用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 1B女搏英華女校
go

1B女搏英華女校 [複製鏈接]

會唔會連見都無得見?唔知英華女校係咪只收band 1a的學生呢?
   7    0    0    0

monkeydiary 發表於 23-1-15 07:14
會唔會連見都無得見?唔知英華女校係咪只收band 1a的學生呢?
收B1A都收唔晒, 所以機會好細細細細....

自行收1B 生 不可能

機會極微,除非有特異功能
但如果個個都係咁諗嘅話,又反而有機會

唔會冇得見,all in,但機會近乎零。1B英文超級流利,博MSS仲有機會。SPSS都有機會。

樓下講得岩,如中西區另計,大抽獎大機會入,變相自行唔好被其他中學收左,除非有更心儀中學。

如果你相信有奇蹟,可以一試。如果住中西區更加要試。反正都冇心儀自行,一試無妨。

英華全見,不用擔心。

自行收的機會不高,不過做好面試,留好印象,去到叩門階段就有幫助。

如果住中西區,又英華非君不嫁,反而要考慮落不落自二。因為計牌面最大機會都係Band 1幸運大抽獎英華。

alanyeungsl2011 發表於 23-1-15 14:13
英華全見,不用擔心。

自行收的機會不高,不過做好面試,留好印象,去到叩門階段就有幫助。

YWGS 不設叩門,只會在升中放榜日起由學校call waiting。

tpmon 發表於 23-1-15 14:23
YWGS 不設叩門,只會在升中放榜日起由學校call waiting。

請教用之前自行面試時的表現call? 大約一般每年call 幾多人?(emoji)

alanyeungsl2011 發表於 23-1-15 14:25
請教用之前自行面試時的表現call? 大約一般每年call 幾多人?(emoji)

每間中學自行會有正取生+備取生(waiting list)交上教育局。

另外聽聞YWGS 會主動call 自行正取生,但最後不在派位入讀名單內:
- 如申請人自2 YWGS正取生,最後派自1
- 如YWGS 自行正取生的申請人接受了直資學位

Call 幾多人唔知。

tpmon 發表於 23-1-15 14:33
每間中學自行會有正取生+備取生(waiting list)交上教育局。

另外聽聞YWGS 會主動call 自行正取生,但最後 ...

謝謝資訊

tpmon 發表於 23-1-15 14:33

另外聽聞YWGS 會主動call 自行正取生,但最後 ...

另外想請教其實家長唔會自己女兒是備取生或落選生?

alanyeungsl2011 發表於 23-1-15 14:41
謝謝資訊

最重要你知YWGS 冇得去叩門。

另外你要知有些中學的叩門需要自行有申請過。如BPS 叩門要自行有申請過並入選面試才可以。

tpmon 發表於 23-1-15 14:44
最重要你知YWGS 冇得去叩門。

另外你要知有些中學的叩門需要自行有申請過。如BPS 叩門要自行有申請過並入 ...

謝謝資訊

alanyeungsl2011 發表於 23-1-15 14:42
另外想請教其實家長唔會自己女兒是備取生或落選生?

如果甲1、乙1填YWGS,最後派YWGS,估不到。

如果甲1、乙1不是填YWGS,最後派YWGS ,估到是自行備取生。

如自行是張祝珊,因張祝珊每年都在網頁公佈各間取錄的小學自行入的數目和非自行入的數目,會估到是否自行備取生。

https://www.ccsc.edu.hk/attachment/upload/files/Distribution%20of%20PS%20in%20SSPA%202022%20%281%29.pdf

https://www.ccsc.edu.hk/attachment/upload/files/Distribution%20of%20PS%20in%20SSPA%202022%20%282%29.pdf

YWGS 自行是全in。

YWGS 的女子籃球在學界是打Division 1。

如果代表小學打女子籃球有好成績+非B1A 的 B1生是有機會的。

tpmon 發表於 23-1-15 15:05
YWGS 自行是全in。

YWGS 的女子籃球在學界是打Division 1。

打籃球入英華女的一早已安排到校跟操,又或已透過過別小學女籃的教練推薦的,不會在自行才出現特異功能學生

pw6836 發表於 23-1-15 18:50
打籃球入英華女一的一早已安排到校跟操,又或已透過過別小學女籃的教練推薦的,不會在自行才出現特異功能 ...

始終YWGS是津校,手續上要跟足教育局自行要入表。

直資就可以任何時間提早比offer (早過general path)。

tpmon 發表於 23-1-15 19:44

始終YWGS是津校,手續上要跟足教育局自行要入表。

講手續上係要跟EDB,但實際上,某名津校有名示或暗示,只要係target,會收到明暗示,呢個做法唔係特別,但遇過既人唔會多,多是體藝生!

PTL_L 發表於 23-1-15 19:52
講手續上係要跟EDB,但實際上,某名津校有名示或暗示,只要係target,會收到明暗示,呢個做法唔係特別,但 ...

我識的都是直資中學提早比offer target 人士。今年月初才截止申請,SPCS 已有target 人士收到offer。
‹ 上一主題|下一主題