用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 捧球課程
go

捧球課程 [複製鏈接]

捧球課程

請問有冇人知道邊到有得學捧球?

Re: 捧球課程

Dear Piglet_maime,

Our Baseball Club just started a summer course for beginners. Pls visit our website:

www.sspbaseballclub.org

Also, there are some other courses organized by Hong Kong Baseball Assoication.  Their website is
www.hkbaseball.org

hi,   where can park the car at 石硤尾配水庫  and  巴富街運動場
我最愛我老婆  :-)

Hi Evolution,

在巴富街運動場附近,有很多咪表位。如果在石硤尾練波,可以泊在球場對面的澤安村停車場。

歡迎瀏覽我們球會的網頁:
www.sspbaseballclub.org

多謝大家的資料, 我會幫仔仔報名。

請問「深水埗棒球會」與「香港棒球總會」的課程有何不同?應該如何選擇?

Hi chungmingbaby,

我都有興趣,想問兩間有何分別 ? Tks !

我仔仔今天上了棒球班第一堂, 佢話好好玩, 個教練好惡, 但又好幽默, 仔仔好怕佢。

今天上堂不但了棒球的知識, 他還學了紀律, 實好很適合小朋友參加。

多謝大家的資料。

我個仔也是在今天第一日上棒球, 佢都好開心呀. 不過可能平時小做運動, 今日上完之后反到屋企累到訓左!

[img align=left]http://serv3.uploadengine.com/1147497527B5E9B.gif[/img][img align=right]http://serv1.uploadengine.com/1147497754274A0.gif[/img]

How old the boy can learn and how much the couse?

你哋係咪在摩士嗰班呀, 我個仔都係話好驚個教練呀, 不過又好好玩   
[size=medium]Hello!

我仔仔七歲, 在鰂魚涌公園上堂, 據了解, 應該所有教練都好惡, 因為佢地好著重紀律及禮貌。

還有, 我是在棒球總會報名上堂, 全期只是HK$150 (有10堂), 不過要購買制服和手套, 全部合計約HK$480。

bbcar128,

我個仔同你一班呀, 摩士公園, 你會不會入球會正式接受訓練呢?

Hi, wwktyw

我重考慮緊, 不過我會搵個 sat 去睇吓佢哋上堂先, 你會唔會入? 你小朋友幾歲?
[size=medium]Hello!

bbcar128,
今個sat我會去呀, 我小朋六歲半, 9月升小一, 其實都有小小驚影響佢架, 因為好似無曬d時間禁, 不過我打比香sir, 佢話初先只是sat訓練, sun比賽無禁快比佢地開始的, 我都想比我個仔try try。
wwktyw

wwktyw, bbcar128,

我仔都係在摩士上堂, 請問你地知唔知佢地星期六上堂時間係幾時 ? 因為我地星期六撞左第二樣活動, 所以可能唔會入會, 不過仍在考慮中. 另你地會選那一個會 ?

sneezy,
我覺得ssp都唔錯, 我上捧球總會個website, 見佢地ssp的活動同方向都幾好啦。  不過都係sat上去看清楚才決定, aberdeen & ssp都係相同場訓練, 可以一次過睇曬。

我都有活動在sat的, 不過check緊可否改時間, 要過左8月才知。

星期六上堂時間係2:00-6:00 (大約)

wwktyw,

thank you, 如果你sat上去看清楚後, 回來可否講下給我聽聽呀.     

Hi 各位

我囝囝正是SSP球員,他是今年才正式加入球隊,難得響bk見有人提起棒球,就借少少位俾我舒發一下對囝囝打棒球既體會….

阿仔第一次接觸棒球是兩年前暑假,參加了棒總在斧山道球場舉辦初級軟式棒球訓練班。當時令我最深刻的,是發現他的體能原來如此差勁,單是站著聽教練講解都活像一條“軟皮蛇” :-x

看他這樣子就令我深深體會到,一直在培養兒子方面走錯方向   因為從前我只顧孩子所謂多元智能,但郤忽略人類最重要的元素-運動。我亦暗地怪責自己的後知後覺 :cry:

在這兩年間,雖然並不是連續有機會地學習棒球(因為棒總的班並非經常舉辦),不過斷斷續續加起來都打了一年多棒球,囝囝不論在體能、紀律、忍耐、合作各方面的確進步了很多很多,但由於阿仔本身亦有其他不足,所以進步比一般慢,棒球對他來說仍是一份苦差 :-x  幸好他亦算一個明白事理的孩子,他知道這是對自己一種磨練,依然肯每星期走上球場進行兩個半天練習,我為他的“勇氣”感到自豪

現在我期望新一季球賽快些來臨,使他真正領略一下棒球趣味,因為曾有很多家長前輩跟我說,學習棒球必須經過比賽才能感受到樂趣,之後才會真真正正與棒球發生感情
‹ 上一主題|下一主題