 我仔而家間園d校服都係同金綸買, 咁佢d料都幾好, 如兩間d料差唔多, 但唔知 會便定貴呢

醒目開學勳章 王國長老

7月5日要做咩? 哈~~我唔知呀........我女係後備生嘛, 唔記得喇咩?! (撞鬼唔怪得我對7月頭gathering完全無印象, 我而家記起喇, 我襯果日生面口多, 炸炸帝肯混入去見校長遞叩門信呀 )
訂飯應該係開學至訂, 如無意外應該都未決定出年用邊間, 因為前排至收到學校email問邊個家長想去試食, 睇黎舊年果間feedback麻麻, 好多高年班學生話d嬸嬸無禮貌wor, 再講而家又要求3高一低又要balance又健康咁, 味道係會有d影響架喇, 仲有, 又要考慮埋refund安排, 水果甜品, 衛生水平, 時間, 環保.........好難揀supplier架
校服, 我2間都買過, 之前買金綸, 上次買金達, 如果恤衫+褲/裙果種校服, 我覺得2間質地分別唔大, 運動衫呢, 金達有cotton褲, 不過金達件衫又無咁襟洗, 邊位比較快wear! 另外, 金綸貴d, 分碼比較仔細d
我就多數自己去買(順便行花墟, hehe), 有人話金綸好串, 好似唔恨做生意咁wor, 我去過佢舖頭買野, 又唔係呀, 我試過叫佢幫我試(因為帶住隻馬騮仔), 又試過自己試左好幾個size, d態度都ok呀, 可能人地臨開學忙啦, 係會無咩表情架喇, 唔該多2聲, 大家都開心, 係嗎?
校車可以先答覆左先, 校巴公司confirm左路線會再通知家長安排, 包括上落地點同時間, 如果家長唔ok可以唔搭
原文章由 KooKoo 於 08-6-27 11:43 AM 發表

iwff, 我仔而家間園d校服都係同金綸買, 咁佢d料都幾好, 如兩間d料差唔多, 但唔知 會便定貴呢

[ 本文章最後由 Charlotte_mom 於 08-6-27 12:43 編輯 ]

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-27 12:39 發表
7月5日要做咩? 哈~~我唔知呀........我女係後備生嘛, 唔記得喇咩?! (撞鬼唔怪得我對7月頭gathering完全無印象, 我而家記起喇, 我襯果日生面口多, 炸炸帝肯混入去見校長遞叩門信呀 )
訂飯應該係開學至訂, 如 ...

咁校服我都係幫親番金綸喇, 我都去過佢舖頭兩次, 第一次係換size, 個次冇乜人, 態度ok呀, 第二次係自己衰貪便, 同學校要左d貨尾, 點知size大過頭, 要去再買過 , 呢次就多左好多人係度排隊畀錢, 但都冇乜野 , 校車路線方面, 希望轉得更加好, 呀....唔知可唔可以咁搭呢呵 , 返學搭A車, 放學搭B車?

醒目開學勳章 王國長老

今日8過喇, 如無意外唔會轉校車公司, 因為要做晒全港九, 唔係咁多公司肯入標, 不過學校會盡量要求校巴公司改善上年唔ok既服務
所以如果你地想plan ahead問校巴路線, 相信可以打去問了
原文章由 KooKoo 於 08-6-27 01:52 PM 發表
咁校服我都係幫親番金綸喇, 我都去過佢舖頭兩次, 第一次係換size, 個次冇乜人, 態度ok呀, 第二次係自己衰貪便, 同學校要左d貨尾, 點知size大過頭, 要去再買過 , 呢次就多左好多人係度排隊畀錢, 但 ...

charlotte mom,

又係我, 咁你你系咪等個女出左派位後, 個女先考入去?

