用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 番禺會所華仁小學 2B2家長請進
go

2B2家長請進 [複製鏈接]

2B2家長請進

大家可在這裡交流吓!

Re: 2B2家長請進

大家好!提提大家,今個星期四默英文,星期五就默中文,努力呀各位公子及Dad&Mum!!大家多d互相提點互相幫忙啦!!

你好,我係蔡旻翰的媽媽Karen.

misskho 寫道:
你好,我係蔡旻翰的媽媽Karen.

你好!!歡迎登入.

是日家課如下,如有錯漏,煩請大家補充.

(中文)
中作業第五課
中文書P.44
已派中文科通告

(英文)
數學B簿EX.8B(1-9)
WRITING
GE2 EX.B(貼)
BRING C.W.

(常識)
常識工作紙2A第2課

如今天沒帶閱讀如此多FUN,需明天交.

misskho,

請check PM!

hi!又係我呀,有無其他人呀......

是日家課如下:

中文
補充第五課

英文
CW P.5-6

數學
A簿做工作紙9A(1-8題)
12/10 帶軟厘米尺

普通話
讀第四課給爸爸聽,唱給媽媽聽.父母就囝囝的表現在手冊後頁簽名,以示嘉許.

明天旅行, 只需帶 中文 常識書

如有錯漏,煩請大家補充!

各位2B2的同學,

黎迪恆上星期六開始肚痛,星期日証實患了急性肓腸炎,他星期日晚上做了切除肓腸手術。
他現在還在醫院休息,醫生說他可能兩星期後才能回校上學見你們大家。

迪恆的爸爸上

Michael88 寫道:
各位2B2的同學,

黎迪恆上星期六開始肚痛,星期日証實患了急性肓腸炎,他星期日晚上做了切除肓腸手術。
他現在還在醫院休息,醫生說他可能兩星期後才能回校上學見你們大家。

迪恆的爸爸上

噢!真係慘啦!!!!請告知他,同學仔會掛住佢嫁,叫佢好好休息, 快d好番然後回來繼續踢波啦!   

happy5,

唔好意思,請問你地呢班係咪有

[quote]
easiness 寫道:
happy5,

唔好意思,請問你地呢班係咪有

happy5,

佢係阿囝嘅死黨, 記得小一迎新日我已經見過佢地, 但是無時間自我介紹, 後來小一第一日返學我再見番佢, 介紹後先知阿囝同佢嘅囝囝唔單止同班(仲要學號係"痴"住), 而且又同一區住(同一保母車)! 我地都幾有緣! 雖然依家唔同班, 但是小息時仲有一切玩架(一切交流吓湊仔心得)! 我都有同佢媽咪講過BK呢個網, 不過佢好忙, 所以無時間上O黎! 上次攪BBQ我都有叫佢地去, 不過佢地唔得閒! 希望下次有機會可以介紹你地識啦!

happy5,

Hi happy5,

我終於入到啦!

RRMum

easiness,

據我向一位媽咪了解,輔導堂是為幫助一些數學方面追不上課堂進度的同學而設的.既然如此,為何老師安排一些較深的題目給輔導堂的同學呢 真是莫名奇妙    如果做較深嘅內容,倒不如叫精英小組啦,為何又叫輔導班呢?

我看你所講,老師的回應似乎有點前後矛盾噃

RRMum 寫道:
Hi happy5,

我終於入到啦!

RRMum

大家今日知唔知d小一同小二嘅小朋友去咗設備唔多嘅普通公園仔"乾煎"咗2個鐘呀 原本1年班及2年班分閞去唔同公園,但學校居然唔知另外一個公園維修.結果160個小朋友連小部份家長,老師及幾位學校職員,一齊迫係個丁方咁大嘅公園度玩滑梯及韆秋)d細路玩到無晒水同食物,又無野玩都仲未走得呀!真陰功!!

聽講d細路嘅daddy輩都係去lee個公園旅行(即30多年前)....唔係嘛. :evil: 好嘅傳統就話應該保留啫....依家咩年代呀....唔努力去搵地方比d細路見識,美其名就話係傳統 :evil:

d高年班哥哥舊年又係去烏溪沙,今年又去.....唔知仲要去幾多年呢 唔該學校檢討吓為何要去旅行啦!可唔可以花點心思轉換吓地點呢

大家點睇 有無回應

阿仔返嚟都話缺水,又成身汗味,可想像到真係"乾煎"架。其實如果學校知道公園正進行維修,為什麼不改地點呢?動植物公園都好呀!至少都有動物睇吓嘛!

王國長老

Easiness,

見你地係呢邊講我又係呢邊答。
我今日問左個高年班家長,好資深架,
佢話輔導堂係根據舊年成績而輔助個別學生,
一般老師會為佢地備課,即教一D可能未教到既野,
因為呢班學生如果只跟正常課程走,可能會跟唔上,
所以早教一D未教既野,到上課再教,佢地會好吸收D。
另外,輔導堂既功課理應唔會太多,呢位媽媽話做唔晒,
即是學生諗得唔夠快,又或者放慢手腳,多做D對佢有益。
小朋友覺得深?覺得深係因為未教到,得罪講句,
希望要上輔導堂既家長唔好介意我講得直,
就係根基打唔好先至要輔導,佢覺得深其他學生未必覺得,
咁好機會既話,有得輔導堂唔係好過學校唔理咩?

麟媽媽,

老師肯花時間去輔導啲學生, 嗰位家長當然開心啦, 佢有多謝嗰位老師加添! 問題係老師都覺得啲學生數學成績唔好(其實嗰位學生一年班時數學考試都有90分), 咁即係基礎打得唔好啦! 老師係咪教番以前啲數會好啲呢? 佢地容易嘅數都做錯, 俾啲難嘅數叫佢地做, 佢地咪仲唔識! 其中有條係咁嘅 101 + X + 336 = 701, X = ? 不過真係好多謝嗰位老師! 唔知幾時會輪到阿仔嗰班上輔導呢?
‹ 上一主題|下一主題