用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會屬於排名1A 的原因是什麼?
go

港大同學會屬於排名1A 的原因是什麼? [複製鏈接]

對這間學校所知不多, 是由於師資好? 公開試成績好? 還是什麼原因呢?謝謝
   7    0    0    0

maynjune 發表於 19-12-12 16:23
對這間學校所知不多, 是由於師資好? 公開試成績好? 還是什麼原因呢?謝謝
...

佢唔係1A學校喎

Mei 發表於 19-12-12 16:36
佢唔係1A學校喎

唔係1A, 咁係屬於band 1 嗎?
.........No worry.... Be Happy !!!  : )

maynjune 發表於 19-12-12 16:39
唔係1A, 咁係屬於band 1 嗎?

港同係B1,但唔係1A,你聽邊個講?

按hkpapa852的最新分析,港大同學會書院歸類為B1。
詳情請讀原文: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3804718&extra=page%3D2

little_yolky 發表於 19-12-12 17:16
港同係B1,但唔係1A,你聽邊個講?

我係網上睇到的, 可能唔夠update 吧!

B1 係咪都係 band 1來?
.........No worry.... Be Happy !!!  : )

maynjune 發表於 19-12-12 17:20
我係網上睇到的, 可能唔夠update 吧!

B1 係咪都係 band 1來?

B=Band

還有greenapple上年度的數據,供你參考:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3659724&extra=page%3D1

iriscslmak 發表於 19-12-12 17:23
還有greenapple上年度的數據,供你參考:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3659 ...
Band 1A 定 1B 實屬見仁見智, 視乎 definition.  不過從 greenapple 的 table 中, 你會發現好難搵到 25 間中學的DSE 成績強過佢, 有此成績, 就算被列1B, 你滿意她的DSE 水平嗎??

醒目開學勳章 王國長老

meimei小朋友 發表於 19-12-12 17:37
前一兩年,港同出咗狀元呀!

2015年,幾年前了
不過近年都算成績穩定,b1應該無錯,1a定1b就見人見智了

Charlotte_mom 發表於 19-12-12 17:43
2015年,幾年前了
不過近年都算成績穩定,b1應該無錯,1a定1b就見人見智了
...

其實1A or 1B 都一樣是band 1 , 對我來說band 1 就是好東西, 奇怪為什麼會有這麼大的反應

meimei小朋友 發表於 19-12-12 17:37
前一兩年,港同出咗狀元呀!

狀元是 IB? 還是DSE?

醒目開學勳章 王國長老

maynjune 發表於 19-12-12 18:03
狀元是 IB? 還是DSE?

港同只有dse

醒目開學勳章 王國長老

maynjune 發表於 19-12-12 18:02

其實1A or 1B 都一樣是band 1 , 對我來說band 1 就是好東 ...

Hey!一講排名,就要好小心架喇,如港同b 1ab之間徘徊,評1a會有人有大反應;如某校b12之間徘徊,一講佢b1又觸動其他人神經了

Charlotte_mom 發表於 19-12-12 18:27
Hey!一講排名,就要好小心架喇,如港同b 1ab之間徘徊,評1a會有人有大反應;如某校b12之間徘徊,一講佢b1 ...

少少野都睇唔開 咁緊張 做人真係慘

Charlotte_mom 發表於 19-12-12 18:24
港同只有dse

聽講一年得一次考試, 學校老師唔會催你交功課, 如果個人性格唔夠自動自覺做嘢交嘢的話,讀呢間學校係咪好大鑊架?

Charlotte_mom 發表於 19-12-12 18:27
Hey!一講排名,就要好小心架喇,如港同b 1ab之間徘徊,評1a會有人有大反應;如某校b12之間徘徊,一講佢b1 ...
所以我唔會hard code某校係B1A/B/C,因為某D學校一定有排拗
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

我曾經聽過band 1b 都有分偏頭或偏尾遲d band 1a b c都可拆開9份

回覆 maynjune 的帖子

我仔一向丟三落四,試過我有份功課幾星期都冇帶返學校,不過佢一早影咗相証明佢做咗。結果老師都係打咗個電話俾我,話我知件事,話知佢有做,不過麻煩我提下佢帶返學校。所以冇做功𧨾老師唔理,應該係謠言黎
‹ 上一主題|下一主題