用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中後問題
go

升中後問題 [複製鏈接]

升中後問題

小女本身性格難硬頸,就算自己唔啱都唔會認錯,淨係唔出聲同流眼淚(無聲),但升中後問題我又怕佢會學壞,因佢成日係房用msn同人傾計,我有d担心就問佢同邊個傾計我睇唔睇得呀,佢就話係同學個d係佢個人私隱唔睇得,跟住熄電腦! 平時同佢關係已經好過爸爸啦,起碼佢會同我講吓心事,但我依家可以點做!!

Re: 升中後問題

可唔可以放部機係廳?

maba 寫道:
可唔可以放部機係廳?

廳已經有一部係我老公工作上用,而且唔想比佢知個女問題住, 因為佢成日淨係識鬧, 到時個女連心事都唔同我講!

我都遇到呢個問題, 個女好有主見, 亦成日玩 MSN, 唔比佢玩就大吵大罵, 問過中學社工, 話小時唔應該把佢部電腦放響房, 但係依家唔放都放左響房, 依家暫時佢MSN 的朋友同埋佢玩BLOG 都公開比我知, 有時我陪佢一齊玩到好夜, 佢一向都硬頸, 升中後 更加硬頸, 家下我無佢乎
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

我都都有上msn, 不過佢成日打來打去都係hello, yes, goodbye, 佢o的同學都無咩野講, 只係傳來傳去o的公仔樣, 好怪, 好多時半個鐘都係個版msn, 都無講野架, 反而呢樣我未駛擔心住, 可能阿女唔係幾鐘意玩呢樣野.

小朋友大左...相處之道不外乎:多一點自由、多一分溝通、多一份信任!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

通常佢地在msn講下 d 八卦野,男仔講下女仔,女仔講下男仔,當然唔想你看,我都有上msn一講到私人野我都唔想我老公 and個仔看。
DICK9999DICK 寫道:
小女本身性格難硬頸,就算自己唔啱都唔會認錯,淨係唔出聲同流眼淚(無聲),但升中後問題我又怕佢會學壞,因佢成日係房用msn同人傾計,我有d担心就問佢同邊個傾計我睇唔睇得呀,佢就話係同學個d係佢個人私隱唔睇得,跟住熄電腦! 平時同佢關係已經好過爸爸啦,起碼佢會同我講吓心事,但我依家可以點做!!

佢玩 msn好過玩 icq ,因icq個安全很低好容易中病毒,不過提醒你個女近日 msn有個 IM PLUS病毒,同你個女廣唔好 download個 file 。

我都係將部電腦擺係我房,所以阿女上網msm我睇到晒,同時星期一至五講明唔准上網,暫時都知佢同邊個msm,有時我喺公司同佢msm tim,佢好開心架,同我好似無隔膜咁,我仲特登扮唔識msm,叫佢教我tim.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

櫺囹桼 寫道:
小朋友大左...相處之道不外乎:多一點自由、多一分溝通、多一份信任!

講就容易,做就......

sin1216 寫道:
櫺囹桼 寫道:

我都想做到但真係幾難!

fitceo 寫道:
我都係將部電腦擺係我房,所以阿女上網msm我睇到晒,同時星期一至五講明唔准上網,暫時都知佢同邊個msm,有時我喺公司同佢msm tim,佢好開心架,同我好似無隔膜咁,我仲特登扮唔識msm,叫佢教我tim.

除非係測驗考試,佢會就範,完成功課後其餘時間,如果唔比佢上網,佢會講又話每日只要放學去補習做完功課係我娛閒時間,你地講一套做一套,死未!!

我發覺去到中學無可能唔用電腦, 因為呀囡好多網上功課, 有的功課佢係 via email 交既, 所以無法唔比佢用
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

上網玩或娛樂吓有咩問題?小朋友都有小朋友的壓力(讀書上),每人都應有自己的空間,只要教導他自律,不要因為玩而影響成績才重要。信任、尊重、自律是雙方溝通的基本因素,而家流行的blog,我囡囡全班得幾個同學無(包括我囡囡),我都叫佢整番過,但佢無セ興趣之餘亦無咁多時間,我都push佢如果得閒的話都試吓,唔係好out而且有時人哋講你又唔識,就會無乜話題啦,要合羣嘛。

我見個女個MISS 都有MSN 同埋BLOG 呀, 依家連我自己都有

玩MSN 同埋BLOG 都學到嘢的,叫一個生手的玩都未必玩得好,大家可從好處看,不要以為玩呢d嘢就一定影響成績,(當然要自律,不可過份),學術重要,但學術外都不可缺的,佢哋而家334制,應該多點認識學科外的東西。

可唔可以講下難在那裏,有時難都要試下唔試點知得唔得,好似你試下答以下問題可以發覺自己了唔了解個女,問題是:你個女玩msn時打字用甚麼方法倉頡?速成?英文?手寫?
sin1216 寫道:
[quote]
櫺囹桼 寫道:

我都想做到但真係幾難!

[/quote]

blog係咩意思呀?

我個仔英文呀 sir都有msn ,有時唔得閒 add佢,我便同個sir講幾句。 Blog我都有,得閒先寫下。
sorlo 寫道:
我見個女個MISS 都有MSN 同埋BLOG 呀, 依家連我自己都有

係網上日記囉
‹ 上一主題|下一主題