用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 交中一入學申請表,如何釘裝證書副本? ...
go

交中一入學申請表,如何釘裝證書副本? [複製鏈接]

交中一入學申請表,如何釘裝證書副本?

如題。有沒有好提議?

Re: 交中一入學申請表,如何釘裝證書副本?

去影印鋪釘裝約$10,封面透明膠,底硬紙 OR熱溶..你去到影印shop,他們會知啦.

我個人認為用clear folder最唔好,它太大又唔環保又易掉文件,你想像下學校會收多少文件? 他們看完怎麼樣處理?   

mimi1234 寫道:
如題。有沒有好提議?

按分類日期合成一份,在左上角釘上就得la!

我都甘樣釘

ccspy 寫道:
[quote]
mimi1234 寫道:
如題。有沒有好提議?

按分類日期合成一份,在左上角釘上就得la![/quote]

ccspy 寫道:

[/quote]

我都係跟以下咁做

ccspy 寫道:

咁按年級排列又好唔好呢?

我就做左一份頪似index咁既page, 分類列出所有cert. 如acadamic, services, sports, music, outside school achievement 等, 係每一類下面再列出每一張cert.的發出機構, 年份和page no. 再係每一張cert度打上page no. 跟住搵個文件夾夾住佢。 中學果邊話到明唔好交file 或者clear holder, 好浪費喎

eeyore0511 寫道:
咁按年級排列又好唔好呢?

其實任何排列都係一樣,最緊要知道學校係會唔會

ccspy,

你真係好熱心呀!如果冇記錯你好似係有個女己經升咗中學架!但你仍然樂於發表意見,唔該晒!   

eeyore0511 寫道:
ccspy,

你真係好熱心呀!如果冇記錯你好似係有個女己經升咗中學架!但你仍然樂於發表意見,唔該晒!   

大家都係家長,互相幫助

我今去左一中學交form,份form只要求學生証、成績表、三聯申請表、回郵信封,並沒有要求獎狀及證書copy,我就預備左幾張獎狀及證書既copy,後來都係帶賣portfolio copy去,到左中學交form果時,我只係交佢要求既文件,收form個職員就問我係唔係得禁少野比佢,我即刻問佢個portfolio copy收唔收,佢話你比咩都收。
我係想講:如果大家未交form既,唔好淨係帶份form寫要求既文件,有咩就帶咩去啦,要帶copy呀

Maggie124 寫道:
我今去左一中學交form,份form只要求學生証、成績表、三聯申請表、回郵信封,並沒有要求獎狀及證書copy,我就預備左幾張獎狀及證書既copy,後來都係帶賣portfolio copy去,到左中學交form果時,我只係交佢要求既文件,收form個職員就問我係唔係得禁少野比佢,我即刻問佢個portfolio copy收唔收,佢話你比咩都收。
我係想講:如果大家未交form既,唔好淨係帶份form寫要求既文件,有咩就帶咩去啦,要帶copy呀

老實講,學校得多D資料都係好事ge,所以咪有乜收乜lor! 最驚係你俾佢唔要,咁即係暗示將你份申請表

我都係諗著帶定無死     真係辛苦家長  

Maggie124 寫道:

個人經驗-
<br>第一間 : 學校書記幫我排過 1.校長信無拆開 2. 申請表 3.家長自薦信 4. 成績表  5. 證書
<br>
<br>第二間 : 學校書記幫我排過 1申請表 2. 成績表
<br>3.校長信拆開左 4.家長自薦信   5. 證書
<br>所以我估每間校學都有佢地排法的。 不用太擔心。   

哎喲!我只得一封校長推薦信,只影副本給投考的中學,正本留翻面試比佢地望下,得唔得咖?

agoodfox,
看看你所選的中學,有沒有寫明要推薦信正本或副本?我今天交了表,寫明只要副本。
我用 binder clip 夾住所有的證書副本就可以了。

agoodfox 寫道:
哎喲!我只得一封校長推薦信,只影副本給投考的中學,正本留翻面試比佢地望下,得唔得咖?

lulu1312,

我本來都想做釘裝,不過覺得釘裝後條邊會好大舊,又如果你遲 D 想補資料,可能好難插入去。
今天交完表,個書記好好人,佢話可以補資料。

lulu1312 寫道:
christinewg ,
                     因為我想做釘裝,但又驚唔合中學的要求。如果係咁,我會先致電中學查詢一下。 謝謝妳的回應。
‹ 上一主題|下一主題