用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幫朋友問 旺角栛和小學是否BAND 1 急急 ...
go

幫朋友問 旺角栛和小學是否BAND 1 急急 [複製鏈接]

幫朋友問 旺角栛和小學是否BAND 1 急急

知道的MAMA 請回應一下 , 佢要決定啦

Re: 幫朋友問 旺角栛和小學是否BAND 1 急急

妳最好真係問清楚!有D

Yes. The PM session is better. The allocation for secondary school has always been good.

協和小學是否BAND 1?

If you go the Heep Wo's websites (AM and PM) and look at their good secondary school allocation results this year, you need not ask this question.

有時睇係果d未必準架,因為當派位後如果叩門轉到校的話要填通告通知番學位轉左邊間,學校再執過先再擺上網架....睇呢d就.......當初我就係睇呢d.......結果.......
youma 寫道:

If you go the Heep Wo's websites (AM and PM) and look at their good secondary school allocation results this year, you need not ask this question.

大媽 寫道:
有時睇係果d未必準架,因為當派位後如果叩門轉到校的話要填通告通知番學位轉左邊間,學校再執過先再擺上網架....睇呢d就.......當初我就係睇呢d.......結果.......[quote]
youma 寫道:

[/quote]

agree   

多謝你的認同和支持,當初我又係睇左此校所謂升中派位率(當然是指英中啦),訓哂身去溫習插入去,足之今年比我見到學校所謂既教學方式,行政........等,真係嚇到我傻,加埋升中放榜後所睇見D問題,重嚇到我想跳樓........各位唔好再沉醉係派位率個到睇呢間學校呀......琴晚有媽咪電我話學校電佢好緊張問佢轉左去邊處中學,英中定中中......個媽咪話:`關佢鬼事咩?教書改簿考試同D小朋友係校有意外果時又唔見佢咁緊張?我地轉到學校就咁張去問去查,想攞我地辛苦叩門的成果出去威呀?想吸引多D人去讀呀?.............鬼唔望殺校殺埋佢`播..........聽完佢講之後......我笑到碌地.......有咁既小學都有既.......
caring_child 寫道:
[quote]
大媽 寫道:
有時睇係果d未必準架,因為當派位後如果叩門轉到校的話要填通告通知番學位轉左邊間,學校再執過先再擺上網架....睇呢d就.......當初我就係睇呢d.......結果.......[quote]
youma 寫道:

[/quote]

agree    [/quote]

Hi 大媽
妳訓身果間係咪協記呀?
係咪有分上下午校太子果間呀?
甘如果係,上下午一樣甘乜,定得上衰,定下衰呀?
點解我甘問係因為原本想揀
而阿女同學個媽咪問我,佢Fax呻請表去學校,考試都唔駛,
就話收佢個仔喎
所以佢電我問我好唔好喎
請指教

有第二間就去第二間啦........佢地冇乜分別........基榮仲好過佢.........
ebeltang 寫道:
Hi 大媽
妳訓身果間係咪協記呀?
就話收佢個仔喎
所以佢電我問我好唔好喎
請指教

Re: 幫朋友問 旺角

大媽,

Can you advise more? Thank you.

基榮好似搬去美孚,可能會更加好tim,因為環境純左....高級左tim......有利於收生架......
大媽 寫道:
有第二間就去第二間啦........佢地冇乜分別........基榮仲好過佢.........[quote]
ebeltang 寫道:
Hi 大媽
妳訓身果間係咪協記呀?
就話收佢個仔喎
所以佢電我問我好唔好喎
請指教
[/quote]

如果未入去的話.....要認真考慮.....。入左去的話,入到精英班就恭喜哂!......入唔到就揾定後路........或者自己辛苦d跟貼d功課......考試測驗check緊d分,必要時返去查卷理論....佢地有個同學仔有前科,計少分都得,要亞媽同佢出馬計分先入番精英班.......奈佢唔何.........美麗糖衣既糖可能係毒药
馬媽媽 寫道:
大媽,

Can you advise more? Thank you.

大媽,
我都識幾個朋友個仔女讀呢間,請問你講既係上午定下午呀?
佢地仲話好好,不停介紹人入去既.
又有一友人兒子,升中派往男拔.
真是很差嗎?
你指的是哪方面呢?

你所講既基榮,係唔係而家既基真小學,係華荔村入面個間?

基榮係聖公會辦架,呢幾年不停咁見佢地進步,反之XX不停見佢唔多掂........
Mrssslui 寫道:

係美孚邊樹,唔多覺既?
大媽 寫道:
基榮係聖公會辦架,呢幾年不停咁見佢地進步,反之XX不停見佢唔多掂........[quote]
[/quote]

低年班可能冇乜野........如果你地唔留意都會發覺唔到......高年班時你地就知.......因為讀定左都冇得轉咯........要吸引人入讀當然要擺下門架麻.........呢d叫做商業學校做法,當學生係商品做咯,咪時殺校殺到埋身冇得撈點算呀........
大媽,
真是很差嗎?
你指的是哪方面呢?

未起好呀.......
係美孚邊樹,唔多覺既?[quote]
大媽 寫道:
基榮係聖公會辦架,呢幾年不停咁見佢地進步,反之XX不停見佢唔多掂........[quote]
[/quote][/quote]

唔好再比d派位率影响呀......派一個去拔記唔代表全部都可以派到架...........我就係因為呢d門面派位率吸引我先搞到咁.......加上有好多野背後我地未必知...
大媽,
真是很差嗎?
你指的是哪方面呢?

仲有派位率係米真係教統局公佈先?話明執過先擺上網,佢地個餅實質只有33.3% band 1咋......有冇超過成半派英中呢?我都有呢d問題喎.......仲有喎......有d係直資自己考去架麻,佢地又計落派位率到?有冇搞錯呀?
大媽 寫道:
唔好再比d派位率影响呀......派一個去拔記唔代表全部都可以派到架...........我就係因為呢d門面派位率吸引我先搞到咁.......加上有好多野背後我地未必知...[quote]
大媽,
真是很差嗎?
你指的是哪方面呢?
[/quote]
‹ 上一主題|下一主題