用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有版友問,香港嘉諾撒學校好唔好,呀女讀左一年的感受。 ...
go

有版友問,香港嘉諾撒學校好唔好,呀女讀左一年的感受。 [複製鏈接]

我公司連埋我有3個同事的讀小一的小朋友。
我女讀嘉諾撒,一個讀北循,另一個係新界區。
3間入面功課嘉諾撒大約多10-20%,一日6至8樣,我女做得慢,要3個鐘左右,我陪住佢又做得快時就個半鐘左右。
考試英文科會比其他深,其他科目差唔多,每一科有5%既分係額外的,可能冇教過或超出少少程度的,其實分數係睇家長對小朋友的要求。
一星期中文默書,一星期英文默書也跟其他學校差不多。

老師有愛心,呢個好睇遇到咩老師,因為每一個都唔同,家長睇法又唔同,我覺得班主任不錯的,我老婆話班主任不夠主動。開學初期女兒學習有所不足,班主任都有打電話來了解及商量的。
我參加幾次學校活動來說,學校係比較傳統的,對天主教的信仰溶入比較多,亦好明白的說出對學生成績及學術要求是注重的,訓導老師講過入我來呢間學校都預左會谷的。不過都鼓勵課外活動,選擇也多。呀女返學都開心的。
校長,家教會和學校管理是十分好的,例如停學的網上學習有問題致電學校都很快有人接聽及解決的,爭取到停學期間不用交車費,家教會安排了開學會每人免費派發一盒口罩。

另嘉諾撒冇精英班的,分班試會將學生平分,每班會對追唔上的同學進行補教,不過下學期至開始又停了學,詳情我都不知道。

我個人來說嘉諾撒是一間好學校。

Poyau    發表於 20-5-25 18:41
   12    0    1    0
Lois小煮意 Lois Kidchen

抽獎入?好羡慕

lcyesther 發表於 20-5-25 16:50
抽獎入?好羡慕
叩門入的。

will_bluedream 發表於 20-5-25 17:44
叩門入的。

真好。我也曾嘗試扣門,沒有接見機會

嘉諾撒學位多, 叩門位置應該都會多, 怎樣也要試一試。

是黃大仙個間嗎?

其實小一做個半鐘至三個鐘功課都有啲功課多

是鰂魚涌那間嗎?如果係,恭喜你。只要保持成績是全級七成內,直上中學無難度。我平時返工、lunch 見到中學生好純品,從未聽過佢地講粗口,乖乖的排隊買飯盒,一路排隊搵下書,從未見過佢地在街上追遂。

bj1315 發表於 20-6-4 07:10
其實小一做個半鐘至三個鐘功課都有啲功課多
學校講明係谷的,其實小朋友係好快習慣的。

MimiCactus 發表於 20-6-4 07:20
是鰂魚涌那間嗎?如果係,恭喜你。只要保持成績是全級七成內,直上中學無難度。我平時返工、lunch 見到中學 ...
係鰂魚涌那間,去幾次學校見到學生上堂同小息都好有紀律。

will_bluedream 發表於 20-6-4 12:28
係鰂魚涌那間,去幾次學校見到學生上堂同小息都好有紀律。

有意叩呢間,請問上年該校考什麼?
小朋友要凖備啲乜啊?

Chf1983 發表於 20-6-5 00:23

想知x2

謝謝意見!女女9月將會入讀,希望她有個開心的校園生活。

Chf1983 發表於 20-6-5 00:23

係班房出面等, 一齊入班房, 叫小朋友自己坐埋一邊自己玩, 可以玩玩具或睇書,咁當然自己靜靜地睇書係最好啦。
問左我地點解揀呢間學校, 對學校有幾多認識, 平時邊個湊小朋友, 邊個陪小朋友做功課。
之後叫家長出去, 小朋友留低, 女出番來話問左中英數,

中:讀句子,大約係 "中秋節我們愛吃月餅。"
英:睇圖, 有好多不同動物,叫佢盡量用英文讀出來。
數:一題先加後減數 3+8-5=6 咁上下, 除數6粒糖,分比3個小朋友,一個人有幾多粒。
仲有一題呀女聽唔明, 我地估係問, 3+A=大過7, 咁A係咩。

完程加埋, 十五分鐘內。

will_bluedream 發表於 20-6-26 00:10
係班房出面等, 一齊入班房, 叫小朋友自己坐埋一邊自己玩, 可以玩玩具或睇書,咁當然自己靜靜地睇書係最好啦 ...

數學題有難道

回覆樓主:

功課量都算多, P1 可以在45min 內完成就最適。

assado 發表於 20-6-26 08:59
功課量都算多, P1 可以在45min 內完成就最適。

同意吖,我女學校都俾坊間話谷,但係p1 功課真係大部分時候半小時內完成。

如果要1.5小時至3小時,真係無乜空餘時間

bj1315 發表於 20-6-26 09:15
同意吖,我女學校都俾坊間話谷,但係p1 功課真係大部分時候半小時內完成。

如果要1.5小時至3小時,真係無 ...
老老實實, 我女係心散做得慢, 而家開番學, 一日有中英數各一樣同有時有常識,一般4樣功課,再加前一日功課既改正, 我覺得唔係多了, 不過都日日要做個半鐘。

will_bluedream 發表於 20-6-26 00:10
係班房出面等, 一齊入班房, 叫小朋友自己坐埋一邊自己玩, 可以玩玩具或睇書,咁當然自己靜靜地睇書係最好啦 ...

This is the 2nd interview? Or only 1 interview?

mrchuchu 發表於 20-6-26 11:12
This is the 2nd interview? Or only 1 interview?
only 1 interview
‹ 上一主題|下一主題