用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問屯門區學校…?
go

請問屯門區學校…? [複製鏈接]

請問屯門區學校…?

請問碼頭區既羅陳楚思小學好唔好架?有冇呢間學校既家長可以分享下呢?謝謝!

Re: 請問屯門區學校…?

Hello~!!!我唔係讀這間學校的家長,去年大抽獎時我都有將他放於第一志願,但不成功,這間學校我覺得都幾好,我都好鍾意,去年聽我個女既班主任講,這間學校越來越好,小朋友讀得都無咩壓力,都好開心,課外活動又夠多,校舍又大,不過因為距離我家太遠了,所以最後我都無去報後補生

Hi! ada_Tsang,

多謝你既回應!咁你而家既小朋友讀緊邊間小學呀?

唔係想像中好,勁多工課做,1日做3-4hrs功課,做到好幸苦

Hello....小時候
我個女現於聖公會蒙恩小學就讀,都讀好開心,好輕鬆,沒甚麼抗拒~!!!
你呢???你個小朋友是否是07年小一???那自行報了那間呢??

嘩...原來咁多功課的,小一做3-4hrs功課真係好緊要喎,咁平均每日有幾多樣呀????

ada_Tsang,

多謝你既回應!
我自行收生就係報左陳楚,因為有個朋友既小朋友讀緊,話間學校幾好,咁咪試下囉,希望冇揀錯啦!我個朋友又冇話功課多成咁喎,如果講功課多壓力大既,我諗點都唔及何日東同保良既!蒙恩本來我都幾鍾意,可惜唔近我屋企,所以唯有放棄!

ada_Tsang 寫道:
Hello....小時候
我個女現於聖公會蒙恩小學就讀,都讀好開心,好輕鬆,沒甚麼抗拒~!!!
你呢???你個小朋友是否是07年小一???那自行報了那間呢??

hello~!!!
你講得對呀,保良局同何日東真係好多功課,我都唔敢比個女去讀,其實我家同蒙恩距離都唔近,我又不想她乘校車,因為車程要九個字,時間太長了,唯有自己帶她上學,不過到現在為止對蒙恩都有少少問題出現,所以正考慮下學期和她去轉校,真係好煩呀~!!

hello~!!!
你講得對呀,保良局同何日東真係好多功課,我都唔敢比個女去讀,其實我家同蒙恩距離都唔近,我又不想她乘校車,因為車程要九個字,時間太長了,唯有自己帶她上學,不過到現在為止對蒙恩都有少少問題出現,所以正考慮下學期和她去轉校,真係好煩呀~!!

ada_Tsang

開學都係個令月, 咁快要諗轉校, 究竟有乜問題呀

ada_Tsang

好多人都揀蒙恩.. 話間學校老師有愛心..功課無咩壓力.. 點解要轉校 ?

hello~!!!
Ding

各位媽咪,

請問屯門有邊間小學是用活動教學的? (因我們不是在這區長大, 所以不太熟悉.) 曾去過胡少渠小學參觀, 現校舍雖然舊些, 但見他們有開"生本教學", 好嗎? 有冇人可分享一下. many thanks....

係囉,點解咁快就諗住轉校既?咁小朋友又要重新適應過,可能會令佢重大壓力架喎!
咁你諗住轉去邊間呀?

hello~!!!

其實蒙恩既老師都幾好,對我個女來說,功課真係零壓力,我個女的適應能力好強,她對轉校一事都無意見,可能她真的讀得不很開心啦,她的同學裡可能有好多都係出身於小康之家,又係唯一一個小朋友,所以她身邊傾得埋既小朋友都很野蠻,常常被人"蝦",我有想過同老師講,但..咁多個;我講得邊個呢??而且如果我同老師講,被好的同學仔發現,可能對我個女的態度更加唔好,那到時我仲唔知點算??開學前學校還是說會於07年轉全日,我本以為找到一間好的學校比個女讀,只要我捱多一年,她轉了全日我就可以去搵兼職做,幫輕頭家,怎知開學後校長話要09年先轉到全日,我經濟上真的等不到09年了,而且我發覺校長開學時所講既野,到現在都有些出入,好似有點"貨不對板"咁,基於種種既原因,我同個女都想轉校,要轉校當然唔會再去咁遠,因我是住良景村的,所以都想在附近找一間,本想幫她轉去"中華基督教會蒙黃花沃紀念小學",這間學校我都幾鍾意,唔會太多功課,d老師都好好,我個女以前高班好多同學都讀緊這間,他們都讀得好開心,而且這間學校可以好快地比我個女轉入去讀,只要考入學試ok就可以,唔需要個女日日唔開心地上學,但我見這間學校的英文程度真的高過蒙恩好多,我恐怕個女追不上,唔敢去這間學校填from,還在考慮當中,"保良局志豪",因我見我個朋友的女兒又不是傳聞中的那麼多功課,而且她的女兒都話讀得好開心,但這間學校又要一月先可以通知我有無位,我已去交了from,但如果等到一月他才通知我無位,那我就白白要個女捱多這幾個月,唉....就這兩間學校我都已頭都大埋了,究竟現在就去報"蒙黃花沃"還是等志豪,我都不知如何決擇,你們可否給我意見呢??

hello~~~YMLai
我都知有好幾間學校係活動教學,但你想知的是"70"還是"71"區呢???

ada_Tsang :

如果你個女比其他同學"蝦"真後係可大可小,
我以前隔離屋有個小朋友, 小學時都成日開開心心,成績唔錯,幾乖, 但升咗中學唔夠一個月就開始變到古古怪怪, 之後就開始反鎖自己在屋內, 界手界腳, 大喊大叫, 後來先知佢返學比人"蝦",佢媽咪又唔識處理, 搵班主任又唔理,  又唔識搵社工, 最後就唔想返學,逃學而學壞咗, 唔係嚇你, 係真有其事,而家d小朋友意志好薄弱, 好容易睇唔開, 所以你要小心處理呢個問題,或者搵學校社工傾下, 睇下點解決, 因為呢d情況, 就算轉校都可能會再發生

如果你決定轉校, "蒙黃花沃"同"志豪", 我會揀蒙黃花沃, 因為快d可以轉到, 同埋呢間都幾好

HELLO ADA 看到我的私人訊息嗎?
波蘿飽的成長日誌
http://hk.myblog.yahoo.com/boboheilam

Hi......健朗媽咪,好多謝你的提點,我會睇下點去處理,因為我都知間間學校都會有學生蝦人事件,我都係時候教下個女點樣去保護自己,講到"蒙黃花沃"其實我自己都幾鍾意,去年電腦選校,我都有叫d家長去報這間,現在他們的小朋友都話讀得好開心,但我見他們現在的英文仲高過蒙恩,我好驚我個女現在插入去會追唔到,你可否講多一些關於這間學校的資料給我呢??咁志豪你又點睇呢???

志豪的feedback吾太好,同埋始終係新校.
如果你喜歡"蒙黃花沃",就吾好三心兩意,go ahead lah.

ada_Tsang :

我的睇法係, 既然你都首選"蒙黃花沃"就選佢啦, 至於驚英文深的問題, 其實就算深都唔代表你個女一定會跟唔到,同埋志豪如果入唔到精英班咪追得仲辛苦同大壓力

hello ada Tsang,

我本身是70區, 但我就喜歡71區的學校多些, 想問這些採用活動教學的學校校風怎樣? 胡少渠(生本教育)好嗎? 校風ok?
many thanks.......
‹ 上一主題|下一主題