用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 07/08年度升小四 – 得閑入o黎傾下啦
樓主: evelyn317
go

07/08年度升小四 – 得閑入o黎傾下啦 [複製鏈接]

回覆 #2 evelyn317 的文章

evelyn,

真係好耐冇見你!

你囡間學校咁快來料, 咁到小五咪重辛苦!

Joe媽媽,

你囝啲成績唔錯, 那麼可能要看多點書, 你有沒有向你囝的老師了解過你囝留班是否可行呢?

醒目開學勳章

hi, 各位媽媽

請問你們會歡迎新丁嗎?

我個仔也是讀小四的, 所以也想與你們一起傾計交流下.

原文章由 AndyRain 於 08-1-21 10:52 發表
hi, 各位媽媽

請問你們會歡迎新丁嗎?

我個仔也是讀小四的, 所以也想與你們一起傾計交流下.

Hi! 這個小四topic已經寂靜了後久 , 怎會不歡迎多些家長一起討論下呢!:D

醒目開學勳章

HELLO, 肥仔媽咪

謝謝你歡迎我.  你地考完試未呀? 我就剛剛放監......

你地學校英文教左mug野tense呀? 因我覺得亞仔佢地好似教得好慢咁.

原文章由 肥仔媽咪 於 08-1-21 11:26 發表

Hi! 這個小四topic已經寂靜了後久 , 怎會不歡迎多些家長一起討論下呢!:D

原文章由 AndyRain 於 08-1-21 12:06 發表
HELLO, 肥仔媽咪

謝謝你歡迎我.  你地考完試未呀? 我就剛剛放監......

你地學校英文教左mug野tense呀? 因我覺得亞仔佢地好似教得好慢咁.

我仔聖誕前考完好耐了, 佢一年考三次試而考試前就會做好多評估paper, 教咩tense? 暫時好似教到過去式, 你仔用邊間出版社的英文書?

醒目開學勳章

你地考3次咋, 發達啦, 我地考4次呀.  我地用緊longman express, 而家都仲未教將來式呀.

原文章由 肥仔媽咪 於 08-1-21 13:50 發表

我仔聖誕前考完好耐了, 佢一年考三次試而考試前就會做好多評估paper, 教咩tense? 暫時好似教到過去式, 你仔用邊間出版社的英文書?

嘩 考咁多次 咁咪個個月都要考試
係咪每次都計分架
我個女就2測1考 次次都要計分
呢頭考完又要開始準備下一次考試

醒目開學勳章

係呀, 11月頭先考完, 上個禮拜又考了.  下次應該係4月, 同6月.  次次都計入成績表的.

中間經常有小測, 但係唔計成績表的, 所以我唔理小測的.  如果唔係我會痴線.

原文章由 RSG媽媽 於 08-1-21 15:51 發表
嘩 考咁多次 咁咪個個月都要考試
係咪每次都計分架
我個女就2測1考 次次都要計分
呢頭考完又要開始準備下一次考試

原文章由 AndyRain 於 08-1-21 16:04 發表
係呀, 11月頭先考完, 上個禮拜又考了.  下次應該係4月, 同6月.  次次都計入成績表的.

中間經常有小測, 但係唔計成績表的, 所以我唔理小測的.  如果唔係我會痴線.

...

my son all text/exam time schedule same as you,.
fully agreed and understand what your feeling.. 唔理小測.  如果唔係我會痴線.  Is it ok of this time exam?
my son exam result almost as 1st time exam result,
actually can be better but he is lazy and careless. I found
he has lost whole 8 marks in one section due have
exchanged both item on social science, this is very careless mistake, when I saw it, I told him I will have reward for him and this is the best 'careless' reward

hi fp,

long time no see!

My daughter's schedule is the same too!

I guess yr son's result is not bad la!...

I&I
原文章由 fp 於 08-1-23 11:42 發表

my son all text/exam time schedule same as you,.
fully agreed and understand what your feeling.. 唔理小測.  如果唔係我會痴線.  Is it ok of this time exam?
my son exam result almost as 1st time ex ...

