用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? ...
樓主: Hei1204
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? [複製鏈接]

fyeung/K2/女/數4A50
lingchuling/K2/男/數4A60
nataliemama/K2/女/2A60
5354/K2/女/數A100/中3A200/ERP'3A'80

wasabb/K3// B10/EFL'B'150
Anson/K3/ 男/數 B140/中4A/EFL'D'(剛升級)
200012/P1/男/數2A70
Heidi媽/P1/男/數D150
wasabb/P3//EFL'F'10
Sherryko9/P3/女/數D1/中DI200/ERP'CII'200

[ 本文章最後由 5354 於 08-2-12 20:03 編輯 ]

原文章由 5354 於 08-2-12 19:11 發表
今日見到有個姐姐攞住Kumon 50th Ann 嘅書包,有無人知係咪買架??

利是封,未見過呀,有無相睇呀??

紅色長型,金色字 kumon,幾靚架

Hi 各位,

我想請教大家荃灣邊間公文中心學公文中文好?

Thanks.

TYIP

nataliemama/K2/女/
2A60
5354/K2/女/數A100/中3A200/ERP'3A'80

Anson/K3/ 男/數 C16(剛升級)/中4A/EFL'D'
Sherryko9/P3/女/數D1/中DI200/ERP'CII'200

利是封? I got 3 packs.
5354:
你個blog有歌聲,正!thx.
不過,遲d才可慢慢看,因比阿仔"前"住.:tongue:
原文章由 5354 於 08-2-12 19:11 發表
今日見到有個姐姐攞住Kumon 50th Ann 嘅書包,有無人知係咪買架??

利是封,未見過呀,有無相睇呀??

[ 本文章最後由 Ansonrubby 於 08-2-13 17:59 編輯 ]

原文章由 Ansonrubby 於 08-2-13 17:53 發表
利是封? I got 3 packs.
5354:
你個blog有歌聲,正!thx.
不過,遲d才可慢慢看,因比阿仔"前"住.:tongue:   

.........我一定要得到Kumon利是封

blog>>聽清楚~~我女把聲lay ga...kee....因叔叔結婚叫佢做mc帶新人進場......這是她首張cd....但最後唱live無用到

我今日好down,今曰eye test,阿女九個月內近視由100>275........俾我死la~~wooo~~

分享>>我整嘅video....去感受下~~
http://hk.video.yahoo.com/video/video.html?id=457735

5354:
咁細個有200+近視,是遺傳定看書太多,我有個朋友的女是後者。有冇矯視眼鏡ga?
原文章由 5354 於 08-2-13 21:00 發表

.........我一定要得到Kumon利是封

blog>>聽清楚~~我女把聲lay ga...kee....因叔叔結婚叫佢做mc帶新人進場......這是她首張cd....但最後唱live無用到

我今日好down,今曰eye test,阿女九個月 ...

原文章由 Ansonrubby 於 08-2-15 08:17 發表
5354:
咁細個有200+近視,是遺傳定看書太多,我有個朋友的女是後者。有冇矯視眼鏡ga?

我諗散光是天生,因為好細個左眼睇嘢係偏埋一邊,而因為呢50度散光.......又令到要用神而有近視,再加上看書多,視光師發現佢睇嘢唔郁眼珠,係轉頭去望,眼晴肌肉欠運動....矯視眼鏡....無問過tim~

[ 本文章最後由 5354 於 08-2-15 10:11 編輯 ]

原文章由 TYIP 於 08-2-13 13:03 發表
Hi 各位,

我想請教大家荃灣邊間公文中心學公文中文好?

Thanks.

TYIP

我在愉景,貪佢落地玻璃可看到上堂情況

原文章由 200012 於 08-2-15 11:52 發表

看到上堂情況咁好......我嗰間非入去見校長都睇到,初時真係好擔心~~

原文章由 5354 於 08-2-15 18:53 發表

看到上堂情況咁好......我嗰間非入去見校長都睇到,初時真係好擔心~~

係呀,主持人明白家長心態,特登甘設計,(有幾塊落地廣告板),家長不用走入教室問問問 ,呢間好吾好就吾知,是主持人跟進每位學生,不是一位老師負責x位學生)

請問EPR 定EFL 適合K2小朋友

原文章由 babycancan 於 08-2-16 00:56 發表

通常做完accessment之後老師會去衡量小朋友適合讀ERP or EFL

200012:
咁路人甲也可看到中心內情況?小朋友又可看到路人甲?不怕分心嗎?
其實,你會次次看著孩子上堂嗎?不如放手讓他自學自習。
K2了,大多已可離開mami上課,慢慢就慣。
除了外觀,有好口碑嗎?否則,問小朋友自己感受都幾準架!
原文章由 200012 於 08-2-15 11:52 發表

據我理解:小朋友本身識字量有番咁上下,即家長一向已有訓練小朋友看書、認字(我見過K1 girl已可看懂Thomas 40+ pages的書,我估我仔要小學先得! ),咁細個學ERP,除非個小朋友好掂,否則,家長要陪太子讀書,even查dictionary.

5354:
對嗎?你囡囡同andyright個仔都係outstanding students 啊!
我問過Kumon Miss,佢話project阿仔小2完成EFL, then 轉過去讀ERP,我accept,因我見EFL對學grammer幾有用,且要讀3科,不如讀科easy ge.
原文章由 babycancan 於 08-2-16 00:56 發表

原文章由 Ansonrubby 於 08-2-16 16:38 發表
200012:
咁路人甲也可看到中心內情況?小朋友又可看到路人甲?不怕分心嗎?
其實,你會次次看著孩子上堂嗎?不如放手讓他自學自習。
K2了,大多已可離開mami上課,慢慢就慣。
除了外觀,有好口碑嗎?否則,問小朋友自己感受都幾準架! ...

他們是背著坐,老師就面對街,不會分心 (跟本d細佬慣了,一入去就埋頭苦幹 )

ic,咁不用擔心了!
原文章由 200012 於 08-2-16 18:02 發表

他們是背著坐,老師就面對街,不會分心 (跟本d細佬慣了,一入去就埋頭苦幹 )

其實媽咪都覺得上公文咁上吓長日子的小朋友,上緊公文課時不大理會外面入教室的人,囡囡間教室未實行時間上課時,D小朋友及家長時常出入教室,但入面做緊公文的小朋友好少定格望番出去,佢地好似好忙碌地做公文,或者聽緊導師講解,可能個個都希望快D做完收工!
不知囡囡是否習慣公文模式,所以不喜歡媽咪坐在她旁邊,看她做學校功課,到現在為至,學校功課都是她一手包辦,只有不懂時才問大人,當然啦,學校功課並不是次次一百分,但媽咪卻十分欣賞.

咦!大家去左邊呀!去到P.2先找回. 不要疏了交流啊!我怕這thread會失傳呀!
不如又update下 info. la.
2A60

Anson/K3/ 男/數 C16(剛升級)/中4A/EFL'D'

原文章由 Sherryko9 於 08-2-18 13:53 發表
其實媽咪都覺得上公文咁上吓長日子的小朋友,上緊公文課時不大理會外面入教室的人,囡囡間教室未實行時間上課時,D小朋友及家長時常出入教室,但入面做緊公文的小朋友好少定格望番出去,佢地好似好忙碌地做公文,或者聽緊 ...

[ 本文章最後由 Ansonrubby 於 08-2-20 18:10 編輯 ]

Yes..yes..i m here ar ha~

2A60
5354/K2/女/數A110/中2A20/ERP'3A'110

[ 本文章最後由 5354 於 08-2-23 02:55 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題