用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小朋友學小提琴的家長請入來傾一傾
樓主: bbtung
go

小朋友學小提琴的家長請入來傾一傾 [複製鏈接]

Re: 小朋友學小提琴的家長請入來傾一傾

Glau,

可以換的,你可以去通利或柏斯買線,佢地會同你換埋,柏斯有的幾蚊一條,通利好貴,最平都要廿幾蚊,不過一分錢一分貨,但我個女都係初學,初時不知柏斯有咁平(大陸弦),所以去左通利買,不過佢地都分唔到個分別的

Sindy
thank you.
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

昨晚我拿拿聲

其實我睇都係sales個人問題多啲。
我第一次去柏斯買絃時淨係識話要條E絃,咁個sales就囉咗條28蚊嘅比我,我以為係咁嘅價錢。第二次去買,另一個sales就成盒攞晒出嚟,原來有唔同牌子同產地,咁我就買咗條5蚊雞架勒!

Thank you Sindy and 茵茵!
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

茵茵,

我見到你地話將弓放鬆,我返去睇我支弓無得放固喎?
係唔係我支平嘢無得放呢?

我仔仔4歲半, 我都想佢學小提琴, 想請問這年齡適合學嗎??

因為問了幾間琴行, 都話最好6歲起學喎! 有些失望......

你地的小朋友幾多歲開始學??

我問過葉氏, 話 4歲半就可以先參加親子班, 請問親子班學唔學到野?!??!

謝謝!
Hei-Hei

Just for your reference.  my son started learn violin when he is only 3 mons and 10 mons, he is 4 years and 5 mons.  Per his teacher said, his progress is satisfied.  He learnt one to two in the first two months with another similar age boy, parents accompany with him and after two months, we change one to one, 30 mins/lesson, now 45mins/lesson.  Teacher said my son is physically also alright since the other boy always claims that it is so tired to hold the violin and request many breaks during the lessons.

I think wether your son can start to play is depends on your son's physically and mentally developments.  But one thing is that parents need put more time to practice with him eveything.  I help my son practise the violin at least 30 mins every day.  Sometimes it is also very tired to me.   
[center]Our little Hannah is [/center]
該用戶已被刪除

想請問, 初學的小提琴大約幾多錢??

因為我打去葉氏問, 如果在葉氏報堂, 就要在葉氏買, 要成$1500一個, o甘鬼貴!!! 搵笨! 初學唔駛買o甘貴係咪呀!?!??!?
Hei-Hei

Hei Hei,

Mine is only $580. Yip's price is very expensive

Trevormama
[center]Our little Hannah is [/center]

heihei,

我女都是初學, 個琴在琴行買要500幾, 我見出面通利400幾都有一個琴. 好多小提琴都是要6至7歲, 我個人意見是太細比較難hold 住個琴. 可以大d先學. 或者是學piano 先. (小提琴都是比piano難掌握)

我女之前學小組班, 學左3個月, 但我感覺學唔到野, 而家最近轉左單對單, 都是開始學條e線, 拉do re mi fa so, 希望之後進度會快d. 但唯一最難是叫呀女練琴.  :-x
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

葉氏話初學係親子班 - $680 / 4堂, 仲要一交交3期, 唔抵! 仲要在葉氏買小提琴, 又貴過人........

係咪真係要等再大少少至學好些呢?!?!?

係咪單對單易學呢??!? 親子班都唔知學唔學到野.... 最衰就係一交就要交3期錢..........
Hei-Hei

我女女係Yips上緊親子班,不過唔使係佢地度買琴喎!
我覺得上group係會學得慢啲嘅,不過有伴又好似開心啲。
仲有,親子班嘅好處係我好清楚知道佢學成點,同埋識得叫佢練啲乜嘢。
而家我係同佢一齊練架!

我剛剛再打葉氏問, 我話如果我自己有小提琴(其實無啦!) .... 個職員就話, 有小提琴就唔駛在葉氏買, o甘如果無, 最好就在佢地度買啦, 驚唔識買, 音準唔好喎!
Hei-Hei

bb2001,

你在康怡葉氏學的?? 請問學o左幾耐呀?? 教得好唔好呀?? 我仲諗緊報唔報呀! 心大心細!
Hei-Hei
‹ 上一主題|下一主題