用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 柴灣港大同學會小學好唔好與難唔難考,請比意見. ...
go

柴灣港大同學會小學好唔好與難唔難考,請比意見. [複製鏈接]

柴灣港大同學會小學好唔好與難唔難考,請比意見.

如題

Re: 柴灣港大同學會小學好唔好與難唔難考,請比意見.

唔該

今年點解無人講既???
[url=http://www.TickerFactory.com/]

醒目開學勳章 王國長老

係囉.. 舊年都好多家長討論.. 但今年冇人講既.. 能否分享下
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

醒目開學勳章 王國長老

哎...本來唔想答(心上一條刺呀陰公....)
好唔好 真係視乎你心目中想要d咩, 如果你想小朋友快樂學習, 唔想填鴨, hkuga係你想搵既地方
hkuga唔著重測驗考試, 佢地低年班係用"持續評估"既, 好多時都用project黎做功課, 聽講功課量唔少架
hkuga好睇重生命教育, 即係教小朋友點去做人, 學校會用positive reinforcement, 即用賞好過好罰, 所以校園氣氛好好, 小朋友好肯去發言同埋會唔怕發問
學校覺得小朋友應該有主動求學既心, 唔係做填鴨, 所以佢地要小朋友做project, 就係要佢地自己去睇書, 理解, 搵答案
所以學校揀小朋友既時候, 亦好著重:
1. 小朋友係咪適合活動教學ie會唔會左耳入右耳出, 老師講野時碌黎碌去呀...
2. 小朋友係咪有良好中英文讀寫能力
3. 小朋友會唔會主動, 唔怕羞, 合群

至於難唔難....呢樣咪就係我心上果條刺lor!
舊年1400+人, 爭120個位, 而呢1400人, 其中400人入到second round(包括我個女), 當然入到second round, 都有人歡笑有人愁啦(我咪係愁果個lor), 舊年10月出results, 到而家6月都未call waitlist(只call過好少好少on top waitlist既學生)
哎, 等(叩門)左9個月喇....好慘 :cry:

醒目開學勳章 王國長老

I agree, 好多人覺得HKUGA=國際學校咁, 放左學就休息, 其實唔係(唔係馬後炮架, 我真係有話功課量唔少架)
我聽過好多時家長要involve好多(係咪做埋功課又係另一件事 ), 所以家長要有心理準備, 我女女去體操果度, 教練亦有講, 以前有d hkuga學生, 見親佢地都係要預備睇書做project, 結果功課太忙, 連體操都要quit埋

至於升中問題, 我都有同其他bk mom clarify過(大家都係周圍收料, 希望我無收錯), arm arm今年至start開中一, 而今年升中既小六同學之中, 係有十幾個因為成績問題上唔到, 我想raise一個issue, 而家既小六生, 都係當年插班入hkuga既, 當年hkuga係新校, 收既學生未必係最ideal果批, 所以升中時"西"梗一批亦無可口非....至於將來....真係無人知lor(我就當然希望升中%可以越黎越高啦)

HKUGA 是一條龍直資小學, 何謂一條龍?
如果一條龍學校到了小六都可篩人, 那應該不會有學校結了一年龍又急著脫龍, 有直屬小學的傳統名中也遲遲不肯結龍了.

據瞭解直資一條龍與官津一條龍本質上有一些不同。直資一條龍係辦學模式,即辦六年或辦十二年,其間其實學校可以任何一年隨時因學業不達要求或conduct 讓學生退學。

直資和私校收生有自主權,應該退學一樣有自主權。直資跟人數收政府資助額,所以直資大不了收少一個,做少一個生意遮,好過做壞個名。

HKUGAPS算好,有機制讓小六生落車轉校選擇自行同中央派位。

官津一條龍係升中模式,有三大principles要跟,EMB website有講, 直資係吾駛跟嘅。

醒目開學勳章 王國長老

thanks for sharing, 我真係唔識分....
我之前都以為"一條龍"即係100%直升, 不過事實話我知唔係
hkuga既vision好好, 學校亦好有耐心去教小朋友, 我聽返黎既feedback, 家長都覺得小朋友讀得開心, 呢個係我鐘情呢間學校既原因, 我自己去過間學生好幾次, d學生係好cheerful, 有次見到學生遲到, 校長會問兩句, 但唔會質問, 唔會怪責, 學生亦會"老鼠遇著貓"咁驚驚青青, 呢個culture就係吸引到我既因素
之不過, 轉校長, staff turnover高, 好多policies未定案, 呢d亦係事實 :-| 當然我希望今年升中唔夠100%, 係主要因為我之前所講, d學生唔係"一手帶大", 同校方expectation有距離所致啦
EdT: "HKUGAPS算好,有機制讓小六生落車轉校選擇自行同中央派位。" <--呢句又點解呢, 可否elaborate一下? 讀開一間咁open既學校, 突然接唔上, 係咪仲有出路呢?

Edt:
我剛再上教統局網站看一條龍的定義,的確有一句話是『有關直資和私立學校所採用的「一條龍」辦學模式及 其具體安排,家長須直接向個別有關的直資或私立學校查詢』,我想這大概會令一些選直資一條龍學校的家長跌眼鏡。
新開辦的直資學校不少強調愉快學習、少功課默背和測驗考試的,這類學校要辦得好,其實很考學校的教學經驗和課程安排,也要充分的家校合作,家長一定要十分有心在孩子的學習上。
如果中學部不是100%收回自己小學部的學生,那我也不能認同這樣的作法,因為小學生全部是自己千挑萬選的,基礎教育又是自己間小學培育的,因學業成績達不到升中要求無法直升,這個理由實在無法接受。
我一直認為讀這類學校,小學時主要就是培養孩子的觀察力和自我找答案的求知欲,還有,一定要熱愛閱讀,看的不應該是一年、兩年,甚至6年的結果,12年一貫的學習生活是必要的,否則,小學6年接受的是非主流的學習模式,6年後自己的中學不收,不出國的話,叫他們在香港找那間中學呢!

官津一條龍係升中模式,有三大principles要跟,EMB website有講, 直資係吾駛跟嘅。

其實,用"一條龍"這個名有沒有誤導成份呢?据我所知,德望、DGS轉直資時,其中一個賣點,是一條龍方案,當時很多家長因此支持轉直資,但現在,聽說德望只讓85%小六學生升其中學(DGS未知),這算不算結龍呢?

當然,直資有辭退學生之自主權,但這應是迫不得己之做法,除非學生行為有問題,或屢次留級都追不上進度,不然,為了擦亮自己個名,而辭退學生,點都講唔通。

又要獎金,又要獎品,太貪心了。

judy姐

回應下先,上唔到中學同85%,90%定99% 無即接關係,係個別學生的問題。

如中學真要100%收晒(一個不漏) 先叫結龍,咁就真要
judy姐介紹一下邊間學校,我都想知下 。

間間學校,年年,級級都有個別學生程度操行未達標而要另求出路,唔太出奇。

叉開話題唔好意思 !

Msma

如中學真要100%收晒(一個不漏) 先叫結龍,咁就真要
judy姐介紹一下邊間學校,我都想知下 。

官津結龍就是要求中學需 100% 收回其小六的學生 (除非有學生不願直升), 這也是一般人對一條龍的認識.
直資和私校既然可不用 100% 收回其小六生, 用 "一條龍" 字眼的確奇怪.
‹ 上一主題|下一主題