用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇人知Maryknoll小學上唔返自己中學, 會去d咩學校嫁? ...
go

有冇人知Maryknoll小學上唔返自己中學, 會去d咩學校嫁? ? ? [複製鏈接]

有冇人知Maryknoll小學上唔返自己中學, 會去d咩學校嫁? ? ?

:-? ;-) 8-) :-P :-? ;-) 8-) :-P :-? :-P

Re: 有冇人知Maryknoll小學上唔返自己中學, 會去d咩學校嫁? ? ?

Good Hope.

Re: 有冇人知Maryknoll小學上唔返自己中學, 會去d咩學校嫁? ? ?

入唔到自己中學的,己是Band2, band3 學生,Good Hope仲收??

咁我又唔覺得good hope 好top wor!

我有2個親戚都讀gh, 一個會考26分, 一個10分.
:-? ;-) 8-) :-P :-? ;-) 8-) :-P :-? :-P

有d去左沙田讀 !

感我又唔覺讀親mcs都好top窩!

感maryknoll 都有考得14分啦去莊啟程啦!

kellyjackie再會考過都冇廿分!

Msma

比你講左先   
judy 寫道:
入唔到自己中學的,己是Band2, band3 學生,Good Hope仲收??

去沙田邊d學校呀?  

top唔top?. 間間學校都有d好有d差嫁啦.

Msma 寫道:
有d去左沙田讀 !

感我又唔覺讀親mcs都好top窩!

感maryknoll 都有考得14分啦去莊啟程啦!

kellyjackie再會考過都冇廿分!

唔好啦,咁話未話=人地收D MCS 無收番的人 ?

唔好啦!

沙田個間係男女校,都OK 啦
Msma

如果有間中學最低分個果會考都有14分,咁就真係好top!
實情係有冇一間咁旣中學?
所以一間學校有學生得14分或10分並不代表學校唔top。
但Maryknoll平均水準一定高過Good Hope.

哈哈 ?其實都唔知佢係未最低分架 !

其實我都曾想過係未MARYKNOLL叻個GOODHOP呢 ?

但比落又覺都好無為下 ! 因睇係點比嘮 !

小女係出面讀,好成績過晒個幾間超及名校去的學生 ! 但佢係GH都係好普通詐 ! 可能開曉掛 ! 但GOODHOPE係培養學生鬥志耐力,同勝不驕敗不餒,都做得好好!

你讀得個間好,就個間好架啦!
Msma

Sorry, what is Good Hope?

好彩你話 "但Maryknoll平均水準一定高過Good Hope" 咋!  如果唔係又有排嘈la.

有時冇計, 偏見真係偏見 !

多講事實, 凡事好商量嘮 !
Msma

無錯! 主見係會影響事實的.

偏見更甚 !
Msma

Msma 寫道:
偏見更甚 !

其實名校小朋友成績, 都係in general咁睇, 個別就梗係睇自己啦, 咁有D地區名校個別學生既成績, 好過傳統名校某D學生, 呢個係自然現象, 正如智商, 每個人都唔同啦。
我家有四隻可愛貓貓, 老公係巨貓, 亞女係肥貓, 仔仔係細佬貓貓, 而我呢.........梗係靚靚貓媽咪啦 !!!

agreed

我好中意林護, 聖言, 聖潔靈, QE...張永興.....呢D學校.

更從來唔覺呢d學校比起d 好top 的學校有任可不如,

相反佢地d學生更謙遜, 更有禮添 !

但外人總愛話佢地唔係好TOP ! 哎, 系偏見嘮 !  
Msma

這些學校的人均摘A數目:

瑪利諾修院學校(中學部) 1.49 ('04)
聖公會林護紀念中學 1.36 ('05)
保良局第一張永慶中學 1.06 ('05)
德望中學 0.77 ('04)
聖言中學 0.75 ('05)
伊利沙伯中學 0.74 ('05)
聖潔靈 0.44 ('05)

Msma 寫道:
agreed

我好中意林護, 聖言, 聖潔靈, QE...張永興.....呢D學校.

更從來唔覺呢d學校比起d 好top 的學校有任可不如,

相反佢地d學生更謙遜, 更有禮添 !

但外人總愛話佢地唔係好TOP ! 哎, 系偏見嘮 !  

ee 真係好成織啦 林護.

但老實啦要中五比幾千讀直資學校, 真係好多中三就放洋讀架啦 !

成積好又會轉去d唔使錢讀, 甘唔使收學費的學校又真係易d收好成積學生, 再者要肯比貴學費都會出國 去讀啦 !

讀邊間都有成積好的同學, 亦有羅底吉 !

Msma

Msma 寫道:
ee 真係好成織啦 林護.

但老實啦要中五比幾千讀直資學校, 真係好多中三就放洋讀架啦 !

我都諗住亞囡中三就放洋    唔洗對住隻肥野, 心血都多番D
我家有四隻可愛貓貓, 老公係巨貓, 亞女係肥貓, 仔仔係細佬貓貓, 而我呢.........梗係靚靚貓媽咪啦 !!!
‹ 上一主題|下一主題