用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問點樣至可以令小朋友自覺咁讀書??
go

請問點樣至可以令小朋友自覺咁讀書?? [複製鏈接]

請問點樣至可以令小朋友自覺咁讀書??

我個仔下年升中....但佢宜家完全依賴我幫佢温習.....我叫佢自己温習.....佢話唔好.....唔通中學仲要我日日同佢温習??.....咁咪好煩......

Re: 請問點樣至可以令小朋友自覺咁讀書??

小彬彬,

你呢個問題我都好想知, 宜家陌到埋身啦, 都唔知驚.

rclamlam:

你個小朋友又係出年升中嗎??

無啦,等開竅嘮!

你個係仔快則小五六,慢則中五都未。

你都管得好好架啦!中一至中三你用眼尾描得佢緊d(平時好似無管咁,但一過位你仲清楚過佢下步想點作反。。)

一定要清楚佢唔好同d懶人+精甩辮埋堆,教佢多近d薯頭讀書幫就會近珠者赤架啦 ! 
Msma

小彬彬,

係呀, 宜家讀緊6年級, 所以咪煩囉.

朋輩既影響的確好大.....要揾間讀書風氣好 d 既學校......
Msma 寫道:
無啦,等開竅嘮!

你個係仔快則小五六,慢則中五都未。

你都管得好好架啦!中一至中三你用眼尾描得佢緊d(平時好似無管咁,但一過位你仲清楚過佢下步想點作反。。)

一定要清楚佢唔好同d懶人+精甩辮埋堆,教佢多近d薯頭讀書幫就會近珠者赤架啦 ! 

rclamlam:

女仔仲好 d......男仔難攪好多架.....

其實好睇小朋友本身架,如果佢唔同你合作,女仔咪一樣咁難攪.
我個女出年升中,佢咪一樣懶到死,鍾意就同你合作,唔like 就啋你都儍.
小彬彬 寫道:
rclamlam:

女仔仲好 d......男仔難攪好多架.....

Nymph,

咁我個仔都好合作....不過唔自覺姐......

小朋友讀書就好似騎單車,只要還有父母扶持...永遠學不懂!
應該慢慢放手、叫佢向前看、跌幾交包學會!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

Nymph,

我阿女同你阿女咪一樣, 唉......真係擔心死父母佢都唔知, 只係知自己有幾付出, 有幾辛苦.

小彬彬,

女仔咪一樣無分別, 只係看個區叻既學生有幾多, 係男係女都無咩分別.

聽你地咁講我應該好滿足至係....因為我個仔都算幾聽話.....
rclamlam 寫道:
Nymph,

我阿女同你阿女咪一樣, 唉......真係擔心死父母佢都唔知, 只係知自己有幾付出, 有幾辛苦.

小彬彬,

女仔咪一樣無分別, 只係看個區叻既學生有幾多, 係男係女都無咩分別.

其實你個小朋友都係依賴你,有無想過找補習? 我有個朋友有個補習老師好好,幫過拔萃、同一些名校學生補習,你有興趣你可以PM我。

其實你要慢慢同你小朋友講,等佢知道成績好與壞,係靠佢自己多一分耕耘,多一分收穫。而且佢越大,科程越深,作為媽咪都未能跟得咁足,你可以讓他了解下內地學童無書讀的情況,比佢知道佢已經身在福中! 要珍惜下現在所擁有!

deleted

係呀! 真係要等佢開竅! 仲要佢學識咩叫責任! 所以,如果媽媽抵得住頸,就唔好理佢,因為有你緊張,佢就會好依賴,咁媽媽就會好辛苦!

Tiffiny 寫道:
係呀! 真係要等佢開竅! 仲要佢學識咩叫責任! 所以,如果媽媽抵得住頸,就唔好理佢,因為有你緊張,佢就會好依賴,咁媽媽就會好辛苦!

咁等到15-16 歲都未開竅點算好呀??

bbhk08

please check pm

lulu4466

其實我都等緊! 我仔仔就快13歲, 如果佢15-6都仲係咁, 我諗佢唔係未開竅, 係一個字---->懶!
咁佢18歲後我唔會再o徙錢供佢, 要佢去做o野, 等佢知乜叫辛苦, 到佢醒覺先再幫佢諗, 但係要好忍得先得!

我真係成日咁同佢講o架, 我話讀書係你o既責任, 屋企就比晒機會你, 你唔珍惜就冇o架喇! 唔好諗住讀唔上就去外國, d錢唔係咁用o既!

無計,繼續等 !

有d成30 先開竅 ! 無計!
Msma

Msma 寫道:
無計,繼續等 !

有d成30 先開竅 ! 無計!

關乎性格DNA,可能到60都未開竅,成世人都一事無成!
我家族有個26歲還是渾渾噩噩 ,由讀書至人生目標,可惜他爸爸不是霍英東,可以給兒子安個體育會長榮銜
‹ 上一主題|下一主題