用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 對 德 望 學 校 政 策 的 不 滿
go

對 德 望 學 校 政 策 的 不 滿 [複製鏈接]

對 德 望 學 校 政 策 的 不 滿

我的女女是一年級生, 學校很多政策都沒有照顧到低年級學生.  學校網頁又不update, 致電老師又要等很久才回覆, 通常都是敷衍了事.

家長教師會重離譜, 正係懂得辦活動, 我們的意見又不聽, 他們以為自己高高在上, 當我們是他們的手下. 免費的勞工.

Re: 對 德 望 學 校 政 策 的 不 滿

Thank you for your opinion..and let me know more about this school. Perhaps, in my mind, this is less open-minded school, so i agree what you mentioned
;-) 學做人, 求知識 :-P

可否舉例那些政策沒有照顧低年級學生?
Lovelymama2006 寫道:
我的女女是一年級生, 學校很多政策都沒有照顧到低年級學生.  學校網頁又不update, 致電老師又要等很久才回覆, 通常都是敷衍了事.

家長教師會重離譜, 正係懂得辦活動, 我們的意見又不聽, 他們以為自己高高在上, 當我們是他們的手下. 免費的勞工.

Lovelymama2006 寫道:

非常同意.我都忍唔住馬上入會講下感受,由開學第1日,學校在禮堂安排好义又亂,家長和小朋友在一個非常細的禮堂又要安排小朋友排隊,小朋友上了課室,然後要家長老師,幫手開椅坐,個禮堂冷氣又話開到最大,大家都流哂汗.家長教師會個主席,一出場就哂命,又話問囡囡暑假想瑞士,法國又或去邊...得罪講句,出身有錢人係唔會哂命,第1日問老師上中學部,tel有冇改,老師又話唔清楚.通告又亂.好多野好唔清楚,通告上有家長簽名,又冇話要唔要交返去,其實有d係information.洗手間又唔清潔,小女第1曰返學己經話洗手間唔清潔,我問過有d高年班的小朋友都話係,打算去旅行時到校睇清楚學校禮堂睇清楚.連禮堂門都關了,小女仲話如看禮堂唔需要睇因為禮堂的洗手間好清潔.我帶小女返學,在門口注守的老師or家教師的義工,午安一句都冇.完全冇禮貌.個校務處員工太態非常义,最近我有朋友考小一收唔到信打去問.校務處員工一句"冇得check"立刻收線.我朋友都話比都唔讀.考試又係11月23日考試eng.上星期尾先派張vocabulary list 有60個vocabulary小女話要主全部識串.好心早小小派家長可以同佢温.學校又話小學部9月己經係地盤.未入學考慮清楚,2-3年唔好比我講中新校舍一定冇。學校歴史唔短攪得如此真係要認真改善.你講得好對家長教師會重離譜,他們以為自己高高在上

DocDaddy 寫道:
可否舉例那些政策沒有照顧低年級學生?

好似校服咁便是啦, 明知得一間供應商, 又吾叫他們早的準備, 現在可啦, 他們說無size 啦, 你話啦, 女女點喎,      

我打電話問學校, 學校又話唔關學校事, 我問家長教師會, 重離譜, 他們話無義務喎. 叫我自己想方法. 洗吾洗咁呀.

LAWOR:
得罪講呀, 個家長教師會個主席, 以為自己係主席好似犀非利咁, 講去年去加拿大, 送給sister DVD 機, 又42" 大電視, 重話有一次sister 回港, 送給她一封利是, 足夠買可多可多可多大電視喎. 大家想想, 42" 大電視 買 二萬多到四萬多 一部, 可多好多好多, 甘未話他的利是有多少錢囉. 白痴都估到啦. 哂命     

最擅長就是刷校長鞋啦. 成個刷鞋佬.

Lovelymama2006:
有冇想過轉校.

ada

得罪講句呀.如果個女讀得好掂.你洗唔洗,洗那樣的錢,如果話現在讀得好掂..大家心中有數...D錢用來做乜 :tongue:  :tongue:

adacheng0610 寫道:
有冇想過轉校.

ada

adacheng0610,

我就一定轉校,

又唔係唔洗錢,如唔洗錢都會考慮轉啦,何況你地講到咁,不過我又聽人講又話好好的?
LAWOR 寫道:
[quote]
有冇想過轉校.

ada

我就一定轉校,[/quote]           

我都考慮轉校, 你知啦, 現在轉校好易咪??

