用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 07年入讀蘇淅的家長們得閒入來睇下(升K2啦!) ...
樓主: See
go

07年入讀蘇淅的家長們得閒入來睇下(升K2啦!) [複製鏈接]

原文章由 wingtam 於 07-9-6 11:42 硐表
Really 我之前個三日返9-10﹕15 ,my girl is sitting at the corner, next to teacher's desk, long hair ,what about your girl ?

wingtam

yeah. give me 5.....

你個囡係唔係坐近窗口位個位?

yes... the one with 2 辮仔, and yours ?

原文章由 婕婕媽 於 07-9-6 11:45 硐表

wingtam

yeah. give me 5.....

你個囡係唔係坐近窗口位個位?

原文章由 wingtam 於 07-9-6 11:48 硐表
yes... the one with 2 辮仔, and yours ?

hehee....我個囡坐中間面向窗口 , 而個几日.......我地帶埋細佬一齊返學 ....

婕婕媽:

我們住炮台山,
一開始我是叫他們走路,
但奶奶說行那條斜坡太辛苦wor
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 8-) ようこそ!ご覧で下さい!澤銘寶寶 よろしくお願いします! :-D

原文章由 kingawa 於 07-9-6 11:54 硐表
婕婕媽:

我們住炮台山,
一開始我是叫他們走路,
但奶奶說行那條斜坡太辛苦wor

ic

咁...真係行路快過坐車

哇,果個好高,細佬又好高果個,
我個女而家返 jor 屋企啦,無喊 wor... taking bath now... very happy...
btw, what do you think of the teacher and her assistants ?

原文章由 婕婕媽 於 07-9-6 11:53 硐表

hehee....我個囡坐中間面向窗口 , 而個几日.......我地帶埋細佬一齊返學 ....

原文章由 wingtam 於 07-9-6 12:10 硐表
哇,果個好高,細佬又好高果個,
我個女而家返 jor 屋企啦,無喊 wor... taking bath now... very happy...
btw, what do you think of the teacher and her assistants ?

...

今日我派左阿妹去偷睇佢上堂....冇喊呀

依家阿囡食緊飯...
剛致電俾佢...佢話俾朋友仔整甩左蝴蝶 (而我個妹幫佢檢查原來對鞋仔隻蝴蝶俾人踩甩左.....隻腳仔瘀左), 返學好開心

d老師俾我印象都几好 , 你知唔知邊個負責我地阿囡個組呀

仲有見佢地昨天已經肯排好隊"玩火車"去洗手間...覺得都几有進步

[ 本文章最後由 婕婕媽 於 07-9-6 12:28 編輯 ]

十月媽咪,

唔該你呀!我就打算隔個月去,我知會有表演睇,咁我打算過時過節的月份就一定去,而平時就睇下公公婆婆得唔得閒啦!如果可以,我都想個個月都去,因畯畯坐校車,我都想去見下老師問下畯畯情況。
原文章由 十月媽咪 於 07-9-6 07:34 硐表
fsbb,
你唔好淨係揀你仔仔生日果個月至出席啦, 其實佢地每個月既生日會, 都會有唔同級別既小朋友表演架! 嗱, 以上年為例, 我個女係十月生日既, 咁我十月蒲頭就好正常啦, 咁唔計其他月份, 12月佢地會有個聖誕聯歡會,  ...
明人不作暗事!

原文章由 See 於 07-9-6 13:18 硐表
十月媽咪,

唔該你呀!我就打算隔個月去,我知會有表演睇,咁我打算過時過節的月份就一定去,而平時就睇下公公婆婆得唔得閒啦!如果可以,我都想個個月都去,因畯畯坐校車,我都想去見下老師問下畯畯情況。
...

see、十月媽

我打算有k1表演既生日月份同埋過時過節d月份就一定去...而平時個d就睇公公婆婆得唔得閒~

wingtam

今日我地阿囡個班只有一位小朋友喊

系唔系我地組果個男仔?the one sitting next to your daughter ?!

講件得意野你聽,今日我走的時候,響雨操場,見到一個男仔,不停喊,又無人理,not even a parent or a teacher ,我見巨
o今,o未走埋去想問巨做mud,巨一見到我立刻攬juo我,繼續大喊,我當時都唔之點算,我唯有望下巨個label,知道巨系K1D,
o未同巨返課室,個老師見到我,又以為我系巨媽媽,我話唔系啊,巨響雨操場無人理啊,個老師先好緊張問我點解,我點知wor !!如果我個女系gum,無人理,我知道,一定心疼死!!

原文章由 婕婕媽 於 07-9-6 13:50 硐表
wingtam

今日我地阿囡個班只有一位小朋友喊

原文章由 wingtam 於 07-9-6 15:02 硐表
系唔系我地組果個男仔?the one sitting next to your daughter ?!

講件得意野你聽,今日我走的時候,響雨操場,見到一個男仔,不停喊,又無人理,not even a parent or a teacher ,我見巨
o今,o未走埋去想問巨做mud,巨一見到我立刻 ...

