用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 查詢考樂理
go

查詢考樂理 [複製鏈接]

查詢考樂理

囡囡係一年前考完五級學理同考完五級琴
而家學緊六級
如果我想俾佢出年考八級樂理
會唔會太快
同埋會唔會唔明呢???

囡囡都讀緊中學咖喇

Re: 查詢考樂理

Why you want your daughter to take Grade 8 theory ?
I understand a pass in Grade 8 theory is not required for taking practical exam even DipABRSM, LRSM and FRSM.  

Please kindly correct me if I am wrong.

bbtung

我呀女下年年頭考喇, 佢都係中學生,
聽呀女話八級樂理比5級真係多左好多野,
阿女有幾個同學都係暑假前考左,有些不合格,
有些剛剛合格,佢地都已經讀左成年嫁

因為我係唔識音樂,所以我唔會成日問佢,就算佢講我
都唔會明白 ,況且佢都中學生了, 由得佢

ok~~~謝謝你先

Anybody know ?

Why you want your daughter to take Grade 8 theory ?
I understand a pass in Grade 8 theory is not required for taking practical exam even DipABRSM, LRSM and FRSM.

Please kindly correct me if I am wrong.

bbtung

其實我都唔知俾唔俾佢學好
不過就想佢快f考完八級樂理
之後就可以淨係學琴
唔洗再學埋樂理

最驚佢會唔明
又覺得難

其實我覺得等佢考完G8 piano, 之後再考慮點行啦, 可能佢其實興趣不大, 咁為什麼要佢考咁多試呢? 本來我都想個女今年九月開始G8 theory的, 但實在好忙, 下年先啦.

呀女九月考G8 piano, 佢都練到好悶, 比佢休息下啦!

其實學琴的過程, 佢地都會接觸到theory, 上高d先, 等佢地有一定的知識基礎, 讀得無咁辛苦.  講番轉頭, 其實唔讀都not a big deal. 只不過唔想小朋友lazy, 比d target佢. 因G8去diploma, 有一段好長的路, 中間考下試, 有d沖激咁je.

這只是我的想法, 唔知呀女點睇!!!

其實阿女係兩樣同時學緊,兩樣都預計出年考的,(琴試同樂理)。阿女同學有些都未考8級琴的,
但都去考8級樂理,不過有時各有原因,
是否值得學,真係因人而異

kayi412 寫道:
囡囡係一年前考完五級學理同考完五級琴
而家學緊六級
如果我想俾佢出年考八級樂理
會唔會太快
同埋會唔會唔明呢???

囡囡都讀緊中學咖喇

如果學生有中二/中三, 夠定性, 要明唔會好難, 話說有一部份的八級樂理其實都係會考音樂科的內容。樂理同琴其實冇直接關係, 但我覺得, 如果學樂理學得好, 至少會明白多D, 唔使考文憑級時仍要搵人幫手做分析。但當然, 如果是但跟個老師, 學完錯哂都唔知自己有問題, 咁就真係冇眼睇。我最近收了幾個學生, 也是從甚麼八級樂理班學完回來, 亂學一通, 到頭來考八級樂理試有問題, 考大學入學試一樣會有問題。外問師資質素愈來愈有問題, 唉, 有機會再分享。
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

可能幫呀女明年三月報APA G8 樂理, 唔知難唔難入, 同埋教得好唔好, 好似都幾平。

我都有朋友讀過, ok, 但成績只足夠及格, 有些人上完group再找私人補一下才可以取得好一點的成績
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

其實我都想知道下八級樂理主要學d咩咖?

阿女miss話呢本書學晒就ok嫁,書名係:
harmony in practice
contents 01
contents 02
contents 03
contents 04

另外還有,(((呢幾本)))同一大疊grade 8 past paper

"Harmony in practice" is totally NOT design for grade 8 exam, the best materials from ABRSM is Pastpaper only.

Grade 8 exam covers some harmony structure, composition techniques, reading of full scores, orchestrations and some piano figaration.

The theory workbook from ABRSM is not up-to-dated. They are not in the same format as the pastpapers.
‹ 上一主題|下一主題