用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請評價:St Mary中學
go

請評價:St Mary中學 [複製鏈接]

該用戶已被刪除

請評價:St Mary中學

Re: 請評價:St Mary中學

聖瑪利係一間百年老校,百多年來一直深受家長歡迎…喺九龍區亦係最佳女子津貼英中之一…我就冇咩可以批評?
難得嘅佢有兩間直屬小學要照顧之餘,今年依然慷慨咁有七十餘席學位攞出嚟自行分配…如果有女兒成績不賴屬級內前五名,值得推薦!(出年轉做一條龍,想讀就困難好多好多了!)
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

櫺囹桼 寫道:
聖瑪利係一間百年老校,百多年來一直深受家長歡迎…喺九龍區亦係最佳女子津貼英中之一…我就冇咩可以批評?
難得嘅佢有兩間直屬小學要照顧之餘,今年依然慷慨咁有七十餘席學位攞出嚟自行分配…如果有女兒成績不賴屬級內前五名,值得推薦!(出年轉做一條龍,想讀就困難好多好多了!)

現在讀小五的女孩,07/08申請中學,噤自行選聖瑪利,是否很困難?到時估計有多少學位攞出嚟自行分配?

櫺囹桼,
2年前與天神已經轉做一條龍。
慷慨咁有七十餘席學位攞出嚟.....結果係全級只有30多人係2校嘅校外生(此30多人中有9成來自教區學校)。

LilyMaMa 寫道:
櫺囹桼,
慷慨咁有七十餘席學位攞出嚟.....結果係全級只有30多人係2校嘅校外生(此30多人中有9成來自教區學校)。

所以, 聽聽埋埋d嘢, 所謂电腦派位(舊年st mary有23個位俾油尖旺抽簽,其它區也有幾個) 唔係枱面睇到嘅咁簡單.  

*dora* 寫道:
[quote]
櫺囹桼 寫道:

現在讀小五的女孩,07/08申請中學,噤自行選聖瑪利,是否很困難?到時估計有多少學位攞出嚟自行分配?[/quote]

內情要問LilyMaMa!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

櫺囹桼,
我成日以為St Mary06/07年度先轉一條龍,所以今年天神嘉諾撒學校及嘉諾撒聖瑪利學校之P1生先係直昇小龍女.難道誤會了?

聖瑪利書院出年同佢結龍既小學都重未「一條龍」住。今年係佢小學讀緊 P2 的學生先開始可以直上呀!

007,excuse me for correcting you tim!  

櫺囹桼 寫道:

(出年轉做一條龍,想讀就困難好多好多了!)

櫺囹桼,
天神 & St Mary P.1 (Sept,2007)& P.2 的才是真正的小龍女。

October,
咁又唔好唸得咁複雜,电腦派位就係电腦派位,我只是覺得學校有數據,計過晒邊d有interview、邊d跨區精英要收、邊d直屬、聯繫精英要收、邊d留在lucky draw,我唔知係唔係舊年有23個位俾油尖旺抽,係都要係band1中至尾的學生+自己的band2生,天神的學生都要抽,唔好講到咁負面,只係大家都要明白遊戲的規則,even學校、家長&學生,

我都聽到係咁呀
櫺囹桼,
天神 & St Mary P.1 (Sept,2007)& P.2 的才是真正的小龍女。

St. Mary 舊年有23個位俾油尖旺抽,全部都不是st. mary 小學及天神的學生.
因天神不是油尖旺區, 而st. mary 小學 band1 全部用直屬位入晒, band2 如直屬位抽不到, 無得同其他油尖旺小學 band1學生爭那23個位.

天神係聯繫學校,雖不是油尖旺區,但同學(有得interview & 冇得in.)都會填第一志願,否則即自動放棄聯繫優惠,所以由band1 至band2都有好多人填的,如照你所言,天神冇得in的同學,而學校又不屬油尖旺區,咁咪唔使入,實况當然唔係咁。

BookloverJ ,
校外生而非教區學校都有,但我相信

According to 去年中央派位資料(download from EMB website),
九龍城區校網, St. Mary有61個附屬學位(因九龍城區只有天神附屬St. Mary. 所以全都俾晒天神學生), 5個非附屬學位俾九龍城區其他BAND1

在油尖旺區校網, St. Mary有99個直屬學位(全都俾晒St. Mary小學生),22個非附屬學位俾油尖旺區其他BAND1

[quote]
天神係聯繫學校,雖不是油尖旺區,但同學(有得interview & 冇得in.)都會填第一志願,否則即自動放棄聯繫優惠,所以由band1 至band2都有好多人填的,如照你所言,天神冇得in的同學,而學校又不屬油尖旺區,咁咪唔使入,實

木土土,
我從來唔計呢d數,我只覺得同學如有實力、學校如有程度,哪怕沒有人收?只不過好多家長都偏好某d中學,間間 學校都一樣,St.Mary對我來說亦只是一間我囡囡喜歡的學校而已,先前講嘅只係實况,信

BookloverJ ,
咁又唔好咁講,我不是聖瑪利的interview考官或代言人,我也會睇漏眼或唔記得的,同學如有實力,而又喜歡聖瑪利,為何不試?怎能說報名表都係白交?讀書是小朋友讀,門當户絕對好重要,否則對小朋友都不是好事。

‹ 上一主題|下一主題