用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

.... [複製鏈接]

.....
   2    0    0    0

超級版主 醒目開學勳章

Sammi8818 發表於 17-12-21 10:44
2份卷都講多分數, 到派成績表後發現, 我話打給班主任了解登錯分, 佢仲死口不認講大話, 我激到爆炸, 成日都 ...
唔好嬲~從好方面睇,小朋友咁做,代表佢重視自己成績,可以同佢一齊研究吓點解錯,點解扣分
唵嘛呢叭咪吽
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

ar_mak 發表於 17-12-21 11:29
我本身鍾意小朋友講大話,多過佢連大話都費事講。了解清楚,小朋友報錯分,係佢真係報錯,定係佢真係講大話 ...
不好罰, 傾完就算嗎? 不係報錯分, 佢係講大話.

wong2323 發表於 17-12-21 11:32
唔好嬲~從好方面睇,小朋友咁做,代表佢重視自己成績,可以同佢一齊研究吓點解錯,點解扣分
...
我就係同佢講, 如果你一早講出來, 係會失望, 但大家研究下點解低分, 係人都會失手, 只要下次可以有進步就可以. 我呢幾日都不想理佢, 我又驚自己反應太大, 但又不想就咁放過佢.

ar_mak 發表於 17-12-21 11:29
我本身鍾意小朋友講大話,多過佢連大話都費事講。了解清楚,小朋友報錯分,係佢真係報錯,定係佢真係講大話 ...

打機不係佢假期應得, 係考得好先有得打. 依家仲要講大話, 簡直雙重罪.

醒目開學勳章

以前有因成績而講大話習慣嗎?
會否是壓力大?但其實遲早會被父母知道真實成績。

講大話不能由佢,誠實好重要。
有次默書,小朋友係全班唯一的滿分,佢回家發現一大段背默當中,原來有一個標點錯左。自己改左正,然後寫左句野同老師講返。
成件事佢自己處理,我負責讚佢。

良好品格好重要。講大話不能不正視!

ar_mak 發表於 17-12-21 11:41
罰唔罰其實你自己決定啦,我就唔會考慮罰,因為好易令小朋友混淆,到底你罰佢低分定講大話。如果你曾經罰過 ...
佢最後都不係自已講出來, 係問咗老師. 真係激到死.

平心靜氣問下是否怕被罵所以講,或者今次唔罰但講明下次會點罰。

Sammi8818 發表於 17-12-21 11:37
打機不係佢假期應得, 係考得好先有得打. 依家仲要講大話, 簡直雙重罪.
都咁大個, 仲罰得幾多呢? 唔係話講完由得佢, 都係只可以慢慢教, 同埋做得好, 老實, 就表示欣賞。咁其實係幾多分, 而報多幾多分? 係咪報個分剛好有得奬打機? 講大話都可以有好多唔同既理由, 要知道個原點至可以處理。

點解會講大話?驚你鬧?驚你嬲?定係扮高分攞咗獎勵先?搞清楚個原因。

如果係前兩者,你要唸吓點樣可以處理得好d,佢驚你瞞你,有咩事你幫唔到佢。如果係第三項,問題就大d,貪心和愚蠢的組合。呢種謊話根本就無可能過到骨,佢要因一時之快去搏,要好好教番好佢。

ar_mak 發表於 17-12-21 14:20
你個情況可以拆開幾個部份處理,例如考試高分就獎勵打機係咪合適呢?而考得低分,又係咪一種錯呢?或者放假 ...
仲要衰到俾老師知埋...............有咩事, 咪响屋企自己拆掂去囉。

其實去到小六, 好大個了, 真係鬧唔得咁多。我兩個女考試高分, 我都只係摸下佢個頭讚佢好叻, 最多買個泡芙佢食。不過我演技好, 顯得好開心, 佢哋好受。其實小朋友最想師長對自己觀感正面, 覺得自己好, 長大咗, 就慳返好多奬勵。大大下, 佢哋就會變成為自己努力。

Sammi8818 發表於 17-12-21 10:44
2份卷都講多分數, 到派成績表後發現, 我話打給班主任了解登錯分, 佢仲死口不認講大話, 我激到爆炸, 成日都 ...

其實佢只想滿足你期望先報大數。佢又冇出貓,又冇改分數,唔算好嚴重的錯。平時高分低分都做到好平淡咁,唔大讚亦唔罵,永遠都讚佢過程有努力,佢自然唔會再報大數。唔洗再罰了,你唔彩佢已經係罰左佢。多些跟他講誠信的重要。好似近來好多人虛報學歷或執業資格,官員無申報种益,叫佢睇下有咩後果。

‹ 上一主題|下一主題