係ar, 就係個位

點解會咁ga........還是佢坐校車....所以走失左都唔知..但雨操場有其他人(工作人員)ga...冇人理佢ar?   好可憐豬:-|

原文章由 wingtam 於 07-9-6 15:02 硐表

o今,o未走埋去想問巨做mud,巨一見到我立刻 ...

wingtam:
好在你知道佢讀K1D。因為我個仔今日番下晝個陣又係遇到差唔多咁既情況呀!激死我 阿仔讀K1K。課室係2樓。但係校車個嬸嬸唔知佢係2樓。好在我老公係度,明明之前見阿仔落車係度,但係上到2樓。排隊個條龍唔見左阿仔。後未問番阿嬸先知道原來帶錯左入課室。好在阿仔無o咸咋。仲同佢daddy 講話帶錯左。唉我等個小朋友慘,無父母陪已好慘,仲無人理。希望唔會再有下次啦!我今晚又要長氣d同阿仔講話佢課室係2樓。記得記得要同嬸嬸講。

原文章由 vanustat 於 07-9-6 15:25 硐表

wingtam:
好在你知道佢讀K1D。因為我個仔今日番下晝個陣又係遇到差唔多咁既情況呀!激死我 阿仔讀K1K。課室係2樓。但係校車個嬸嬸唔知佢係2樓。好在我老公係度,明明之前見阿仔落車係度,但係上到2樓。排隊個條 ...

....d嬸嬸大太意:-|

...但一車咁多人.....初期又真係易出錯:-|

[ 本文章最後由 婕婕媽 於 07-9-6 15:35 編輯 ]

個仔坐校車,我就係怕佢走失左,不過幸佢記得班房在那裡,會識自己返入課室掛?唉,平安最重要,除了開學那天我幫個仔做開筆禮外,重帶佢去拜觀音求平安.....都幾擔心
原文章由 婕婕媽 於 07-9-6 15:32 硐表

....d嬸嬸大太意:-|

...但一車咁多人.....初期又真係易出錯:-|
明人不作暗事!

十月媽咪:

又麻煩你解答我既疑難啦!
我想問K1每逢一、三、五就著運動服,咁即是會出去playground 到玩係咪。如果係,我要做足防蚊措施,以免咬到阿仔。咁二、四係咪多數留係班房活動架。
點解學校手冊無講每日既時間表既。e.g. 食茶點係幾點?
另外你話佢每逢生日會會比埋家長參加架?

我老公今日都有裝吓阿仔上堂。不過佢話睇到少少咋。
阿仔無咸。自己就坐係度等老師指命。今日排隊去洗手間比之前好。因老師有遂個遂個睇住學生去toilet。

vanustat,
系啊,我都 “等”個小朋友慘,我見到巨 ge 時候,巨以經喊都面都紅哂,可憐,你話叫你個小朋友記得記得要同嬸嬸講,當時連嬸嬸都無啊,點講,
如果下次有Dgum ge 情況,應該點呢?學校又多車,小朋友除jor喊,真系唔之可以做D mud !

原文章由 vanustat 於 07-9-6 15:25 硐表

wingtam:
好在你知道佢讀K1D。因為我個仔今日番下晝個陣又係遇到差唔多咁既情況呀!激死我 阿仔讀K1K。課室係2樓。但係校車個嬸嬸唔知佢係2樓。好在我老公係度,明明之前見阿仔落車係度,但係上到2樓。排隊個條 ...

原文章由 wingtam 於 07-9-6 15:54 硐表
vanustat,
系啊,我都 “等”個小朋友慘,我見到巨 ge 時候,巨以經喊都面都紅哂,可憐,你話叫你個小朋友記得記得要同嬸嬸講,當時連嬸嬸都無啊,點講,
如果下次有Dgum ge 情況,應該點呢?學校又多車,小朋友除jor喊,真系唔之可以做D mud ...

好彩遇上你

我諗大家適應左會好好多.......

昨天,畯畯羅黑板出來扮老師,今日佢就羅個電子琴出來 自己彈就叫我地做學生!我問佢今日上堂開唔開心,佢話開心!問佢聽日更返唔逼返學,佢好大聲同我講''要返!'' 佢開心,我都開心!
明人不作暗事!

十月媽咪,

我心諗好心close左呢個playground啦, 望落真係好污蹧, d樹跌d唔知乜野落黎, 成地都係, 行到最入見到坑渠, 又有績水, 我好肯定如果唔係呢個playgound, 應該無乜蚊咬. 我問過一個讀一年班&一個四年班既家長, 佢地都話無蚊咬. 聽佢地既語氣仲好鐘意呢間學校添!

原文章由 十月媽咪 於 07-9-6 07:28 硐表
ypoons,
噚日我個女咪就係響果度個playground玩完囉, 返到屋企就畀我發現佢中左三粒大大粒既蚊"懶"喇! 真係激c我!

好咯好咯, 阿仔開心返學就好咯, 做家長既, 最想都係睇到&聽到仔女願意起身返學!

...
‹ 上一主題|下一主題