醒目開學勳章

Hi, fp

唉....真係考到人都顛.  我個仔派了兩科........未派都知佢衰硬啦, 因為佢考之前都係好懶懶閒, 唔緊唔要, 無認真對待. 而家睇下上次d分可唔可以救到今次啦.  中文就好番d, 仲有2科未派.

我個仔都係錯鬼埋d唔小心野........俾佢激到死. 點溫都無用啦!!! 我想問, 係咪全部男仔都係咁既呢?? 做事馬虎, 無要求!!!

my son exam result almost as 1st time exam result,
actually can be better but he is lazy and careless. I found
he has lost whole 8 marks in one section due have
exchanged both item on social science, this is very careless mistake, when I saw it, I told him I will have reward for him and this is the best 'careless' reward

原文章由 asinai 於 08-1-23 11:58 發表
hi fp,

long time no see!

My daughter's schedule is the same too!

I guess yr son's result is not bad la!...

I&I

Hi I&I Mom,
long time no talk la! my son result is not really good,
just I don't expect too much which will not disappoint
so much , he just still in middle range!, need to work harder and harder, he told me last night, he promised will work hard better on next exam! I hope so too, just see what happen.  I guess you don't need to worry your daughter as she always in top on every year.  keep going!  

fp

原文章由 AndyRain 於 08-1-23 12:07 發表
Hi, fp
唉....真係考到人都顛.  我個仔派了兩科........未派都知佢衰硬啦, 因為佢考之前都係好懶懶閒, 唔緊唔要, 無認真對待. 而家睇下上次d分可唔可以救到今次啦.  中文就好番d, 仲有2科未派.

我個仔都係錯鬼埋d唔小心野........俾佢激到死. 點溫都無用啦!!! 我想問, 係咪全部男仔都係咁既呢?? 做事馬虎, 無要求!!!

Hi AndyRain,
yes, I also think some boys 做事馬虎, 無要求!!!,he didn't
have any target to push himself to make better,just I always push him to do 激死!

fp,

Hi! Hi! Long time no chat la!

你話男仔粗心大意, 有啲女仔都係咁, 唔好咁勞氣! 我地講講下啲小朋友好快又上小五, 出年先至 .

唉 時間真係話咁快就過啦
我依家都開始睇屋企附近有無好補習
等阿女暑假好好準備5年班課程

原文章由 肥仔媽咪 於 08-1-24 11:09 發表
fp,

你話男仔粗心大意, 有啲女仔都係咁, 唔好咁勞氣! 我地講講下啲小朋友好快又上小五, 出年先至 .

咁咪...我囡就係一個好例子...睇先佢份卷就知佢粗心外, 還會亂咁來添
原文章由 肥仔媽咪 於 08-1-24 11:09 發表
fp,

醒目開學勳章

唉.........而家d細路真係教死人!!!!

原文章由 karencircle 於 08-1-24 14:40 發表
咁咪...我囡就係一個好例子...睇先佢份卷就知佢粗心外, 還會亂咁來添  

都好難怪既
依家讀書要18般武藝精通
成績叻之於又要兼顧課外活動
3言2語 電腦 時事 都要曉

我地以前返學 邊有咁多花款啊

原文章由 AndyRain 於 08-1-25 10:24 發表
唉.........而家d細路真係教死人!!!!

醒目開學勳章

同樣, 而家做人亞媽既又係要有18般武藝架, 唔係點頂得住日新月異既升中選生要求呢??!!

講開時事, 而家考常識仲慘, 除了溫書, 除了tip埋老師出卷個幾時出卷, 個期有d mei新聞.  邊個去搵呢d料呀??? 咪又係d亞媽

原文章由 RSG媽媽 於 08-1-25 14:09 發表
都好難怪既
依家讀書要18般武藝精通
成績叻之於又要兼顧課外活動
3言2語 電腦 時事 都要曉

我地以前返學 邊有咁多花款啊
‹ 上一主題|下一主題