用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 旅港開平商會學校 旅港開平商會小學 Part II
樓主: agneshwh
go

旅港開平商會小學 Part II [複製鏈接]

我依家仲叫kitty自己"汁"書包, 同埋每日自己d洗餐具. 所以我晚上都可以10:30訓覺. 可能年紀又大左d, 真係唔可以太夜訓. 第日等kitty再大d, 要佢叫我起身, 哈哈!

佢好早起身, 唔覺眼訓喎...
不過, 我就唔知醒, 個蕃薯吃完早餐, 成7:40先叫我起身...
8:10剛返到學校, 排响禮堂出面, 好采唔算遲到.
我唔改佢d功課, 次次都丙/C返嚟, 仲要唔改正/改錯正, 最怕見到D功課烏里單刀.

原文章由 Kittymummy 於 07-9-19 13:25 硐表
12點幾....? 佢今日會唔會好眼訓? 有無變左個大熊貓?
反而我唔會好仔細去睇佢d功課, 只係睇下有無做漏. 因為我覺得改功課呢個責任係老師到.

嘻嘻!誤會咗添!咁係咪淨係三,六年級先咁教?

原文章由 Kittymummy 於 07-9-19 09:10 硐表
唔係呀agneshwh, 佢唔係分精英班. 3年級分班都係同2年級一樣, 只係每一班抽6位(只係英文科比較好)的小朋友, 到另外一個課室上堂, 教得比課程深d, 功課又多d, 默書又深d.

...

唉!Alki 又係成日錯D格式/D字抄漏------等。而家仲慘,都唔知問邊個!

咁thomas都好叻仔喎! 反而係你遲起身.....哈哈!

原文章由 2fungs 於 07-9-19 15:59 硐表
佢好早起身, 唔覺眼訓喎...
不過, 我就唔知醒, 個蕃薯吃完早餐, 成7:40先叫我起身...
8:10剛返到學校, 排响禮堂出面, 好采唔算遲到.
我唔改佢d功課, 次次都丙/C返嚟, 仲要唔改正/改錯正, 最怕見到D功課烏里單刀.

...

咁又唔知喎! 不過都無我kitty份拉, forget it.....

原文章由 agneshwh 於 07-9-19 20:39 硐表
嘻嘻!誤會咗添!咁係咪淨係三,六年級先咁教?

各位媽媽好!! 我仔仔今年讀 k.3, 也有打算報旅港開平小學, 請問校風好嗎??? 功課深嗎??? 比聖紀文多功課嗎?? 程度怎樣??? 對不起, 我的問題很多!!!

Hi Jeremyma,

校風都ok, d學生都幾好. 功課平日有5樣左右, 星期五比較多.
我唔知st.clement有幾多功課 & 程度點樣. 但係開平年年都有54%讀英中, 我諗程度唔會低得去邊.

佢地1,2年級比較活動教學d, 好多小朋友返學都返得好開心.以獎勵形色去鼓勵學生. 你打算放開平在第幾志願?

原文章由 jeremyma 於 07-9-20 19:58 硐表
各位媽媽好!! 我仔仔今年讀 k.3, 也有打算報旅港開平小學, 請問校風好嗎??? 功課深嗎??? 比聖紀文多功課嗎?? 程度怎樣??? 對不起, 我的問題很多!!!

原文章由 Kittymummy 於 07-9-20 21:13 硐表
Hi Jeremyma,

校風都ok, d學生都幾好. 功課平日有5樣左右, 星期五比較多.
我唔知st.clement有幾多功課 & 程度點樣. 但係開平年年都有54%讀英中, 我諗程度唔會低得去邊.

佢地1,2年級比較活動教學d, 好多小朋友返學 ...

我未知呀!!! 因為開平無宗教, 所以我有宗教分都無用, 但打算在第一階段報一些容易入到的, 你們在甚麼心得可以教我嗎???

唔好話教, 大家可以分享下心得.
睇你個小朋友係男or女拉, 如果係我. 個細路係男仔, 其實自行果收生果round可以try下英華&荔天. (兩間直屬中學都係長沙灣英中男校). first round唔收, 大抽獎第一志願仲可以try下, 但係如果開平都係你心水學校, 就要第二or三志願, 唔好再博. 因為舊年有好多家長, 放開平第六志願都無份. 一去就去到十幾志願, 有d連學校名都未聽過. 如果果個係女仔(好似我囡囡咁), 唔駛再諗都係開平first choice. 讀唔到書就無得講, 讀到的話一定會比佢去開平中學.(起碼第日唔駛煩先) 小六就算係band 1學生, 都一樣要大抽獎,有時都要講下運氣,唔好彩時都可以派到band2頭中中.

