用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問:Banding 派位問題?
go

請問:Banding 派位問題? [複製鏈接]

請問:Banding 派位問題?

聽咗家長講座,事後諗返唔係好明:

話說:分 Band 後,Band 1 派哂位至開始派俾 Band 2 學生!咁,Band 1 學生填表時,先填哂 Band 1 學校,例如有 15 間咁講,由第 16 選擇至開始填 Band 2 學校,咁最差情况就係會响 Band 2 學生開始派位前派咗第16選擇嘅 Band 2 學校?!上述有冇錯誤理解?又會有乜變數?Band 1 學生應該第幾選擇至開始填 Band 2 學校?

請指點一下,謝謝幫忙!

Re: 請問:Banding 派位問題?

irhk 寫道:

聽咗家長講座,事後諗返唔係好明:

話說:分 Band 後,Band 1 派哂位至開始派俾 Band 2 學生!咁,Band 1 學生填表時,先填哂 Band 1 學校,例如有 15 間咁講,由第 16 選擇至開始填 Band 2 學校,咁最差情况就係會响 Band 2 學生開始派位前派咗第16選擇嘅 Band 2 學校?!上述有冇錯誤理解?又會有乜變數?Band 1 學生應該第幾選擇至開始填 Band 2 學校?

請指點一下,謝謝幫忙!

全對。

變數通常是BANDING估計不準確,你以為是BAND1,頭15全是BAND1學校,但派位時其實是BAND2,你都估到會派成點。

BillyM,謝謝你的回應!

學校已替學生計算過,確認係區內 Band 1 組別之內,唔屬於「邊緣人」。但係,一般填到第幾至放 Band 2 學校呢?
請大家俾啲意見,謝謝幫忙!

irhk,

我個case和疑惑跟你一樣!

明天交表,仍未敢落筆。

BillyM 寫道:

變數通常是BANDING估計不準確,你以為是BAND1,頭15全是BAND1學校,但派位時其實是BAND2,你都估到會派成點。[/quote]

...............................................................................

咁得人驚? 如果學校真係估錯banding, 真係好大件事喎!
但係唔通唔信老師咩?     

ppm 寫道:
irhk,

我個case和疑惑跟你一樣!

明天交表,仍未敢落筆。

冇辦法!始終要砌

我大女咪比人估錯banding囉..............真係好大濟架

kytong 寫道:

...............................................................................

咁得人驚? 如果學校真係估錯banding, 真係好大件事喎!
但係唔通唔信老師咩?     

irhk 寫道:

BillyM,謝謝你的回應!

學校已替學生計算過,確認係區內 Band 1 組別之內,唔屬於「邊緣人」。但係,一般填到第幾至放 Band 2 學校呢?
請大家俾啲意見,謝謝幫忙!

幾時填BAND2,視乎你在哪一區,每區情況唔同。

Sindy,
估錯 banding 真是可大可少,點解老師咁大意?當時是怎樣估錯?可否分享經驗?最後結果又如何?

[quote]
Sindy 寫道:
我大女咪比人估錯banding囉..............真係好大濟架

[quote]

SINDY >>
情況點樣 ??

Sindy, I want to know too. Please kindly share

孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

足足估高左一個band呀.......你話幾大劑呢..........

嘩, 咁點收科,
講多d啦 Sindy
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

大劑......

Sindy 寫道:
足足估高左一個band呀.......你話幾大劑呢..........
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

sindy >>

請你可否再講多的 .........
好心急想知..................

BillyM 寫道:
幾時填BAND2,視乎你在哪一區,每區情況唔同。

謝謝幫忙!我個大女係屬於港島東區,噚晚零晨兩點幾至砌掂張 form!

irhk,

點解你地仲未交form? 唔係8/5學校要交晒份表比教統局咩? 我地2/5已經交番比學校啦.

我個仔3/5就已經交番比學校.

rclamlam 寫道:
irhk,

點解你地仲未交form? 唔係8/5學校要交晒份表比教統局咩? 我地2/5已經交番比學校啦.

學校 3/5 派正本俾學生帶返屋企俾家長填,4/5 交返學校;所以 4/5 零晨出 post 問吓點將 Band 1、2、3 學校排位,參考吓大家意見。

再次多謝大家嘅回應!

[quote]
irhk 寫道:

冇辦法!始終要砌
‹ 上一主題|下一主題