用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 急急急 - 請問有冇在大埔英藝讀的媽媽
go

急急急 - 請問有冇在大埔英藝讀的媽媽 [複製鏈接]

急急急 - 請問有冇在大埔英藝讀的媽媽

本人囡囡是2004年一月出世的,我好想下年一月比囡囡返n1,但我搵左大埔好幾間幼兒園都冇位,頭先我打去英藝她們話還有位,所以我想問問大家,現在有子女讀英藝的媽媽比些意見, 因本人對大埔的學校認識不多,所以很請大埔的媽媽幫幫忙     

心急人字

Re: 急急急 - 請問有冇在大埔英藝讀的媽媽

我囡係讀大埔英藝n1, 佢係03年6月bb, 佢都好鐘意返學, 佢個班主任好細心, 我個囡唔肯食藥, 老師好主動叫我帶藥比佢, 佢試下喂佢食藥 (我囡都好鐘意佢完全冇反抗就肯食藥, 我地喂佢就要打晒架), 囡囡唔舒服唔鐘意坐校車扭計, 老師差唔多每天都打比我同我傾下點幫我個囡, 我覺得佢好細心!

不過亦有家長覺得有d老師好惡, 暫時來講我都好滿意law!  希望幫到你啦

kwan : 好多謝你 真係好感動有你回覆 ,你的回覆令我安心好多。我囡囡如果真的讀英藝她將會2006年1月或2月插班n1,到時可能同你囡囡一班 多謝你。   

唔洗客氣 可能第時有機會係同學仔呀

kwan,
請問大埔英藝有冇校車去粉嶺架? 如果兩歲就坐校車由大埔到粉嶺, 會唔會好危險呢?

szeching,

有架, 如果坐校車到粉嶺唔洗半個小時就到, 自己湊都冇咁快, 我個囡都坐了幾日校車, 不過而家冇再坐了, 因為我個囡好似好怕坐校車, 可能d同學同老師都唔同晒樣, 搞到佢唔肯返學, 而家叫工人湊返, 囡囡又開心返, 所以我諗我多數頭半年都係叫工人湊, 等佢大個d再試下坐校車!

英藝係學校老師跟車, 好似小朋友個個都要用安全帶, 基本上係好安全, 要睇下小朋友適唔適應law, 我知我囡好多同學都係住粉嶺上水, 全部都係坐校車, 係我個囡坐唔到, 唉, 等我仲比o左今個月校車費 坐得幾日!  仲有呀, 我有個朋友幫我睇過工人接囡囡校車, 話我囡校車個司機手車好快喎, 不過我諗唔係個個都係咁掛!

比個ref你啦, 來回程校車收費係$580, 單程係$310!

Kwan,

唔該晒你呀. 真係好詳細. 你真係好人拉. 仲有呀, 果d住係粉嶺上水既小朋友, 係唔係讀近n1架?

係呢, 你住邊區呀? 我住粉嶺聯和墟. 我囡囡係2004年9月底bb. 我想明年比佢讀n1, 所以依家做定research羅.

係呀, 係同班同學仔呀, 我住牽晴間架
szeching 寫道:
Kwan,

唔該晒你呀. 真係好詳細. 你真係好人拉. 仲有呀, 果d住係粉嶺上水既小朋友, 係唔係讀近n1架?

係呢, 你住邊區呀? 我住粉嶺聯和墟. 我囡囡係2004年9月底bb. 我想明年比佢讀n1, 所以依家做定research羅.

如果讀大埔英藝的話,可以夠程度讀九龍區既學校嗎?因為,我想俾我的bb讀九龍區既幼稚園or小學呀~~

kwan,

我都想知道呀. jonasmama, 我既想法同你一樣呀.

szeching/jonasma,

JASEPR係讀半日, 8:20學校就開門, 我就返金鐘返9:30, 所以剛剛好湊完JASPER返學我返工, 如果自己帶返學就會有個早操做, 如果坐校車會約8:45至8:50, 咁就要直接入課室, 如果自己湊到我都PREFER自己湊架, 小朋友返學會開心D架!

其實大埔同粉嶺幼稚園我都唔太熟, 不過聽人講英藝的紀律做得幾好, 課程係讀高一級, K1開始有英文拼音/電腦, 所以接小學多數都好舒服!

其實我都有聽過英藝的唔好COMMENT, 不過我諗住比JASEPR試下, 讀得好就繼續, 我的大前題係個囡返學開心, 當然課程同返學放學時間, 都係我考慮的地方, 夾過好多問題, 最後都選了英藝!

程度上我就比唔到意見, 因為我唔知出面的程度, 我只係知道英藝的K3係讀小學一年級的野!

泡泡浴 寫道:
如果讀大埔英藝的話,可以夠程度讀九龍區既學校嗎?因為,我想俾我的bb讀九龍區既幼稚園or小學呀~~

jonasma,
會呀, 如果jasper繼續返學開心會比佢繼續英藝呀!  

好多謝你既意見喎! 我諗聽左各位既意見都應該唔差掛~

JonasMaMa,

Nice to meet you! 係羅! 呢到d幼稚園好多都收k1, 有都全日. 暫時知綠悠軒既五常法, 好唔好? 我聽聞好極端.... 一係好好, 一係極之唔好, 總之好煩拉. 我都想囡囡明年讀n1呀. 依家留意下大埔d幼稚園羅.

係呢? 你有無心水既幼稚園呀? 如果返大埔英藝, 係會點搭車呀?

Kwan,

係呢? 你有無留意安基司呀? 有無comment呀?

szeching,

我都有留意過安基司, 不過佢的國際班全英文冇中文, 除非你個小朋友繼續在國際學校讀就冇問題, 如果讀正統小學就好大問題!

或者真係好鐘意安基司, 可以考慮安基司全日班, 咁家長可以選上午係主流, 下午就國際班, 咁小朋友就可以學到中文呀, 不過我想個囡讀半日, 下午等佢適應一d我會比佢學興趣班, 唔想佢全日在學校

而安基司的主流班每日好似只得10-15分鐘有外藉導師, 我又覺得唔夠, 我諗都有英文堂掛但就唔係外藉導師 (詳細你要再打電話問下, 我唔太肯定)

而我選英藝係因為佢係兩文三語, 所有英文堂都係外藉導師上, 每日約有個幾鐘, 國語每日約有45分鐘, 其餘就廣東話班主任教主題咁law!  如果有興趣, 都係自己去看看環境問清楚好d呀

我帶jasper返學係坐shuttle bus到粉嶺火車站, 再坐一個火車站到太和, 行過去約5-10分鐘, 不過最衰係有蓋, 落雨或夏天好熱時都幾係野架 :cry: 又都見過有媽咪坐巴士到太和火車站行過去, 巴士站牽晴間樓下就有o拿 (好似係73a)!

kwan,
Your information is so details. Thank you so much!

JonasMaMa,
至於英藝既開放日, 等我同老公discuss先決定.

Hi JonasMaMa,

I'm also live in Dawning Views. I just plan for my girl study 英藝/ Achour/St.paul.

I'm also hear that 英藝 is not good.

I saw some child (Live in Dawning Views) take school bus to this three school.

I'm prefer to Achour

Hi, all
我上次去英藝visit時,同一個家長傾計,我問佢間學校好唔好,佢話D老師成日轉,所以佢下學期去安基司嘞.
大埔st.paul聽聞都好好,any comment?
Janasmama,
自然教育幼稚園都係兩文三語的.
‹ 上一主題|下一主題