有冇想過轉校.

ada

又唔係唔洗錢,如唔洗錢都會考慮轉啦,何況你地講到咁,不過我又聽人講又話好好的?[quote]
LAWOR 寫道:
[quote]
有冇想過轉校.

ada

我就一定轉校,[/quote]            [/quote]

adacheng0610 ,

我初初又係聽人講又話好好.原來係 :tongue:  

咩個家長教師會, 吾係公選出來? 下年咪吾好選果個擦鞋主席    (家長教師會的目的是幫家長向學校提出可改善的地方, 如果吾係, 要黎重咩?? 不如要聯誼會啦)
;-) 學做人, 求知識 :-P

小夜曲:

你講得好呀 , 但係吾到你話是啦, 我女女斑的代表話, 今年個擦鞋家長教師會主席吾會再選,因為有規定, 只可做兩屆,  但是有新安排喎, 什麼非編制義工喎. 我超, 用的手段, 繼續控制家長教師會就真, 主席喎, 至高無上亞嗎, 以家厲害到做太上皇.

小夜曲 寫道:
咩個家長教師會, 吾係公選出來? 下年咪吾好選果個擦鞋主席    (家長教師會的目的是幫家長向學校提出可改善的地方, 如果吾係, 要黎重咩?? 不如要聯誼會啦)

唉! 呢D咪傳統名校, 有佢地講無你地講, 鬼叫大把人爭住入咩, 學校仲唔惡晒咩.

lovelymama2006 & LAWOR係咪同一個人嚟架?因為我覺得佢哋好夾,無論在註册日期既一先一後(咁啱註册日期又在11月17日GHS小一收生結果公佈後),討論GHS topic又一唱一和出現,時間仲配合得天衣無逢,務求要致GHS於死地 ,其實你哋係咪同我姪女一樣都是搭埋同一條船waiting list
至於GHS個禮堂我幫姪女攞小一申請表,交form都見過啦!雖然我都覺得細,但點會講到入學先第一次見到  真有點欠說服力.

Imanyu:

好簡單, 你可以向 BK 投訴架, 他們有我們的 IP 地址, 我亦無 必要甘做, 信吾信由你囉.

[quote]Imanyu 寫道:
lovelymama2006 & LAWOR係咪同一個人

唔係好明??? 可否講清楚呀????

LAWOR 寫道:
得罪講句呀.如果個女讀得好掂.你洗唔洗,洗那樣的錢,如果話現在讀得好掂..大家心中有數...D錢用來做乜 :tongue:  :tongue:

Imanyu 寫道:
lovelymama2006 & LAWOR係咪同一個人嚟架?因為我覺得佢哋好夾,無論在註册日期既一先一後(咁啱註册日期又在11月17日GHS小一收生結果公佈後),討論GHS topic又一唱一和出現,時間仲配合得天衣無逢,務求要致GHS於死地 ,其實你哋係咪同我姪女一樣都是搭埋同一條船waiting list
至於GHS個禮堂我幫姪女攞小一申請表,交form都見過啦!雖然我都覺得細,但點會講到入學先第一次見到  真有點欠說服力.

Imanyu,

你講得對我點子係同一個人呀..我地仲係同一類人呀..我哋唔係同你姪女搭同一條船(waiting list )你有冇睇我地d女係今年小一生呀.我女上年係正選生入讀.唔係waiting list.你應該同學校都會好夾希望你姪女入到. 我唔係要務求要致GHS於死地.我女都讀陣.我地都希望學校越來越好.又有中學係希望改善一下.今年你我幫姪女攞小一申請表的禮堂是小學部.你有冇留意呀?交form都係是小學部.我地開學的禮堂是中學部.你答我.我係唔係入學先第一次見到.你放心有錢有得讀的,

我好彩冇幫囡囡揀呢間學校, 而家聽完d家長講, 真係覺得佢地好離譜.

‹ 上一主題|下一主題