用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 $300資優兒童測試值嗎?
go

$300資優兒童測試值嗎? [複製鏈接]

$300資優兒童測試值嗎?

請問各位,$300資優兒童測試值嗎?另外有無其他好介紹?

Re: $300資優兒童測試值嗎?

邊有咁平?係邊度做?係咪淨係做部分架咋?

冬日勳章

好群 寫道:

係咪打少左個零呀?我諗唔會有呢個價錢

如果真係$300,我都想帶對仔女去測試一下。

請問在邊度呢?

我問果d 都係幾千架 邊度有咁平架?
JOY

好群 寫道:

真係咁平????????邊度有????如果真嘅我都想帶D仔女去驗驗喎!   

你們可以去lee 個 web-site 睇睇
明日楝樑教育基金
梓灝(Ivan)    96年5月出世3.1kg(鼠年)瑋傑(Brian)   97年8月出世3.3kg(牛年)婥瑩(Vanus)  98年11月出世3.8kg(虎年)

但佢唔係用韋氏的呀

Sindy 寫道:
但佢唔係用韋氏的呀

韋氏好D ga 咩?我知道另外一問"香港智力評估協會"
http://hkiq.org/cindex.html都係$250-$300,但係都係用雷文氏。

兩種究竟边种好D呢?   

呢個問題,我只係初哥........因為韋氏有香港/亞洲常模/模式,所以比較切合香港小朋友測驗,準確度都會高d,但聽講呢個韋氏都係十幾年前既準則.....

leung_i 寫道:
[quote]
Sindy 寫道:
但佢唔係用韋氏的呀

韋氏好D ga 咩?我知道另外一問"香港智力評估協會"
http://hkiq.org/cindex.html都係$250-$300,但係都係用雷文氏。

兩種究竟边种好D呢?    [/quote]

以我尋日上網揾嘅資料,所得到嘅只係:韋氏分幾部份測試,而呢幾部份嘅分數加埋就等於IQ值,同埋可以清楚D知道個小朋友边方面强D,边方面弱D。

雷文氏就非語言嘅,淨係用形狀,圖形咁去做test,一样得到一個IQ值,但係就强弱項分唔到。

不過韋氏好似check親都几千元,唔會$300咁平,係唔係呢?(我都係估吓ga咋)

我淨係知咁多,所以想知多D究竟边樣比較好!   

我的兒子上個星期日就是參加了雷文氏個$300 I.Q. test.那個負責人也大概有講韋氏,他說這個test真是需要數千元,主要是家長覺得小朋友有讀寫或學習困難,就最好用韋氏,因較詳細。但他說雷文氏也好、韋氏也好,十多二十年試卷也沒有更新,所以現在小朋友做這份試卷,只是和十幾廿十年前的小朋友智力相比。據他說,分數超過120就是資優兒童,over140是天才兒童。超過120,他們會有課程給小朋友到中國培訓。

我只是不明白他們說大人細路都是同一份卷,怎樣test到I.Q.的高低?我仔仔好像說每一題有9個答案。但好像有少數題目是計的。

以我記得,佢地計分方法,年齡都會係一個因素,我諗係要除返年齡咁上下掛,所以可以用同一份卷

lemonade_mh 寫道:
我的兒子上個星期日就是參加了雷文氏個$300 I.Q. test.那個負責人也大概有講韋氏,他說這個test真是需要數千元,主要是家長覺得小朋友有讀寫或學習困難,就最好用韋氏,因較詳細。但他說雷文氏也好、韋氏也好,十多二十年試卷也沒有更新,所以現在小朋友做這份試卷,只是和十幾廿十年前的小朋友智力相比。據他說,分數超過120就是資優兒童,over140是天才兒童。超過120,他們會有課程給小朋友到中國培訓。

我只是不明白他們說大人細路都是同一份卷,怎樣test到I.Q.的高低?我仔仔好像說每一題有9個答案。但好像有少數題目是計的。

lemonade_mh,

你個仔啱啱check完?咁係咪即刻有報告ga?定係要等呢?咁知唔知道边瓣係你仔仔嘅强項?

120己經係資優喇?點解我睇D網又話130 or above先算嘅?

By the way, 你仔仔幾大呀?

我的兒子6歲半,成績要4-6星期才收到。

Hi,

You know what, there are government centers which provide 韋氏test if you can obtain a recommendation letter from the doctor. (I think it will be FOC, or costs very little 啩, I am  not sure!)  

The point is that how are you going to tell the doctor why you need to test your kid?     

明日楝樑教育基金在3月份在3區辦了3天學童智能測試, 所需的$200是作為捐款, 而不是測試的費用, 如果捐助$300, 便會有兩本書送給家長.
小兒也參加了其中一場測試, 並再捐多$100以獲得長達16頁的報告.
另外凡參加上述測試的學童, 可再捐$300以參加另一項多元智能測試; 將在五月舉行.

我認為如果覺得子女的智能似是資優, 不妨帶他們測試一下, 以息疑慮. 因為根據統計, 祇有20%資優兒子在日後有良好的發展, 如果父母早日知道, 便可尋求協助.

雖然現在常用的韋氏似乎是過時, 但也是一個比較標準.

‹ 上一主題|下一主題