原文章由 Kittymummy 於 07-9-21 09:53 硐表
唔好話教, 大家可以分享下心得.
睇你個小朋友係男or女拉, 如果係我. 個細路係男仔, 其實自行果收生果round可以try下英華&荔天. (兩間直屬中學都係長沙灣英中男校). first round唔收, 大抽獎第一志願仲可以try下, 但 ...

我o個個係仔, 但係不會選荔天, 為甚麼你女兒不選荔天???
我的打算是在第一階段, 揀開平, 基福或聖紀文, 不過最近最聖紀文印象麻麻, 所以會在開平或基福當中, 2揀1.

哈哈,如果長沙灣天主教中學係男女校的話,我都會諗吓荔天.

如果開平同基福,點計我都係揀開平.第1, 入開平幾會大過基福.第二,基福有6班(約200人),競爭較大,唔係咁容易做band1學生.第三,點好都無直屬/聯係中學.第4,暫時唔見得派位有幾好,佢係2間小學combine一起,可以參考返前身小學的派位record, 我覺得都係一般.除左學舍大同新之外,我諗唔到有嘜理由會揀佢.所以統一派位時揀都無揀佢.

原文章由 Kittymummy 於 07-9-22 17:44 硐表
哈哈,如果長沙灣天主教中學係男女校的話,我都會諗吓荔天.

如果開平同基福,點計我都係揀開平.第1, 入開平幾會大過基福.第二,基福有6班(約200人),競爭較大,唔係咁容易做band1學生.第三,點好都無直屬/聯係中學.第4,暫時唔見得派位有幾好,佢 ...

多謝多謝kittymummy, 你的解釋真的很清楚, 原來長天中學是男校, 因為我沒有考慮呢!!! 仲想問下你, 點解咁少人揀開平呢?? 我得首名子女的5分, 我驚入唔到喎!!! 但如果係基福, 我仲有5分宗教分, 咁點好呢????

點解咁少人揀開平? 因為佢輸在校舍細(比起依家有幾間千禧校), 同埋個名係xx同鄉會, 而唔係教會學校.  同埋學校作風比較低調, 我記得校長講過:" 如果要佢用咁多去做宣傳, 倒不如諗下點樣去教好d學生!" 經過1年多, 我對學校都好滿意.....

如果第1round自行收生揀開平, 入到個機會好大. 因為個個都博英華同基福. 就算你有5分宗教分都未必第1round收你, 好多小朋友本身有姊姊哥哥係基福讀, 好似都係另加10分, 呢d都好講運氣.

不過我聽基福d 媽咪講, 學校都比左唔少壓力佢地.一年級已經打算谷行d小朋友. 你要有一定的心理準備呢!

原文章由 jeremyma 於 07-9-22 23:11 硐表

多謝多謝kittymummy, 你的解釋真的很清楚, 原來長天中學是男校, 因為我沒有考慮呢!!! 仲想問下你, 點解咁少人揀開平呢?? 我得首名子女的5分, 我驚入唔到喎!!! 但如果係基福, 我仲有5分宗教分, 咁點好呢???? ...

Queeniengyy, 希望你仔仔round1順利入開平.
另外2fungs 個仔仔好似返過愛群, 你可以問下佢意見. 但係我知道 tokin street個邊都有幾間 (恆生銀行樓上), 係私人的, 價錢都合理. 你有時間可以去睇下.

原文章由 queeniengyy 於 07-9-24 11:51 硐表
Hi, 你哋好呀! 我個仔都係今年k3, 我己經決定咗自行嗰round
揀開平, 因為我冇宗教分, 只得15分, 所以唔想咁博喇! 希望第
1round搞掂就唔洗咁煩喇! 我想問吓開平0既媽咪有冇用開託
管, 有冇好介紹? 我見開平隔離有間 ...

我對愛群comment 麻麻地...:(
最好都係親身上去參觀下。

兩間都好似冇接送,好似要搭校車到樓下,比幾十蚊/月接送
我淨係試過YWCA暑期託管,好滿意,
至於YMCA就未試過,以前夾過YMCA D導師搞FUNCTION, 佢地都好有經驗輔導小朋友,應該都幾好,我諗可能貴少少...

原文章由 queeniengyy 於 07-9-25 10:00 硐表
2fungs:

咁你而家用緊邊間呀? 知唔知道ymca同ywca好唔好呢?
‹ 上一主題|下一主題