Charlotte_mom,

多謝你的資料,我估不止全港九的校車線, 我朋友說有學生住馬鞍山的,連新界都有。希望今年校車安排會好啦, 不過我估會加車費的了,油費都加。

今個星期六可以知道全部安排了。

另外, 小一選校的一條龍topic, d 家長愈講愈多爭吵, 直資一條龍要收生標準又何止港同一間呢, 若我仔仔將來不達標升書院部,我都不會免強的, 學校又不是欠了你, 何必要攪到咁嚴重呢, 我相信港同小學都已盡力了, 最慘學校比人誤會。唉.......

iwff

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-28 19:54 發表
今日8過喇, 如無意外唔會轉校車公司, 因為要做晒全港九, 唔係咁多公司肯入標, 不過學校會盡量要求校巴公司改善上年唔ok既服務
所以如果你地想plan ahead問校巴路線, 相信可以打去問了
...

原文章由 iwff 於 08-6-30 14:42 發表

多謝你的資料,我估不止全港九的校車線, 我朋友說有學生住馬鞍山的,連新界都有。希望今年校車安排會好啦, 不過我估會加車費的了,油費都加。

今個星期六可以知道全部安排了。

另外, 小一選校的一條龍topic, d 家長愈講愈多爭吵, 直資一條龍要收生標準又何止港同一間呢, 若我仔仔將來不達標升書院部,我都不會免強的, 學校又不是欠了你, 何必要攪到咁嚴重呢, 我相信港同小學都已盡力了, 最慘學校比人誤會。唉.......

iwff

iwff, 個topic我只睇左兩三版, 乜而家又演變成駡戰呀, 我都係咁話, 勉強冇幸福, 點解係都要執著住"一條龍"呢個名呢...

係呀係呀, 今個星期六又緊張又興奮 , 呀....另有個問題, 個日咪唔好帶小朋友一齊去嘅, 咁點買校服呀? 唔係要度size咩?

Kookoo,

我終於忍唔到手係小一topic回答了我的意見, 好在有個港同高班的家長都出聲支持學校(佢個仔好似讀緊P.5), 亦都希望個topic早日沉底, 唔好再爭執了。

我估學校可能只係比校服sample家長睇, 要自己去金綸買都唔定, 快些到星期六就知了。

iwff

原文章由 KooKoo 於 08-6-30 15:10 發表

iwff, 個topic我只睇左兩三版, 乜而家又演變成駡戰呀, 我都係咁話, 勉強冇幸福, 點解係都要執著住"一條龍"呢個名呢...

係呀係呀, 今個星期六又緊張又興奮 , 呀....另有個問題, 個日咪唔好帶小朋友 ...

原文章由 iwff 於 08-6-30 15:58 發表
Kookoo,

我終於忍唔到手係小一topic回答了我的意見, 好在有個港同高班的家長都出聲支持學校(佢個仔好似讀緊P.5), 亦都希望個topic早日沉底, 唔好再爭執了。

我估學校可能只係比校服sample家長睇, 要自己去金綸買都 ...

iwff, 我頭先都入左去叫睇晒7版(當中有好多我都略過 ), 真係好彩有多一位港同媽咪出聲支持   , 學你話快d沉底, 呀....每年一到呢d要揀小學嘅時間, 就梗係有d不愉快新聞或謠言

呀....仲有仲有, 突然又諗起一個問題, 唔知個日會唔會預早知上課時間表呢

kookoo,

估不到你可以想到這麼多的問題 , 我們可以一次過到時問老師了, 到時約埋TSLiu, 坐定定聽講座, 有你係度一定冇漏問題的了。

iwff

原文章由 KooKoo 於 08-6-30 16:24 發表

iwff, 我頭先都入左去叫睇晒7版(當中有好多我都略過 ), 真係好彩有多一位港同媽咪出聲支持   , 學你話快d沉底, 呀....每年一到呢d要揀小學嘅時間, 就梗係有d不愉快新聞或謠言  ...

