用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你哋幫07-8 入k1小朋友報咗幾間幼稚園? ...
go

你哋幫07-8 入k1小朋友報咗幾間幼稚園? [複製鏈接]

你哋幫07-8 入k1小朋友報咗幾間幼稚園?

哩兩個星期(六、日及今日星期五)都係同囝囝周圍去幼稚園面試,都好疲累,尤其今日見國際英文幼稚園囝,囝表現認真麻麻,以佢爸爸講法:壞事做盡:不聽指示、周圍走、同人爭嘢玩、喊、無反應...,都係凍過水!希望其他好啲!

各位家長,你哋報一共報咗幾多間?

我哋九龍塘/城區同港島區都有/會報,已報/打算報的共12間,包括:啟思、浸大、國際、根德園、宣道、培正、維多利亞、靈糧堂、寶血、蘇浙、聖保祿、真光。唔知算唔算誇張呢?

不如做個統計共報幾多間同邊幾間,我諗都幾有趣!  :tongue:    

Re: 你哋幫07-8 入k1小朋友報咗幾間幼稚園?

報多幾間,其實只係希望增加入讀車程距離不太遠而質素又高嘅幼稚園嘅機會。

如果以上有一間收,都會好開心,不過始終要睇小朋友嘅臨場表現...希望大家都可以入讀到心儀的學校啦!! :-|  

salarywoman
12間對我來說直頭用個"勁"字來形容啦, 我只係同個囡考四間, 依家考左兩個, 仲有兩間.
嘩....0甘多間, 咪要比好多留位費, 依家第一間收左我個囡(不過係我最後既志願來的) 我都諗緊比唔比留位費好!  

salarywoman,

12間對我來說係好誇張,我報7間已經辛苦.妳冇撞時間o羊?

已in左3間,第一間收左我個囡,冇諗住比留位費,其他正等消息.

salarywoman,

我好明白你的心惰, 我相信佢只是初期唔適應Interview, 之後表現一定會有進步, 而我只報了3間, 努力啦!

Re: 你

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

del

del

Re: del

12間咁多?      我只報左4間(全部係九龍塘), 如果全部唔收, 就會讀番依家讀緊n1間幼稚園(係屋企附近), 咁樣佢出年仲唔駛重頭適應過, 所以都有好處ga。

我報5間

報了4間,in 了3間。有兩間已經收了,個只交了一間留位費。

Re: 你懐幫07-8 入k1小朋友報鰦幾間幼稚園?

報了5間,in 了3間。有3間已經收了,諗緊交邊一間留位費。

salarywoman

報了10間,你仲有樂基,創價同又一村未有。
我個仔同你個都"不相百仲",老師比玩具佢仲收埋添!櫈唔坐不單只,仲自動自覺講Bye (唯一識講嘅字)。

見咗4間,次次我都好尷尬。

報咗6間,in 咗5間,3間收咗,暫全部下午班.

簽名被屏蔽

真實會唔會係跟大細仔來分班呢?(即大仔上午班,細仔下午班.)還是跟面試表現掛勾呢?

八間  以interview 時間排列:
1)崇真am(作為大后備)- 收左la(本人會部處該校為大后備,所以會交留位費)(另外,估計九成九九考生都入讀到, 未收o既同后補o既都不用擔心,因一來位又多,二來最後實有大把人唔讀,可能隨時拷門都入到)
2)ST CAT am(3rd-4th choice)- 星期六下晝in左,小女表現唔錯(小小心得:總之校內條九曲彎路上你同個B見人就揮手,四萬咁o既囗,仲可以帶動埋成Group人(前後六個)輕鬆D
o既氣氛,小朋友答問題都易D啦) 小女應八成半以上入到,不過多數唔讀, 因非弁利幼必取學券,用黎學琴棋書畫不知幾好;弁利幼就仲未明朗,一陣都去遊行聲援吓先.
3)KV am(3rd choice) - 星期日上9:45 in
4)聖若望am(3rd choice) - next Sat 11:30
5)培正am(1st choice)
6)協恩am(1st-2nd choice)
7)創價am(1st-2nd choice)- deadline前寄form, 所以仲未收到信幾時in.
8)宣道am(2nd-3rd choice)(又係不用太擔心,因屬於最後一批學校話你知直接收你定做后補,大把人決定左入第二間啦,估計大把人最後放棄啦)

以上謹屬本人意見
祝大家好運

我是藍的
錯錯錯
我是男的

Dear Moms,

I have applied 6 KGs but I would just attend 4 interviews!

1) HKBU (my 3rd choice)
2) Creative Primary School's KG (4th choice), receieved offer and paid
3) HMT Victoria (2nd choice)
4) HK Preschool (1st choice) but not yet have the interview.

The other two which I would not attend the interview is LingLiang (Diamond Hill) and KM. The reason is not available and lack of research.

I begin to realise that no matter which KG my son would enter, HE is still the same boy.  He is quiet and gentle.  On the other hand, he is not so active and competitive.

Maybe I need to let him alone to grow in his own speed.

WOW~this is my new thought!

Radiomama
      :idea:  :idea:  :idea:

Radiomama,
can u share why u put HK Preschool as your 1st choice?
‹ 上一主題|下一主題