用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校 07嘉諾撒聖家(九龍城)小一, 入黎分享下
樓主: daichoigo
go

07嘉諾撒聖家(九龍城)小一, 入黎分享下 [複製鏈接]

Dear Erica

上星期上極上不到 babykingdom.

LamLam 老師冇寫留了什麼, 我估齊掛

原文章由 erica_chn 於 07-11-4 12:53 硐表
Dear Zoe,

Thank you for your reply!

"LamLam 話一見老師寫手冊她便寫的"
甘請問lam lam是否抄得切? 宜璟話佢寫吾切wow, 所以0的字抄到好"烏喂" .
LamLam mama

12 Nov 評估中文 1-6 課
13 Nov 讀默 10 課
14 Nov 評估數學 1-11課 and 普通話口試 1-6 課 (part II)
15 Nov 英默 P26

好忙喎
LamLam mama

是啊!我所指即是第二冊第二課唔該晒今個星期真係好忙,要留 在家中溫書
原文章由 1314 於 07-11-10 18:05 硐表

中文讀默應是第十課。1B星期三仲要評估數學和普通話。

0岩0岩先至評估完,又要test Computer 同普通話筆試.

普通話”筆試”好似好難?  上聲...下聲無甘上下"功力"都幾難分.  考oral好似實際0的wow.
[img align=left]c:\桌面\032.JPG[/img]

你地囡囡的中文評估成績如何?我囡唔合格得35分,可能我個囡程度比較淺,我看過試題後也覺得以她的程度來說應付唔到,尤其是閱讀理解,她以前在幼稚園從來無做過這類練習,上小一才2個月,點可能進步神速。原來老師在班上點名稱讚幾個人,應該有80分以上。我見九龍塘聖家佢地話一年班考試老師會讀題目俾學生聽的。

我個女都係得66分,錯最多都係閱讀理解,頭先同黃老師講,平時做功課嗰本閱讀理解都好深,佢話無辦法,唯有叫啲小朋友做多啲練習,評估時老師係讀卷的

我哋唔好灰心,雖然我女女班末派評估,但我相信唔會太好,今次中文默書竟然不合格,可能時間太少,又要溫評估,又同課文有出入,可能聽唔晒,下次讀默可能仲難,多D變化句子.你哋有冇留意考試要考作文,都唔知佢識寫幾多字.
原文章由 1314 於 07-11-16 14:37 硐表
你地囡囡的中文評估成績如何?我囡唔合格得35分,可能我個囡程度比較淺,我看過試題後也覺得以她的程度來說應付唔到,尤其是閱讀理解,她以前在幼稚園從來無做過這類練習,上小一才2個月,點可能進步神速。原來老師在班上點名稱讚 ...

宜璟72分. 但係亞女話有人90幾同99wow (吾知佢有無聽錯).

我都覺的一年班就考閱讀理解太深了. 不過好彩~一年前,我家姐就push我同個女做多點閱讀理解 , 因為我"姨生仔同姨生仔 "考試時, 往往都係"衰"係 呢一part (~ 佔30%). 初時,我都吾多信, 但我家姐又送左本"閱讀理解"俾宜璟, 所以間吾中我都會同宜璟做一兩篇. 反而升了小一,做少左, 因為晚晚同亞女對完功課已經~十點 .

至於"考試要考作文" (我仲以為自己睇錯考試範圍 ),相信有99%以上的同學都無人做過作文, 最多"物"造句!

原文章由 bearbearyob 於 07-11-17 15:54 硐表
我哋唔好灰心,雖然我女女班末派評估,但我相信唔會太好,今次中文默書竟然不合格,可能時間太少,又要溫評估,又同課文有出入,可能聽唔晒,下次讀默可能仲難,多D變化句子.你哋有冇留意考試要考作文,都唔知佢識寫幾多字.  ...
[img align=left]c:\桌面\032.JPG[/img]

今個星期四英文默P.26,28,星期二放假一天:

想問教大家中文科工作紙 (f) 其中一題 -"疊詞", 應該圈"揮揮手",還是只圈"揮揮"呢? 為什麼老師甘古怪只圈"揮揮" ?

有無家長同我一樣只圈了"揮揮"?

原文章由 erica_chn 於 07-11-19 21:19 硐表
想問教大家中文科工作紙 (f) 其中一題 -"疊詞", 應該圈"揮揮手",還是只圈"揮揮"呢? 為什麼老師甘古怪只圈"揮揮" ?

有無家長同我一樣只圈了"揮揮"?

話明疊詞應該只係”揮揮”,仲要係動詞,因為我最初見”媽媽”、”叔叔”、”娃娃”叫芊芊都要圈,點知佢話老師話名詞唔算,所以全篇只有”揮揮”係疊詞。

我都諗住買d中、英、數補充練習俾個囡做,當做考試溫習。

[ 本文章最後由 1314 於 07-11-19 23:01 編輯 ]

LamLam 中文評估 61 分, 因為做不完份卷先失了 16分, 還是更容易得分的標點和聯句 我也不明白是否她寫字太慢呢
Miss Wong 話只有幾個做不完喎
LamLam mama

今日健康普查就是很普通, 但見她們 1B 的女仔玩得很開心很融洽, 很是可愛 :

我還見到芊芊開郎玩耍的一面呢!
LamLam mama

昨天是婆婆帶去做檢查的,原來都有好多同學同一時間去。今日1B會在上堂時間檢查牙齒,但我都唔知係咪出外的。

學校呢個月換左個社工叫黃姑娘,呢幾個禮拜送返學都見佢在大門口,之前的譚姑娘走了。

有成 10 個 1B 女孩, 我見 LamLam 玩得開心, 我有留下玩一會兒 (像遊樂場), 有學號 17, 32 , 12.....
LamLam mama

請問有無人知Eng故事書 who come to the party 及 vocab.(a-z小簿子)是不是日日都要帶?

原文章由 zoeskf312 於 07-11-21 23:31 硐表
有成 10 個 1B 女孩, 我見 LamLam 玩得開心, 我有留下玩一會兒 (像遊樂場), 有學號 17, 32 , 12.....

原文章由 erica_chn 於 07-11-23 13:27 硐表
請問有無人知Eng故事書 who come to the party 及 vocab.(a-z小簿子)是不是日日都要帶?

我個囡話係。

雖然我哋不同班,但應該一樣,我哋要每天都要帶這些書. 
想請問各位星期二是否不用默中文,thanks
原文章由 erica_chn 於 07-11-23 13:27 硐表

"who come to party" oral 要考和教完了, 現在還要帶 "my face"

LamLam 說默做"早操"

原文章由 bearbearyob 於 07-11-24 11:22 硐表
雖然我哋不同班,但應該一樣,我哋要每天都要帶這些書. 
想請問各位星期二是否不用默中文,thanks
LamLam mama

"who come to party oral 要考"?!
好彩問一問大家, 如果吾係都吾知oral 要考who come to party .

原文章由 zoeskf312 於 07-11-24 19:21 硐表
"who come to party" oral 要考和教完了, 現在還要帶 "my face"

LamLam 說默做"早操"
‹ 上一主題|下一主題