用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 人生交叉點-轉網申請
go

人生交叉點-轉網申請 [複製鏈接]

校網油尖旺,住址深水埗網。今年升中學生多左,應該留在油尖旺或轉深水埗網來大抽獎?老師話深水埗多 b1 b2學校揀,唔似油尖旺天地網。但小女(B1b-c ) 心儀真光,真係唔知點揀。下星期一要交申請
   2    0    0    0

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-2-22 15:07
都已去到大抽獎階段,看孩子有否喜歡的學校,沒有便父母找些合適女兒的學校後,帶女兒看看那些學校外表及交通, ...

人地係轉網,唔係誇區呀~~~

sophiactc 發表於 19-2-22 13:21
校網油尖旺,住址深水埗網。今年升中學生多左,應該留在油尖旺或轉深水埗網來大抽獎?老師話深水埗多 b1 b2 ...

去到大抽獎,都冇分咩1A,B,C。只要係band1組別可以抽先,當然有心儀中學係一個重要考慮,亦可參考該校網夠唔夠band1位比band1生,即機會率。

可參考hkpapa.
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3598547

唔知仲有冇最新,同油尖旺個分析

SSP有3間1A,B,C女校,其實都幾唔錯。

校網油尖旺,住址深水埗網。今年升中學生多左,應該留在油尖旺或轉深水埗網來大抽獎?老師話深水埗多 b1 b2 ...

樓主都吾介意選女校既話,深水埗有三間女校,吾太進取,點都入到是但一間

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-2-22 15:49
轉網或跨區,性質的確不同,我看漏了版主的要求而已~~~~~~
不過都係o個句,孩子有否喜歡的選擇,大抽獎基本上全 ...
油尖旺 Band 1 女非常唔夠位,而且油尖旺重冇好嘅band2頭學校,所以要考慮既問題根本 唔係你講緊嗰樣嘢

Chowying 發表於 19-2-22 16:25
油尖旺 Band 1 女非常唔夠位,而且油尖旺重冇好嘅band2頭學校,所以要考慮既問題根本 唔係你講緊嗰樣嘢

...

老師都提出這點。油尖 band 2真係太少選擇。

心仪油真,但有冇谂过乙一油真之后的点填?乙二入銘基会否滿意?SSP吧。

sophiactc 發表於 19-2-22 16:38
老師都提出這點。油尖 band 2真係太少選擇。

派唔到真光,派到銘基還好, 因為真係可以派唔到的。

不過,你都同個女商量吓,睇佢肯唔肯照樣盡力考畢業試,唔好跟大圍 hea, 要預左派衰左叩門。

我當年都想幫個女轉去九龍城校網,不過我哋又唔會真正搬過去所以我最後冇做,不過最後我地要玩叩門呀 你哋地址本身就係深水埗問題就簡單好多,比我都會轉

是否肯定係B1B-C學生呢?

如果係油尖旺區二線小學B1C學生, 轉網會有風險.

如果係B1學生, 想大機會入到一間較好既B1中學, 轉去深水埗機會應比油尖旺高.

萬一只係B2, 深水埗B2中學較油尖旺充足和多選擇亦是事實

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-2-23 12:08
正常來說小學應該住深水埗當然是在深水埗校網讀書,孩子慢慢大且有能力便考慮跨區去好一點學校才對.
多位與 ...

講緊大抽獎,位多位少點會冇影響呀!你數學冇讀過機會率嘅咩

不過當然如果有你個女咁叻, 家長又識教,咪自行入咗囉 (幫你講埋)

alyk    發表於 19-2-23 12:24

jli008 發表於 19-2-23 17:55

是,最喜码不用想太多無聊的事。位多位少大抽獎都系咁抽,位 ...

位多位少,機會一定唔一樣,咁如果你咁講,甲一都有人中tim ,你要打橫嚟講都冇嘢好講

仲有唔好講到有課外活動就讀唔到書,知你嗰個好讀到書, 但你嗰啲大道理唔使講完又講。

你啲咁高智慧嘅家長完全溝通唔到

jli008 發表於 19-2-23 17:55

是,最喜码不用想太多無聊的事。位多位少大抽獎都系咁抽,位 ...

學下乜叫機會率好喎,唔好誤導樓主~~~

王家爸爸    發表於 19-2-25 12:31

校網油尖旺,住址深水埗網。今年升中學生多左,應該留在油尖 ...

但可能要考慮的問題去第二個區會否跌band! 例如佢在黃大仙1C 但九龍城可能2A

Chowying 發表於 19-2-22 17:09
派唔到真光,派到銘基還好, 因為真係可以派唔到的。

不過,你都同個女商量吓,睇佢肯唔肯照樣盡力考畢業 ...

謝謝各位的意見。會同小女解釋轉網原因,希望佢明白。
小女不是最top學生又無特異供能,相信在自行階段只屬陪跑!現在唯有督促佢考好呈三和畢業試,保住 b1。祈求幸運之神眷顧,派到頭 2自願,心滿意足!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題