用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有無小朋友學過或者學緊圍棋呢?
go

請問有無小朋友學過或者學緊圍棋呢? [複製鏈接]

請問有無小朋友學過或者學緊圍棋呢?

如題.

Re: 請問有無小朋友學過或者學緊圍棋呢?

Hi 朗朗媽咪 ,

What do you want to know?  

我個囝囝剛剛係YMCA上緊暑期班,係初學,但係好似幾吸引,又幾好玩,如果囝囝唔反對,我會俾佢繼續學,因為可以一路升班呀!

醒目開學勳章

囝囝係香港兒童棋院學緊, 剛升初二班. d老師好好,個個都好有書卷氣, 好溫文爾雅. d教材書都係佢地自己出.好似幾"pro" 入門班六堂, 每堂個半鐘, 一半時間教學, 一半時間對奕. 初班八堂. 最近好似仲有暑期班, 一星期要上兩堂.或者非暑期班,一星期一堂.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

veronna,

請問香港兒童棋藝學院在那兒有?

醒目開學勳章

尖沙咀柯士甸道同銅鑼灣都有. 不過銅鑼灣是新的地方及設備都好d.

我仔仔比較動,所以學圍棋等佢靜d.

多謝各位媽咪提供意見.
我個仔得五歲半會唔會太細呢?

請問有無人聽過香港兒童圍棋學院呢?thanks.

朗朗媽咪 寫道:
多謝各位媽咪提供意見.
我個仔得五歲半會唔會太細呢?

我仔仔未夠5歲己經學啦,佢仲識教我添,我次次都輸比佢.

hi, pingubj,
請問你仔仔在那裡學呢?

醒目開學勳章

我見亞仔棋院有好多同學都係4歲之麻. 不過可能要長d時間囉. 之前亞仔入門班時都有D好細, 後來上初一班時便拆班, 一班大仔班六七歲, 八堂一級, 但細仔班好似十堂先一級.

你們提及了三所不同的圍棋學校. (好像是第一間"香港兒童棋院"較多人認識.)

1. 香港兒童棋院-www.childgo.com

九龍總院:九龍柯士甸道114-116號俊三樓3字樓A、B室及4樓全層     電話:273 000 10   
香港總院:香港銅鑼灣禮頓道128-138號希雲大廈地下3-10號店及1樓A、B室     電話:273 000 68  

2. 香港兒童棋藝學院-http://www.hkccan.com/about.asp
香港上水廣場18樓1801室

3. 香港兒童圍棋學院-http://www.hkcga.com/gobenefits.htm
旺角及銅鑼灣聯絡地址電話

我囝仔一年前都是在ymca(尖沙嘴)學入門班. ymca 都係跟香港兒童棋院合辦(childgo).
之後我去番棋院學, 那裡學生人數少些, 學完又可留低捉棋, 又有老師睇住你足, 我覺得都係去棋院學好過去ymca, 學費都平d. 家長一樣可一起上堂.

九月開學我想去旺角另外一間棋院學, 因近學校, 有無人去過呢一間"香港兒童圍棋學院"(hkcga)?

我先生同個女响沙田妙手圍棋上過親子班,個女好鍾意,返嚟仲教我添,不過覺得太遠唔方便,又聽過好多人講兒童圍棋学院幾好,所以都想試試.

認識一位俄羅斯天才﹐ 他玩圍棋的方法是去買韓國的圍棋書自學﹐ 因為是圖像所以他看得懂。裡面是一些exercises,
有不同的局﹐ 要你想想應該把棋放在那些地方﹐ 很有趣﹐ 適合比較喜歡獨立思考的孩子。 可以去圖書館看看

醒目開學勳章

Vernique2005 寫道:
認識一位俄羅斯天才﹐ 他玩圍棋的方法是去買韓國的圍棋書自學﹐ 因為是圖像所以他看得懂。裡面是一些exercises,
有不同的局﹐ 要你想想應該把棋放在那些地方﹐ 很有趣﹐ 適合比較喜歡獨立思考的孩子。 可以去圖書館看看

囝囝間棋院都有呢d書, 佢地自己出架, 用黎俾小朋友做功課, 每次做兩版. 如果有一版有一百分可以獎一個印係手冊, 兩版一百分獎兩個印, 儲到相當印就可以換小禮物. 好開心架.

veronna,

May I know which "school" is your son going?

Thanks,
Ruby

請問有無小朋友學過或者學緊圍棋呢?

我仔仔都係Childgo學緊初一班,佢而家非常鐘意捉圍棋,我亦有陪佢一齊上堂,如果唔係就唔識同佢捉。   而家捉圍棋已成為我哋親子活動之一。

我0岩0岩都幫囡囡報左入門親子班, 呢個星期日上堂. 佢今個月先4歲咋, 不過佢好鍾意睇"棋靈王"同捉蘋果棋.....希望佢會鍾意學啦!!

我先生會每個星期陪佢一齊學, 到時返屋企就有伴陪佢捉啦!  :wink:
‹ 上一主題|下一主題