醒目開學勳章 王國長老

好羨慕你地咁熱鬧, 如果咁arm一班仲開心呀
次次講親港同, 硬係好多爭辯, 真既假既都聽唔少, 算啦, 訓練下EQ
今晚家長會呀, 校方會交代升中事件, 小學過去一年發展情況, 仲會選家教會成員等, 返黎又再8下
原文章由 iwff 於 08-6-30 04:33 PM 發表
kookoo,

估不到你可以想到這麼多的問題 , 我們可以一次過到時問老師了, 到時約埋TSLiu, 坐定定聽講座, 有你係度一定冇漏問題的了。

iwff

...

有你同我們一起傾都好開心呀!

我都知今晚有家長會, 記得回來報料呀, 我們等你

iwff

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-30 17:01 發表
好羨慕你地咁熱鬧, 如果咁arm一班仲開心呀
次次講親港同, 硬係好多爭辯, 真既假既都聽唔少, 算啦, 訓練下EQ
今晚家長會呀, 校方會交代升中事件, 小學過去一年發展情況, 仲會選家教會成員等, 返黎又再8 ...

醒目開學勳章 王國長老

哈.......其他savor o係bk好耐架喇, 當我叩門叩門又好心急好恨入既時候, 佢都有不停幫我打氣, 好人黎架
我都唔記得佢小朋友5定6年級, 不過我估佢知既野會比我多

原文章由 iwff 於 08-6-30 05:06 PM 發表

iwff

原文章由 iwff 於 08-6-30 16:33 發表
kookoo,

iwff

...

iwff, 我都係失驚冇神咁諗到一條, 你都見我問得幾散下, 我都係mark低d問題先, 唔係到時我又係會唔記得要問乜

醒目開學勳章 王國長老

家長會完左返黎了
睇下今日有咩重點先........
1. 剛剛5月, 政府對學校做了開校以來第一次全面評鑑comprehensive review, 普遍feedback都係positive的, 對學校理念, 教學方法, 三文兩語政策等都有正面評價, 不過會concern staff turnover, 同埋家長同學校之間合作
2. 學校今年全面review職員薪酬, 所以相應會加學費以meet返個budget, 出年$1800學費, 大家都知了
3.今年校長收到既請辭, 5隻手指數得晒, 係一個好令人鼓舞既數字
4.升中安排, 其實都係clarify返姐, 學校要求中英數同操行合格, 主要睇5年班下學期+6年班first term, ok既已經即時直升, 如果唔得就睇多2個term, 如果都真係marginal, 學校會睇返學生既學習態度黎作決定, fair enough
原文章由 iwff 於 08-6-30 05:06 PM 發表
iwff

Hi 各位好,
我囡囡黎緊升小二, 請問係米原班升 or 大兜亂呢?  :)

醒目開學勳章 王國長老

Hi, 好耐無見, 女女讀得開心嗎?
1,2年班會係同一班同學(所以一早叫d家長要混熟d, 要照顧2年架 )
不過老師會轉
原文章由 PhoebeDa 於 08-7-1 01:31 AM 發表
Hi 各位好,
我囡囡黎緊升小二, 請問係米原班升 or 大兜亂呢?  :)

大家好

我兒子係候補入到港小,請問書簿費多少? 因為我咪收到書單,明天先交留位費。
星呀、星呀、星星呀

多謝你的資料, 老師流失係直資學校好普遍的情況, 希望港同繼續努力, 有更好的評價啦。

加學費都唔出奇, 最緊要用返係老師同學生身上。

iwff

原文章由 Charlotte_mom 於 08-7-1 00:01 發表
家長會完左返黎了
睇下今日有咩重點先........
1. 剛剛5月, 政府對學校做了開校以來第一次全面評鑑comprehensive review, 普遍feedback都係positive的, 對學校理念, 教學方法, 三文兩語政策等都有正面評價, 不過會co ...
‹ 上一主題|下一主題