用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心學校 聖母無玷聖心學校
go

聖母無玷聖心學校 [複製鏈接]

聖母無玷聖心學校

請各位比d評語,呢間學校.

Re: 聖母無玷聖心學校

HALF DAY, P.1,5,6上午班,P.2,3,4下午班.無冷氣.
數學只會用一個月教一上A,但不用BUY書,學校會做教材.每一個月不是有評估便會有期中考.像我仔仔今個星期五會有中文默書(兩課),下星期四默英文,今個月尾28,29和30號便開始有中,英,數評估.二年班會用考試名次編班.
有人說如果入到和保持到在頭三班,入英中便沒有問題.好似是頭一班大多數會入聖公會曾肇添中學和沙田官中,頭二,三班則會多數入回聖母無玷聖心中學.跟據朋友的資料上年一年班有一個學生平均分94,考到全級24.
如有任何錯誤和遺留請作指點!多謝!

honeybeemom ,
多謝你的回答.
唔好意思我仲有以下問題想請教,謝謝.
我得十五分係唔係機會好細.(呀仔唔係讀呢間幼稚園)?
呢間學校係唔係好傳統?
平時多唔多功課?大約有幾多?
多唔多雜費或捐款?
老師願唔願意同家長溝通?
你覺得呢區仲有咩好學校呢?
thanks

有無88網媽咪係度?
你地會點選擇呢?

OVER OVER OVER........

大約四至六樣,仔仔約一個鍾可以完成,短週會多些.
我仔仔也不是讀呢間幼稚園,而且是第二個仔,哥哥也不是讀此校,而大仔也已經讀F.2.我是抽獎入的.
這間學校是傳統教學的.
暫時沒有要求任何雜費或捐款.只是新生日有家長問學校會不會按冷氣,校長則說如要,便要家長一起捐款,因為教統不會資助,雜費在註冊時已比了,忘了多少錢,不是太多的,功課薄也計在內,遲些則不知會有沒有其他費用要比.
我只打過一次電話給老師,都OK.
校長在新生日則鼓勵我們與老師多溝通.
其他的學校我不是太清楚.
有人說沙官小學比不上聖心小,中學則比聖心中學好些,但好像沙官小上沙官中的人數不是太多.不知這是不是真的.
另有人說CHAN元喜會和鄭榮之結龍.不過CHAN元喜不是太谷小朋友的成績,所以入了鄭榮之之後,跟得比較辛苦.
洗次雲好像升中成績都不錯.
以上三間小學的資料也是別人說給我知,不知道是不是完全真的,所以最好有其他BK MOM也報

honeybeemom,
真係好多謝你覆我
就黎交表,我個心仲十五十六都唔知選邊間(沙官,聖心),
真係好鬼煩,我好驚選錯學校呀!
你個仔讀緊幾多年班呢?   

今年剛讀一年級.

呀仔習慣嗎?
知唔知幾時會轉全日?

請問你的小朋友,是否1M班,中文默第一和第十一課。

hi, JoJoJo,
我禽日上左聖心個網睇,佢地會將家課同默書post上去的.

JoJoJo

我仔仔不是1M班,是的,默中文第一和第十一課.

朗朗媽咪,

呀仔都叫做OK,他也很喜歡學校,他暫時給老師選了做班長.本來老師還選了他和其他兩位同學參加校際英文朗誦節,但最後只選了其中一人,呀仔說老師話這個同學'S VOICE好.
他唯一比較不喜歡的是在操場時便會覺得很熱.

校長說暫時都不會轉全日,因校舍細,另人口下降,教統也不像會找地方另起新校比她們.所以只有等.

我個女都係今年讀聖小一年級的,又係昨天默中文第一課及第十一課,我都係每天上網睇佢又無抄漏功課.

我個仔已派回昨日中文默書,兩課我同樣都識背。
小狗跳,小鳥叫,.............,我們上學了。
中秋節的晚上,..............,花燈又亮又好看。
下星期四又默英文,其實昨日在學校也預默了一次,我亦全部都識背。
I am a boy. She is a girl. We go to school. ..........
我覺得好似我緊讀一年級!!!!!

JoJoJo
我都係噤呀,好似我地默埋一份呀.   

洗次雲自從調了一個新校長後比前更好,尤其是校長,非常好,也樂意與家長溝通。中文科也有些班別是用普通話教授,中英語教法很新,英語是透過大圖書教學,不同一般小學用textbook,不過不是很多家長知道。

[quote]
honeybeemom 寫道:
大約四至六樣,仔仔約一個鍾可以完成,短週會多些.
我仔仔也不是讀呢間幼稚園,而且是第二個仔,哥哥也不是讀此校,而大仔也已經讀F.2.我是抽獎入的.
這間學校是傳統教學的.
暫時沒有要求任何雜費或捐款.只是新生日有家長問學校會不會按冷氣,校長則說如要,便要家長一起捐款,因為教統不會資助,雜費在註冊時已比了,忘了多少錢,不是太多的,功課薄也計在內,遲些則不知會有沒有其他費用要比.
我只打過一次電話給老師,都OK.
校長在新生日則鼓勵我們與老師多溝通.
其他的學校我不是太清楚.
有人說沙官小學比不上聖心小,中學則比聖心中學好些,但好像沙官小上沙官中的人數不是太多.不知這是不是真的.
另有人說CHAN元喜會和鄭榮之結龍.不過CHAN元喜不是太谷小朋友的成績,所以入了鄭榮之之後,跟得比較辛苦.
洗次雲好像升中成績都不錯.
以上三間小學的資料也是別人說給我知,不知道是不是完全真的,所以最好有其他BK MOM也報

JoJoJo

我仔仔也派回昨日中文默書,他說全班除了一人拿95分,其他都拿100分.你們呢?

我個仔得95分,有個亮字,被老師話錯左,但我覺得無錯,真係好嚴緊。不過其他同學我就誤知啦。另外收到兩份IT教才,請問你們有什麼竟見,又是否參加呀?

朗朗媽咪:

其實你得十五分的話,仲要睇你果五分點黎架!
上年我有三個朋友的仔女都有十五分,第一輪全部唔收!
因為果五分全部係首名子女果五分黎!
只得我姑拉個女在第一輪收!
佢都係十五分,但佢唔係首名子女,係我姑拉讀過所以有五分!

之後我果三個朋友的仔女在第二輪派去一個聖心、一個循道衛理,
第三個我唔知派左邊,但一定唔係聖心和呂明才!

但我有朋友在早兩年有十五分係首名子女,
都派到第一城呂明才!
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!IMG]http://i206.photobucket.com/albums/bb147/tiffay23/baby/IMG_2608.jpg[/IMG]
‹ 上一主題|下一主題